bazen in slana voda

I

Izbrisan uporabnik 474

Vse je vredi napisal... Za mene vem naslednje - zelo uživam v vodi, zato si tudi želim bazen. Da ko pridem domov, skočim , zaplavam, se ohladim. Magari za 15 minut. To naredim vedno tudi na službenih potovanjih, vedno skušam uredit nočitve v hotelih z bazenom. Prevleka pride že z bazenom. Vsa instalacija tudi. Dokupil sem toplotno črpalko za ogrevanje bazenov med 30 in 50m3 (moj bo imel napolnjen nekje 32m3). Pri hiši je dojenček, ki bi kakor hitro mogoče rad navadil na vodo. ali bom pri tem prešaltal na slano vodo, bom še videl, čisto odvisno, kako bo prenašal klorirano... Vso avtomatizacijo (kloriranje, pH, temperatura) bom naredil sam, saj mi je to poklic in imam za te stvari precej opreme pri roki... Pa še najprej bom reskiral montažni zunanji bazen, čeprav mi je cilj vgradni/vkopan in nekoliko večji. Če se izkaže, da je bazen brca mimo bom ali požrl za ta bazen ali ga prodal dalje. Če se izkaže, da je investicija OK, naredim vkopanega, tega preprodam (ali pa skurim), toplotna pa mi itak ostane. Poleg tega lahko toplotno po končani sezoni prevežem na sanitarno za predrgrevanje ali celo glavno ogrevanje...

MiHa88

Pripravnik
13. apr 2008
729
4
18
Haha ja nekatere številke tudi meni ne grejo skupaj ker imamo enak bazen, polnjenje 1,5 dneva z dveh vrtnih cevi, segrela se je drug dan iz 18 na 22 in največ na 29 prejšni teden nato padla ob dežju nazaj na 22... danes ima recimo 28... ok je pa res odvisno od lege in koliko je sonca, pri nas ga greje 95% dneva.

MiHa88

Pripravnik
13. apr 2008
729
4
18
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Vse je vredi napisal... Za mene vem naslednje - zelo uživam v vodi, zato si tudi želim bazen. Da ko pridem domov, skočim , zaplavam, se ohladim. Magari za 15 minut. To naredim vedno tudi na službenih potovanjih, vedno skušam uredit nočitve v hotelih z bazenom. Prevleka pride že z bazenom. Vsa instalacija tudi. Dokupil sem toplotno črpalko za ogrevanje bazenov med 30 in 50m3 (moj bo imel napolnjen nekje 32m3). Pri hiši je dojenček, ki bi kakor hitro mogoče rad navadil na vodo. ali bom pri tem prešaltal na slano vodo, bom še videl, čisto odvisno, kako bo prenašal klorirano... Vso avtomatizacijo (kloriranje, pH, temperatura) bom naredil sam, saj mi je to poklic in imam za te stvari precej opreme pri roki... Pa še najprej bom reskiral montažni zunanji bazen, čeprav mi je cilj vgradni/vkopan in nekoliko večji. Če se izkaže, da je bazen brca mimo bom ali požrl za ta bazen ali ga prodal dalje. Če se izkaže, da je investicija OK, naredim vkopanega, tega preprodam (ali pa skurim), toplotna pa mi itak ostane. Poleg tega lahko toplotno po končani sezoni prevežem na sanitarno za predrgrevanje ali celo glavno ogrevanje...

To avtomatiko za vse bi tudi jaz najraje imel ampak za 13m3 se mi verjetno ne splača ane? Lahko prosim na zs koliko pride taka zadeva.

I

Izbrisan uporabnik 474

Težko rečem... Sam imam precej testne "robe" pri roki, tako na oko bi rekel med 1000 - 2000€... Ampak to je industrijska oprema, ki doma ni potrebna. Če bi se spravil to narediti z RPi bi po moje z vsemi senzorji, 7" touch panelom in krmiljenjem pumpe/razsvetljave prišlo recimo 500€. Moram še naštudirat regulacijo pH in klora, mislim, da se dobijo tekočine in potem z mikro-črpalkami dozirat...

