Balkon

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Imam vprašanje glede balkona. Ograja je betonska visoka cca 1,5 m, ker je stolpnica stara cca. 30 let je tudi balkonček že kar v letih.
Beton je ves črn od vlage. do sedaj sem "spucal" dol omet in bi bilo fajn to zadevo nekako prefarbat (zaščitit) in nato zapacat (pogipsat) al z izravnalno maso, al s čim drugim in nato prebarvat. Obstajajo kake posebne zadeve za balkone? je pa balkon zastekljen, vendar vseeno ob večjih nalivih notri teče
crazy1.gif

aja še to. . .
ima kdo kako idejo kako naredit neke vrste podest, da dvignem tla balkona za kakih 20 cm in na to položit ploščice, da bom videl čez tudi če se vsedem na stol

Hvala

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.788
6.770
113
pri taščici
Kje na balkonu je črno?
Imaš balkon sicer nižje od stanovanja ali boš delal 20cm štengo

Kaka slika bi bila dobrodošla

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Če je ograja armirana, ga ne srat po njej z gipsom, ker je kisel. Sicer bi ti sedaj lahko napisal cel elaborat za sanacijo različnih betonskih površin, vendar, kot je že Hanzi napisal, priloži kakšne detajlne slike, da bomo vedeli, o kakšni ograji in o koliko kontaminiranem betonu je govora + za podest bo mogoče padla kakšna ideja.

Edit: šele zdele mi je kapnil, da sem pozabil napisat
bonk.gif
, da na površinah kjer je stalno prisotna vlaga ne uporabljat gipsa.

Nazadnje urejeno:

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
"stopnica" pa naj bi zgledala nekako takole

upam, da je vsaj delno jasno kaj sem mislil
redface-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.788
6.770
113
pri taščici
Vlage se boš težko znebil, če ne boš zasteklil tako kot se gre. Ajd če ti enkrat na leto mal not priteče še gre, če ti pa ob vsakem nalivu not teče, pa kar najprej novo okna kupi....
Sicer sem malo out, kar se tiče gradbeništva, zato ne jemlji vsega resno.

Podest: če želiš dvigniti in imeti ploščice bi jaz najraje tako naredil da bi dal ~15 cm stiroporja (še bolje styrodur ki je bolj trd in se ne bo toliko sesedel), čez nekaj cm estriha in ploščice.
Na kak leseno-kovinsko konstrukcijo (votlo)bo komplicirano polagat keramiko.
Kot je franci napisal-da ne boš kakega knufa dajal (niti zelenga)na steno pod okno. Mislim da ga ni junaka ki bi ti garantiral da knauf ne bo zacvettel (arhitektovo mnenje zame ni veljavno, ker nekoč je nek priznan arhitekt želel čelo ravne strehe (spuščen strop)zapreti s kanufom). Smo ga s težavo prepričal da boknauf zacvetetel, preden bo naročnik vseljen

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.906
113
predvsem bi bilo dobro da bi pobaraval beton tudi od zunaj....ker ti tolče vlaga noter.

če hočeš kot se šika..moraš komplet vse pošteno zbrusiti ('drat biršna') ter nato kupit barvo za beton in vse skupaj premazat. Ne tlačit gor nobenih izravnalnaih mas (itak moraš kupit kake zadeve (npr. od Kamagleta) za popravilo zunanjih betonskih površin...samo nima smisla).

Pa začni zračiti prostor...ker kot kaže ti preko ograje pošteno pronica noter vlaga, in ker nima kam iti se začnejo delati plesni na betonu (črni madeži).

Glede tal...ploščice odmisli.

Skoči v trgovino kupi tisti (afriški) les, ki je mišljen za terase - za zunaj - odporen na vodo. Zraven nabavi še les v premeru (ne vem kaj se da dobiti) 4 x 6 cm (dolžine verjetno 4 metre)...pa jih boš položil po tleh ....dvakrat križno (da dobiš rešetko z luknjami npr. 40 x 40 cm), ter višino 12 cm - seveda jih boš med sabo ali vijačil ali pribil (torej rabiš tudi žeblje dolžine 10 cm)...ter preko tega križa privijačil gor še dilce tega afriškega lesa (ter tako pridobil še dodatne 3 cm).

S tem imaš zračno zadevo, višino 15 cm, pa če nisi res palček boš videl skozi okno, ostale 5 cm stopnice pa v roku parih dneh niti več ne boš opazil (na balkon je vedno 5 do 10 cm stopnička).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.906
113
sem imel tudi sam do lanskega leta balkon zasteklen (še bolj tisto kvazi varianto - tako kot ti..niso bila še okna s profili)....

Pa sem vse skupaj pometa dol (Ker je na spodnji strani zaradi vrtanja sosedi odpadal omet iz mojega balkona).....fino poštimal ograjo (Ki je nisem mogle pipat..rjavela je pa ko strela...pa z belo barvana
crazy1.gif
), zmetal dol žaluzije. Naredil na novo nadstrešek, kupi 2 stola in mizo, montiral senčnike....

ej...je več vredno kot 100 zastekljenih balkonov!

prej nisi nič videl ven čez blesave žaluzije, vse kar smo počeli na balkonu smo sušili cote....zdaj pa zjutraj spiješ zunaj en kofe, otroci bluzijo po njemu, dober razgled imaš,...

tako da...jaz na tvojem mestu.....odteram stekla stran, poštimam balkon...pa ga uredim temu primerno za kar je bil namenjen.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.788
6.770
113
pri taščici
Se strinjam,
al orenk zastekliš (da lahko spiš gor bo vsakem vremenu, ali pa pustiš odprto da imaš stik s zunanjim svetom. Oken ne moreš nikdar toliko odpret da bi jih "skril"

