Barvanje vrat v stanovanju

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Je kdo že delal to? Malce sem sicer googlu, ampak me zanima še mnenje koga ki je to že delal.
Vrata so trenutno v barvi lesa, stara že ( 25-30 let ) , predvidevam da so lakirana.

Skratka, odločam se med obnovitvijo, se pravi nekaj brušenja in potem premaz z lakom ali pa druga opcija, prebarvati jih v belo (ali katero drugo) barvo, seveda v isto barvo tudi štoke.Bolj se nagibam k prebarvanju v belo barvo zato me zanima kaj pazit v tem primeru, kako "poflikat" kaksno luknjico ( sem pa tja imajo kakšna vrata kakšno poškodbo).

Kaj narediti s pragom, se ga običajno tudi prebarva v belo barvo ali kakšno drugo barvo oziroma kako se še tega lotiti, glede na to da je to kos ki je najbolj podvržen obrabi.
867800-photo.jpg

Priponke

• 867800-photo.jpg
    867800-photo.jpg
    133,2 KB · Ogledi: 8.758

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Če boš barval, barvaj vse. Meni je lepa recimo nežno oker barva ali bela. Obvezno moraš pihnit s pištolo, s čopičem je bolj tako tako.
Za zaflikat luknje imaš prav kit za les. Če boš to delal itak moraš potem pobarvat, ker bo sicer bljak.
Ker nimaš že barve gor, se ti še splača. Če bi moral barvo dol brusit, bi bilo bolje, da bi kupil nove zadeve, ker tisto je pa jeba.
Dobro zrihtaj.
Pa upam, da boš tudi kljuke menjal.
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
z barvanjem še nikoli ni dobro izpadlo. Obstoječi lak prebrusi po celi površini (pa ne odstranjuj) zgolj toliko pobrusi da ga zmatiraš, potem pa čez 2 x prelakiraj.

Vse ostalo bo obupno pa pogledat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
pa še to..če bi rad naredil kaj za estetiko zamenjaj kljuke, ker so obupne..le toliko glej da bojo nove prekrile povrišno starih (pokrivni 'ploščici' na samih vratih).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ja sej bodo kljuke definitivno nove tako ali drugače, ampak prvo moram odločiti se ali bom menjal tudi vrata ali pa prebarval na belo in imel mir nekaj let.

Najraje bi prebarval na belo, samo ne vem kako prebarvati štoke iz pištolo, dejansko zaščititi vse okoli in barvati ( oz. mojstru pustiti glede na to da predvidevam da ni simpl).
če bi se lotil barvanja vrat na belo iz copicem, mačkom etc... ?

Res ni noben še tega delal, da mi pove iz prve roke ali bo uredu izgledalo ali ne? Najbolje da probam na enih vratih pa kar bo bo
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Eni barvajo z valjčkom..samo tisto se vidi.

Ne vem kako imša situacijo...če prenavljaš in bi rad nadaljnjih 20 - 30 let mir bi ti osebno svetoval nova vrata..reskiraj denar, verjemi boš (na dolgi rok) zadovoljen nad odločitvijo. Pa še zvočno izolativna vrat si omisli...so zakon.

V najinem stanovanju so barvali vrata (z valjčkom na belo..prej niti nevem kaj je bilo..verjetno tudi bela) samo je to pofl..na kilometer se vidi da je barvano..prav tako na štokih..nikoli ne moreš tako prebarvat da ne bi šel čez.

Nova vrata naredijo blazno velik vpliv/vtis v stanovanju.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Seveda lahko dam vsa vrata zvocno izolirana, nekatera tudi električno vodljiva...ampak imam druge prioritete kot so zunanja okna, kopalnica, tla v določenih sobah...zato torej bodo trenutna vrata dobila le fresh look, ker komplet nova vrata stanejo spet XXXX € ki pa ne vem če bi jih namenil v vrata trenutno glede na to da mi niso tako prioritetna, ni pa mi problem vložiti nekaj € v njih zaradi skladnega oziroma lepšega videza.

