Bar

Success

Fizikalc
5. sep 2010
538
185
43
Zdravo!

S prijatelji smo se danes v nekem baru v Ljubljani (ne v centru) pogovarjali, koliko strank mora imeti bar, da lastnik (s.p.) lahko normalno živi (recimo 1000€ plače). Ali se dandanes imeti lokal sploh splača?

Torej.. Bar je odprt od 7. do 22. ure. Ne vem točno koliko ima zaposlenih študentov, vendar vem, da jih nekaj ima (2-3 po moje). Itak je bolj pomembno, koliko ur poberejo. Ne spoznam se na davke in ostale stroške, me pa zadeva zelo zanima. Ko plačaš študenta, gre to pod strošek, je tako? Kaj vse gre še pod strošek?
smile-1.gif


Recimo da ima na dan povprečno 50 strank, vsaka prinese recimo 2€ (da bo lepo zaokroženo). Skupaj je to 100€ vsak dan. Pomnožimo z dnevi v mesecu in je to cca. 3000€ (zelo napamet, pač en primer). Nekaj gre študentom, kako pa je z ostalim?

Si morda kdo na Alterju lasti bar in nam malo več pove, kakšno življenje je to?
smile-1.gif
 

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Pri dohodkih ste falili. Že manjši lokal v manjšem kraju (govorim za primer lokala v Pristavi pri Mestinju) prinese med 300-500€ na dan.
 

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Success pravi:
Recimo da ima na dan povprečno 50 strank, vsaka prinese recimo 2€ (da bo lepo zaokroženo). Skupaj je to 100€ vsak dan. Pomnožimo z dnevi v mesecu in je to cca. 3000€ (zelo napamet, pač en primer). Nekaj gre študentom, kako pa je z ostalim?

Če je edini strošek, katerega uspeš prepoznati študentsko delo potem se drži daleč od podjetništva (lokala).

Zelo na hitro glede stroškov lokala:
- delovna sila
- roba
- najemnina
- elektrika
- avtorske pravice
- amortizacija
- zavarovanje odgovornosti
- lastni prispevki

Od 3.000€, kolikor ste naračunali vi si bogato v buli.
Če imaš odprto od 7.00 do 22.00, vsak dan, je to 450 ur dela, če bi bil v lokalu vedno le eden (recimo, da gre lokalu tako slabo kot ste vi predvideli s prihodki). Pa si 3.000€ že pokuril. Če je to lokal, kjer životariš kot lastnik, brez zaposlenih si verjetno nekje na nuli.

Tako, da ... že štartaš iz čisto napačnih osnov.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Čisto tako na hitro: 100eur na dan, od tega 50eur pade za nabavo robe, najmanj 80eur je delovna sila za 15ur, torej smo že 30% v minusu, pa še najemnine, elektrike in ostalih stroškov nismo poravnali.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Glede na tvoje izračune in računanje, boljše da se sprijatelji naprej še samo pogovarjate.
Zraven tega, kar so ti predhodniki napisali, prištej še strošek
- kozarcev in ostalega inventarja
- kakšen polomljen stol na mesec, pa kakšna miza
- obnova oblazinjenja, če ni lesenih ali železnih stolov
- menjavanje žarnic
- popravilo pomivalnega stroja, hladilnika itd.
- čiščenje lokala, razen če boš to sam opravljal vsako jutro pred odprtjem
- dekoracija na mizah, razen če je to kak pajzll
- kakšni flayer-ji, ali kak podoben lasten promocijski material
- če je lastnik lokala fizična oseba, še mesečno plačilo dohodnine za lastnika (če je najemnina 800 €, je ta znesek cca 320 € mesečno)
- slučajni obisk kakega inšpektorja, ki mu žena ni prejšnji večer dala, pa te bo jeebal v 3 p..m... in tako dolgo iskal nekaj, da bo našel in ti napisal položnico
- pa še in še

Ko vse skupaj sešteješ in primerjaš s svojim razmišljanjem, vidiš da je boljše, da delaš še naprej to, kar delaš, pa se s prijatelji o kafiču le pogovarjaš. Tako čez prst, minimalni mesečni promet, da ti ostane jurja, je vsaj 10.000 € (odvisno seveda od tvojega RVC).
Pozabil sem omenit še morebitni začetni odkup opreme, manjša ali večja obnova lokala, razen še je res top in po tvojem okusu ter okusu strank, v vsakem primeru pa te čaka velik izdatek, ki se mu reče začetna nabava, da se napolnijo hladilniki, police in skladišče. Tebi kot začetniku ti nobeden dobavitelj ne bo pripeljal robe z odlogom pačila, zato boš moral takoj plačat, kar boš naročil.

Če pa je res želja, pa temeljito premisli, pripravi pribl. finančni načrt, da vidiš, kje je spodnja meja mesečnega, še boljše pa letnega prometa, ter se vsakodnevno trudi in delaj na tem, da boš čimbolj nad svojo spodnjo določeno mejo. Res pa je, da če je vloženega dovolj truda, pameti in ipd., bo pozitivni rezultat v vsakem primeru tu.
 

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Sem ravno hotel napisati. Pri recimo dveh študentkah, če odračunaš vse stroške, moraš imeti vsaj 10k prometa mesečno, raje več.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Meni se tako zdi, da precej teh novodobnih lastnic in lastnikov lokalov ne zna narediti izračuna, koliko mora biti pokasirano, da ti kaj ostane konec meseca. Sploh glede na to, kako se lastniki menjavajo, pa večinoma sami takšni, ki še osnovno šolo vprašanje kako so skozi spravili.