A beta: a imaš kaj "nadstreška" nad okni, al dež direkt po oknih tolče.
Jaz imam redko kdaj šipe usrane (monter stoji na cvetličnem koritu)
399394-DSC00015.JPG

Priponke

• 399394-DSC00015.JPG
    399394-DSC00015.JPG
    58,4 KB · Ogledi: 354
Nazadnje urejeno:

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
"Nadstreška" za dobre 5 cm rostfrej pleha, tako da ob vsakem deževju šprica in zamaka. balkon je zastekljen z 4 šipami, s tem da sta srednji dve večinoma odprti vsaj na pol. čez imam spuščene žaluzije, ki po navadi zadržujejo vodo kolikor je pač mogoče.
Tudi sam sem razmišljal v tej smeri, da bi dal te šipe stran, vendar nekako neka zaščita ostaja. Tako kot je bilo napisano, trenutno se balkon uporablja samo in izključno za sušenje perila in da spušim sem in tja kak čik. Rad bi pa si uredil en prijeten kotiček, kjer bi se dalo v poletnih večerih malo posedet in popit v miru kak pirček
nahrung002.gif
.
Šipe se sicer dajo "stisnit" na eno četrtino balkona (ostale tri lahko "skrijem" za stransko), tako da to bi zaenkrat kar obdržal.
Žaluzije vsekakor gredo od hiše, bom pa potreboval kaj drugega (prosim za kak predlog KAJ), da bi mi čez dan delalo senco. Stanovanje je obrnjeno na vzhod in imam poleti cel dopoldne ful sonce . . . (MOGOČE tiste bambusne roloje, ki jih prodajajo v Merkurju, OBIju. . . )
Za podest (lesen) sem študiral,
17758-icon_confused.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.906
113
Potem imaš dve opciji...

(na vsak način zmeči obstoječe šipe stran!..prav tako žaluzije)

1. narediš si nadstrešek, da ne bo zatekalo noter, ter pustiš brez šip (torej balkon kot tak)
2. zastekliš - daš zastekliti tem ki delajo okna...potem lahko zadevo uporabljaš kot podaljšek sobe (je pa precej drago).

Jaz sem si nadstrešek naredil kar sam...zrisal, zvaril železje, ga pritrdil, gor zmetal plate...in to je to (nisem pretiraval..tako da je strehice nekje 45 cm..kar povsem zadošča da običajno deževje...ko nosi dež..takrat itak nič ne pomaga). (bom slikal ob priliki).

Za senco pa...vržeš gor bambus - itak je rolo, da ga dvigaš in spuščaš po potrebi (ko rabiš)

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Hmm, glede na videno bo preden karkoli pričneš pacat, treba rešiti problem vlage. Na slikah se sicer ne vidi, zato vprašam. Ali sploh imaš na tleh odtok vode na zunanjo stran balkona? Ker glede na to kako zamaka beton (kapilarni dvig vode!) izgleda, da voda nima kam odtekat. Lahko, da je problem tudi v keramičnih ploščicah oz. z lepilom pod njimi, da je le-to odstopilo in voda dejansko ne more niti odtekat niti izhlapeti, ker je ujeta pod ploščicami. Ne vem, rajši vprašam, pa bom potem dal kakšen predlog.

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
daj pošljimi mi slikco ob priliki, da si bom znal predstavljat kako naj bi to (nadstrešek) zgledalo. Ne vem kdo mi bo to sicer na 12 štuku montiral, ker sam se ne mislim izpostavljat višini me je malo strah
grin1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.906
113
pa saj nima veze v katerem štuku si..tudi če bi jaz čofnil dol z 2 štuka (spodaj asfalt) bi si razčesnil betico..samo pri takem nadstrešku (manjših dimenzij) ni panike..ker vse delaš s strani balkona(vijačiš pa itak v zgornji balkon) - zgolj z uporabo stola (torej je še vedno dovolj ograje, ki nudi zaščito oz. oporo)..malo pa tudi paziš.

Saj pri tebi se mi zdi, da ne glede kaj boš naredil z zasteklitvijo, da bi rabil nadstrešek...s tem bi se izognil močenju balkona - torej propadanju bet. ograje oz. celega balkona.

bom danes parkrat šklocnil balkon oz. nadstrešek (nadstrešek me je prišle nekje 250 EUR - material, pa par dni dela).

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
sem gledal, pa nisem nikjer našel odtoka. pri straneh balkona je bila včasih (pred zasteklitvijo) kovinska ograja in je tam izgleda odtekala voda. sedaj pa so od tal do stropa šipe in je zaprto
crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.788
6.770
113
pri taščici
No torej poskrbi za odtok-obvezno dokler ti bo zamakalo
Karatanka-stal je na betonskem koritu šririne 40-50 cm (v njem pa polno zemlje). Samo če bi ravnotežje izgubil bi se znašel tri metre nižje (1. nadstropje). Glede na to da je bil od nesojene svakinje tip (že takrat ex, vendar sva še vedno kolega) bi bila še večja štala
softi-jep archinetova.
Za cunje sušit in čik pokadit se ne splača kvaliteno zasteklit. Jaz spim na njem
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.906
113
od daleč - 2. nad. (levo od klime)..praktično je tak naklon (in sive barve nadstrešek) da se zadeve skoraj ne opazi.
401206-PICT8124r.jpg

Priponke

• 401206-PICT8124r.jpg
    401206-PICT8124r.jpg
    72,9 KB · Ogledi: 370