Saj bo čas tudi za nova, ampak ne sedaj.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
sem imel jaz podobno situacijo, ko sem urejal staro stanovanje.... denarja ni bilo na pretek in sem večino sam naredil. Vrata so bila podobna kot tvoja le da so bila barvana s temnim "sandolinom". Odpeljal sem jih v delavnico jih prebrusil, prekital in polakiral na pištolo s sikens barvo. Ker sem temeljno barvo preveč razredčil mi je malenkost potegnilo in na koncu niso bila čisto snežno bela.
Sem pa pred barvanjem z nadreskarjem zafrezal še vzgolžne črte, da sem malce poživil vse skupaj.

Štoke sem isto prebrusil in prekital. Barval sem jin na valček in je bil rezultat skoraj enak pištoli. Zaključne (obrobne) letve sem kupil nove.

Z rezultatom sem bil zadovoljen, dela pa je bilo PREVELIKO.

Lp
867955-vrata.jpg

Priponke

• 867955-vrata.jpg
    867955-vrata.jpg
    24,3 KB · Ogledi: 7.845

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jah saj to je to...odločit se je treba v kako vrsto prenovo se gre. Jaz sem bil na istem...pa sem se na koncu odločil: Vzel macolo in gremo. Stene so sicer ostale...stropi (mansarda), tla /estrih oz. vse do plate), elektrika, pohištvo (okna, vrata) pa je letelo dol/ven/stran...in gremo od začetka.

Zdaj je v hiši (iz leta 1972) tisto nadstropje dobesedno novogradnja...pa konec koncev nit ni bilo pretirano drago (res pa je da sem kopalnico in wc prenavljal kakih 5 let prej).

Pa če zdaj pomislim nazaj...edina pravilna odločitev. Sicer dela veliko (tudi denarja, seveda) pa vseeno..se izplača.

(Ko je govora o vratih...prej je dobesedno zvok uhajal ven (in to me je blazno motilo..sploh ker sem dneve in dneve nabijal muziko....zdaj lahko nažigaš ko zmešan pa je na drugi strani vrat zgolj 'znosna' in nemoteča glasnost....če pomisliš naprej ko imaš družino...je hrup drugačen, pa vseeno približno enako visok. Isto je s tlemi (zvočna izolacija)....kar se pa stopa, oken in sten tiče..tam pa seveda pride toplotna izolacija do izraza (oz. razlog zakaj posegaš v njih).

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Sam sem lani kupil staro stanovanje in mi je pri prenavlanju pri vratih nekako zmanjkalo časa in denarja. Štoke sem na roke prebarval na belo. Je veliko bolje kot prejšnja grda barva, ampak na blizu se pa vidi, da je na roke barvano. Pa sem najbrž vsaj 5x štrihal, da je približno normalno. Enako idejo sem imel za vrata pa sem se raje premislil in bom ob priliki menjal vse komplet. Nova vrata v beli barvi dobiš že za 33€ in so težko slabša kot 30 let stara prebarvana...

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Hehe, tip vpraša za vrata prebarvat, ti mu pa adaptacijo svetuješ.

Za štoke pihnit jih je treba dol vzet.
Če boš to dal delat drugemu za denar, bo ceneje, če nove kupiš in sam zmontiraš.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
To kar si naredil z vrat, mi je zelo vsec v primerjavi z prvotnim videzom ( če je bil podoben mojim vratom....) . nekaj takega sem imel v mislih, "ugodna" osvezitev vrat vsaj za nekaj casa, namreč kot sem ze rekel, so druge stvari trenutno bolj pomembne od estetike vrat, ampak oziroma nebom vlozil nekaj tisoč € v vrata sedaj, samo zato ker drugače mi bo tukaj gor nekdo rekel da je ostalo brezveze.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Hehe, tip vpraša za vrata prebarvat, ti mu pa adaptacijo svetuješ.

Za štoke pihnit jih je treba dol vzet.
Če boš to dal delat drugemu za denar, bo ceneje, če nove kupiš in sam zmontiraš.