Pogosto se dogaja recimo, da se lastniku lokala (heh, lastnik, ki nima stroška najemnine) ne splača poslovati in raje da lokal v najem. In potem se najde cela množica nadebudnih mladih podjetnic in podjetnikov, ki si že v mladosti naredijo pufe zaradi ene gostilne.
tongue-1.gif
 

Success

Fizikalc
5. sep 2010
538
185
43
No, to je to, kar sem želel vedeti. Hvala vam za odgovore. In ja.. Očitno nisem "podjetniška" duša
smile-1.gif


Sam sicer ne nameravam odpreti lokala (da ne bo pomote), sem zaposlen v čisto drugi branži. Me pa je zanimalo, kako gredo te stvari.. in ja.. vidim da je zelo težko. Glede na to, da lastnik bara še vedno dela, čeprav je lokal že kar star, potem mu očitno ne gre najbolje.

Potem pa mi povejte.. Kako lahko funkcionirajo ti lokali po vaseh? V mojem malem kraju je ene šest lokalov od tega so trije na kupu (vhod pri vhodu), vedno prazni, pa so tukaj že od nekdaj z enim in instim lastnikom? Pranje denarja? Ali pač životarijo? Zato mi ne gre v račun, da bi rabil 10.000€ za obstoj.

Svašta...
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Success

Fizikalc
5. sep 2010
538
185
43
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
- če je lastnik lokala fizična oseba, še mesečno plačilo dohodnine za lastnika (če je najemnina 800 €, je ta znesek cca 320 € mesečno)

Mi lahko še to prosim razložiš?
grin1.gif
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Success pravi:
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
- če je lastnik lokala fizična oseba, še mesečno plačilo dohodnine za lastnika (če je najemnina 800 €, je ta znesek cca 320 € mesečno)

Mi lahko še to prosim razložiš?
grin1.gif
Pri plačilu najemnine mora najemnik DURSU plačati dohodnino, kaj ni jasno?
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Jaz sem to tudi izvedel komaj v lanskem letu... Za marsikoga je pa to nek nov strošek, ki ga ni pričakoval in mu še dodatno oteži poslovanje, če se je že na začetku zakalkuliral.

Glede malih kafičev na vasi... Tudi z manjšim prometom se da živet, ampak moraš v tem primeru tudi sam kako izmeno oddelat. Sam oz partner(ka) plus kakšna študentka, nižja "vaška" najemnina, ali pa je gostinec tudi lastnik lokala, pa tudi gre skozi.
 

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Večina manjših lokalov životari. V začetku je vsekakor priporočljivo da kot "lastnik" lokala tudi sam delaš kakšno izmeno, sploh če imaš lokal v najemu.
wink-1.gif


pbutec
467716-post_slo.gif
 

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Okvirno gre 1/3 izkupička za nabavo. Ostane 2/3. Izračunaš fiksne stroške, recimo 500 ur, če je samo en na izmeno, najemnina, elektrika, komunala (smeti in voda), SAZAS, IPF, računovodstvo, zavarovanje, RTV, internet, kakšno članstvo v OZS ali GZS, kak časopis, ogrevanje, software za blagajno,... Potem občasni stroški kot žarnice, kozarci, čistila, WC papir, kak stol, servis kakšnega aparata, občasno kakšna inšpekcija... Ti stroški so lahko različni, odvisni od velikosti lokala, je pa hitro 1000€ najmenine, 300€ elektrike, 150€ računovodstvo, 250€ komunale, +-50€ pa internet, RTV, SAZAS, IPF, zavarovanje,... Ni vse zlato, kar se sveti...
 

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Od kje si to prvleku da ce si lastnik lokala in da ti ni treba delat. V podjetju s tisockrat vecjim zasluzkom bo lastnik delal.
 

Qwer

Pripravnik
17. jan 2010
75
0
6
Poznam lastnika picerije, ki gre redko "v službo", vozi pa vedno najnovejši model BMW-ja in ima hišo
smile-1.gif
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Če je picerija, potem mu najbrž ni tržna niša kava za 1eur. Lokal pa mu študenti vodijo?
 

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
ksz

Ma tko je, če imaš zanesljivega človeka da vodi lokal namesto tebe, ki ga seveda dobro plačaš potem ti res ni treba non stop viset tam. Predpogoj je seveda dovolj prometa ....
Tudi pri nas je kar nekaj takšnih lokalov kjer lastnik ni vedno prisoten, niti ne streže, vendar delajo nadpovprečno dobro že več let, praviloma so lastniški, tako da nimajo stroška najemnine.
Da se sicer vse, vendar si moraš narediti kalkulacijo, da vidiš za koliko prideš čez mesec skozi (kot smo že večkrat ugotovili nekje minimalno 10k). Fajn je tudi, da si iz "foha" ali da imaš vsaj nekaj pojma kako se stvarem streže.
Vsaka študentka tudi ni ok za kafič. Vse preveč jih nima pojma kako skuhati dobro kavo, zato takšni lokali počasi izgubljajo stranke, kar pa se veliko lastnikov premalo zaveda.
wink-1.gif

 
Nazadnje urejeno:

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.552
927
113
Točno tako, če je slaba kelnarca (ne samo, da ne zna kofeta skuhat, ampak tudi sam odnos do strank), se hitro lahko stranke izgubi