I

Izbrisan uporabnik 474

Vzel sem pri Remax-u in sicer Hayward Easy Temp 6kW. Bomo videli, kako se bo obnesla... Edino tezavo, ki jo imem je se vedno polnjenje bazena, saj velja omejitev porabe pitne vode, torej odpade iz pipe, hidranta ni v blizini... Edina varianta mi ostanejo gasilci, moram se jih potipat, kaksna bi bila cena vode...

I

Izbrisan uporabnik 474

32m3? To mora od danes pa do novembra lit kot iz skafa
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
saj velja omejitev porabe pitne vode, torej odpade iz pipe, hidranta ni v blizini...

Če je omejitev porabe vode, kako bi lahko hidrant rešil to težavo?
grims-1.gif
Razen, da natočiš vodo na tuje stroške...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
saj velja omejitev porabe pitne vode, torej odpade iz pipe, hidranta ni v blizini...

Če je omejitev porabe vode, kako bi lahko hidrant rešil to težavo?
grims-1.gif
Razen, da natočiš vodo na tuje stroške...

Dejansko se to dela in dejansko je baje to ponekod že zelo velik problem. Razen tega da "kradeš" vodo še efektivno uničuješ "hidravlično ravnovesje" in prazniš vmesne konične vodohrame. Zaklenit se hidrantov ne sme, če je kje kakšen na samem ali v kakšni živi meji pa itak nihče ne opazi da si priklopljen nanj!
10.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Pri nas ponujajo moznost, da si sposodis opremo za priklop na hidrant ter merilno uro, in dejansko placas porabljeno vodo. Ce bi bila pri nas to moznost (in seveda tudi ne bi bilo redukcije), potem bi naredil po legalni poti. Niti na misel mi ne pride, da bi kradel vodo iz hidranta - najprej investicija v bazen in vso pripadajoco opremo, potem pa se drkat za par € okrog vode? Ne hvala.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
ja 32 je velika, takole do 20 m3 verjetno bi še šlo, če tankaš v bolj deževnih dneh....
Gasilci, ali pa potegneš "šlauf" iz bližnjega potoka :S

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Ce so omejitve, potem res ni pametno filat 32m3 medtem pa soseda caka s pranjem cunj in pomivanjem posode da bo dez. Pa v wc nosi kapnico z vedro
Jaz sem sredi junija natocil, nekaj dni po dezju.

I

Izbrisan uporabnik 474

En update...
Vodo smo prejšnji teden napolnili iz vrtne pipe ob dovoljenju cosovodne družbe, saj pri nas nivo podtalnice ni bil kritičen. Polnje 2.5 dni čez 1/2" vrtno cev.
Po vseh kolobocijah z pravilnim prevezovanjem filtra (priključki na toplotni 50mm, na filtru 38mm), kjer seveda po Murphyju ne dobiš pametnega povezovalnega materiala, sem nekak le uspel zvezat. Ob zagonu je imela voda 24 stopinj, želja je bila 27, kar je toplotna sosegla nekje v 18 urah. Ko temparaturo doseže, jo je bistveno lažje vzdrževat. Z nekaj nastabitvami je tako, da me zjutraj čaka voda na 26 stopinj, nato jo proti opoldnevu dvignem na 29 zaradi otroka, popoldne pa spustim na 27, kar je super za večerno kopanje in norenje...
Bazen ima klor generator, tako da je ob prvi polnitvi treba noter nasuti nekje 100kg soli, potem pa te filter sam spomni, kdaj je treba dodati sol (ko je nizek nivo, se doda 25kg soli). Zraven v akimmerju plava še 200g multichlor tableta, ki dodaja preostali klor, stabilizira pH, proti algam itd.
Zaenkrat super zadovoljni in kljub temu, da srm bil skoraj edini pri glasovanju za bazen, ga zdaj od vseh skoraj najmanj uporabljam sam
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Še maš felerje...