Najhuje je to, da imam na podstrehi komplet vsaj 10 novih vrat,ampak so malce drugačne odprtine od trenutnih ( mislim da so malce višje) , kolk je pa to kej zajebano ponucati? Ker mogoče bi bilo to še najboljša rešitev,samo spet niso v beli barvi kot bi jaz hotel
crazy1.gif

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Vrata pihni, štoke lepo prebrusi, pokitaj in pobarvaj z valjčkom...seveda moraš vzet pravega, pozanimaj se v trgovini z barve in lahki, da ti bodo svetovali pravega...

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Jaz sem praktično enaka dal pro-ju pofarbat na belo, pa izgledajo kot nova. Vzemi barvo pri kateri se bodo letnice še zmerom videle (pa seveda druga kljuka - pazi da pokitaš prej luknje od stare kljuke, oz. kupi večjo kljuko da prekrije staro na vratih.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Če že misliš sam barvat vrata&stuff, povprašaj za nasvet kakšnega mizarja ali pa malarja. Jaz sem prebarval že nekaj 100 vrat, povem ti pa lahko le, barvo je treba primerno razredčit. Jaz sem to dobil v 'kri', tako da ne vem kako to objasnit preko foruma. Barva mora primerno 'tečt', jaz to gledam s palico, s katero mešam barvo in ko palico potegnem ven iz barve , mora z nje odtekati barva (ali lak) v primernem 'cvirnu'.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
To kar si naredil z vrat, mi je zelo vsec v primerjavi z prvotnim videzom ( če je bil podoben mojim vratom....) . nekaj takega sem imel v mislih, "ugodna" osvezitev vrat vsaj za nekaj casa, namreč kot sem ze rekel, so druge stvari trenutno bolj pomembne od estetike vrat, ampak oziroma nebom vlozil nekaj tisoč € v vrata sedaj, samo zato ker drugače mi bo tukaj gor nekdo rekel da je ostalo brezveze.
Če imaš dovolj časa in volje ter orodje (kompresor in pištolo), te bo štrihanje vrat stalo nekje 50 EUR. Zadeva pa bo bistveno lepša kot sedaj. Tako da, go for it. Kot ti je že nekdo rekel, lahko štoke z valjčkom, pa bo tudi ok. Itak se bo videlo, da niso pihnjene, ampak bolje bo kot sedaj. Vrata pa le pihni.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Lost1: bom pogledal na račun in ti sporočim, se ne spomnim na pamet (ene 5 let tega), ampak je bila cena ugodna (oz. sem se scenkal, ker so mi hkrati barvali še okna, ravnali stene, ter pleskali stene). Preostanek barve so mi pustili, če bi kaj poškodoval pri selitvi, barva je: Glasurit Seiden Star (pogooglaj). Če hočeš ti naredim še fotke (samo to moraš v živo videt), ali pa si pridi pogledat. Ne vem pa (ker me ni bilo zraven) ali so samo prepleskali ali so tudi kaj odstranjevali, ampak mislim da je bilo samo barvanje.
Je pa po mojem tako da lahko tudi sam če nimaš ne vem koliko: ena vrata se mi potem niso zapirala, pa sem jih poobličal in nazaj pobarval s to barvo, pa je kot originalno popleskano. S to barvo res izgledajo kot nova, sploh je ful lepo ker se še obrisi letnic vidijo čez belo barvo.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Najhuje je to, da imam na podstrehi komplet vsaj 10 novih vrat,ampak so malce drugačne odprtine od trenutnih ( mislim da so malce višje) , kolk je pa to kej zajebano ponucati? Ker mogoče bi bilo to še najboljša rešitev,samo spet niso v beli barvi kot bi jaz hotel
crazy1.gif

A to imaš samo vrata ali tudi štoke?
Če imaš samo vrata, se pozanimaj, za koliko dobiš štoke. Novi štoki so drugačni, kot ti, ki jih imaš sedaj in se zelo enostavno vgradijo v predpripravljeno odprtino. Tako, da si preračunaj, če ti ta opcija ustreza.

Drugače pa barvaj. Sprememba bo dobrodošla v vsakem primeru. Tudi če bi vse barval s čopičem, bi bilo boljše, kot je sedaj.