Kolk velik je bazen l ali m3? Ti piska klor generator, če je premalo soli? Optimalno je 4-6kg soli na 1000l vode. Najprej vržeš notri 4kg potem pa dodajaš le če klorinator piska. Intex je pred leti pisal v navodila 3kg, zdaj pa 6kg.

Ph se nič ne regulira z multitabom. Ko jaz natočim vodo rabim cca. 2kg Ph minusa, da dobim Ph 7,2. pri 40 kubikih vode. Pri sveži vodi iz pipe gre ven CO2 in ta proces traja nekaj časa in je treba PH večkrat preverit, tudi če ne dolivaš vode.

Ph je izredno pomemben za delovanje klasičnega klora ali pa klorgeneratorja, multitablete majo notri malo flockfixa in stabilizatorja, če vse ostalo štima tudi te tablete ne rabiš. Obstaja še stabilizator za klor in tega je treba tudi dozirat pri generiranju klora, da dlje časa obstane v vodi. Če imaš npr. 10m dolg bazen na drugi strani klor že ni več zaznaven, če se ga generira brez stabilizatorja, tako kratkotrajen je. Vodo domačega bazena še vedno ohranja OK, je pa bolj na limitu.

1. Natočiš vodo, streseš notri sol, ki se topi kak dan predno zaženeš vse skup
2. spraviš PH na 7,2 nujno!
3. spremljaš ph čez kak teden in dodaš klor stabilizator

I

Izbrisan uporabnik 474

Bazen drzi 32.000l oz. 32m3 vode. Klorgenerator javi pomanjaknje soli in samodejno izkljuci elektrolizne celice. Pri prvi polnitvi je potrebno po navodilih proizvajalca (Intex) dodati za ta bazen 95kg soli, jaz sem dal 100. Klorgenerator ne javlja vec napake. Ko se bo pomanjaknje spet pojavilo, je potrebno dodati 25kg soli.
V bazen dodam Multichlor tableto od Zodiaca (250g) in bi naj drzala 2 - 3 tedne pri moji kolicini. Opravlja pa naslednje naloge - dezinfekcija, stabilizacija klora, stabilizacija pH, zascita pred algami, kosmicenje in bistreje vode.
Kjekoli sem bral, je to idelana kombinacija za kombinacijo z generatorjem klora. Pomembno je le, da je ob vstavitvi tablete pH na 7.2, kar je bilo. Po parih dneh "tezke" uporabe bazena in ob teh temperaturah je voda se vedno kristalno cista, ni alg, klora se ne vonja in je v normalnih mejah, pH pa je stabilno na 7.2.
Skimmer imam v enem kotu bazena, dovodna soba pa je usmerjana stran, tako da res premesa vodo. Pri merjenju pH, O2 in klora je bila porazdelitev enakomerna v vseh stirih vogalih bazena.
Sem siguren, da veliko pripomore tudi toplotna crpalka, saj je temperatura voda vec ali manj konstantna, medtem ko se pregreta voda (30 ali vec) hitro "pokvari."
Zaenkrat ne mislim spreminjat kemije, bomo videli kaj bo po kakem mesecu, bom imel bolj realno sliko. V izdelavi pa je ze samodejno uravnavanje pH, merjenje Redox, za klor pa se moram malo pomislit, saj so samo merilnce sonde po 600€ in vec...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne rabim lekcije, samo po količini vode sem te vprašal, ker se mi zdi čudno da bi Intex klorgenerator bil zadovoljen s cca. 3kg.

To ni rocket science ne kompliciraj in ne kupuj dragih zadev in ne nasedaj marketingu (multitablete). Če je pH prej urejen potem res ne bo problema z njim multitableta gor ali dol. Za domač bazen se mi ne zdi potrebna, če ostalo štima.

Toplo vodo se da BP furat sploh s soljo, bolj je problem deževnica in slabo vreme, ki spremeni pH in tudi ostale zadeve razredči.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
kaj priporocate za merjenje ph in klora?
mal mi je ratala motna voda sedaj po teh nevihtah (prejsni teden)..

Podobne teme