Backup strežnikov

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Naroči istor.....www.istor.si

Bekap bo super, če firma ne zdrži recesije bo pa še veliko cenejše.
tongue-1.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Pred leti je bilo to zelo popularno v Nemčiji, Avstriji in Franciji. Kar se tiče stabilnosti ni problemov. Problemi so pri kompatibilnosti strojne opreme in kompatibilnosti med VMSom in kakšnim FreeBSDjem ali linuxom. Tako da ko se odločijo, da bi šli na FreeBSD je treba vse začeti iz nule.

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
289
34
28
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Eno vprašanje ''strokovnjaku''. A SCSI diski se v strežnikih še kje dobijo ali so zgolj še SAS in SATA?
grims-1.gif

Jaz sem septembra dokupoval nove diske za hp ML350, pa sem komaj uspel izbrskati dva 320scsi diska. Kot sem izvedel, se scsi diski več ne proizvajajo. Možno pa je dobiti obnovljene.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
hja istor je dobra resitev, poleg tracne enote seveda... je pa tak da je letna narocnina kar konkretna, in za backup 800gb rabis hudicev hudicev dober uplink...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
SAS diske uporabljamo tam, kjer so performanse zelo potrebne (predvsem nizki dostopni časi).

Pri backup strežnikih ne vidim te potrebe, vsaj ne v tem segmentu. Manjšim strankam postavimo offsite linux server z Baculo, SATA2 RAID polje (SW ali HW, 1,5,6,10, odvisno od potreb in želja) in dodatno zunanje SATA diske, 1TB je že poceni. Diski so seveda kriptirani, tako da če bi že kdo ukradel vse skupaj, ni nobene panike.

Celotni sistem je zelo poceni v primerjavi z "resnimi" rešitvami, a nič manj zanesljiv.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
En zanimiv citat (tip je presedlal na SATA diske) :
"So I'll soon switch back to SCSI which gave me a hassle-free & top-notch performance on every of my personal workstations for the last nn years."

Gory details (zadnji post je dober povzetek, vsebuje tudi zgornji stavek):
Horribly bad Velociraptor performance on overlapping I/Os

Sicer pri backupu ponavadi nimaš več paralelnih operacij...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Problem je link med lokacijama (primarno in sekundarno). Če nimaš ravo "dark fiber" take zadeve niso ravno uporabne. Uporabne niso tudi takrat, ko se zahteva hranjenje backup medija offline v sefu.

BTW, s čim pa izvajate replikacijo na offsite? Menda ja ne izvajate direkt backupa na offsite lokacijo?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
V tem primeru gre za backup več lokacij, na katerih so strežniki. Gre za navadne internet linke, najeti vodi in tudi VDSL, vmes so TLS certifikati, sicer pa si za več info oglej dokumentacijo Bacule.

http://wiki.bacula.org/doku.php?id=comparisons

Mediji so lahko offline v sefu, zakaj pa ne? Lahko so kjer hočeš, teoretično. So popolnoma kriptirani. Ko se medij rabi, se priklopi na USB2 port. Enako kot bi vstavil kaseto v DAT.

Neuporabno? Kakor komu, I beg to differ
smile-1.gif
. Zadeva deluje že nekaj let. Kot sem rekel, tu gre za manjša podjetja, ne backupiramo 100GB na noč, dnevni inkrement po posameznem strežniku je do nekaj GB.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja istor je malo drag za večje količine, sam se da material zelo posortirat in za neka dokumentna podjetja pride skoraj zastonj.

Večje stranke, majo pa tudi tolk keša, da jim te trenutne cene ne delajo prav nobenih težav, posamičnega cenika pa nemorš met.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tabela je zastarela; Veritas ne obstaja več, prav tako Legato. Manjka primerjava z Omniback Dataprotector...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Manjka primerjava z Omniback Dataprotector...
Zadnje čase se vse bolj strinjava
wink-1.gif

PS: Po novem se imenuje "HP OpenView Storage Data Protector". (nakbrž pa ga veliko folka bolj pozna pod imenom OmniBack)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
@all: Zakaj vsi s takim veseljem tlačite NASe v backup rešitve? In zakaj vsi s takim veseljem tlačite "gost" rešitve?

A se zavedate, da Acronis in podobne zadeve naredijo POSNETEK diska... ČE imaš gor SQL baze, Exchange baze, odprte datoteke pa vsi resni sistemci vejo (vemo) kaj dobimo... En velik kažin z nekonsistentnim stanjem baz in datotek...
Vsa namenska programska oprema za izvajanje varnostnih kopij pa ima vgrajene (serijsko ali doplačilno)
hysterical-1.gif
agente za on-line izvajanje varnostne kopije baz (database streaming, brick-level backup) in odprtih datotek...

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Sicer ne vem koliko poznaš Acronis, ampak sam v vednost:
- AcronisŸ Recovery™ for Microsoft Exchange
- Acronis Recovery for MS SQL Server
- ...

Če pa kakšen sistemc "kar tako" backupira razne baze podatkov, ja pa zrel za brco v rit. Acronis ne dela samo posnetek sistema ampak tudi podatke po želji. Predlagal sem ga pa zato, ker se mi zdi najbolj uporaben in enostaven za backup/restore. Pri nas v firmi imamo tudi TSM, pa lahko povem, da se mi je doslej za restore še najbolje obnesel Acronis.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Večina baz ima backupiranje v datoteke vgrajeno, potem pa backupiraš te datoteke. Za backupe enkrat na dan, je to čisto Ok. Za offshore online backup, pa itak pride v poštev samo kakšna replikacija.

Drugače pa še en zadovoljen uporabnik bacule tukaj
pozdrav.gif

lanzar

Zelenc'
18. jun 2008
7
0
1
Dejte pol še meni pomagat malo.

Imam sw raid polje na scsi diskih u Hp strežniku. Backup delam z tračno 80 g enoto na tape vsak petek z Tapeware programom, vednar moram vedno ročno pobrisati tape preden dela, ker mi nekako noče sam formatirat ali počistit. Mam pa naštimano na full backup. Sicer sedaj nameravam dokupiti še 2 diska ker mi nekako zmanjkuje prostora, tako da bom dal še 2 kom scsi med 100 in 200 Gb v raid zraven in vse podatke in programe ki jih uporabljamo prestavil na ta 2 diska.
Obstaja mogoče kakšen boljši software od tega ki ga imam sedaj?
Je potrebno da bi delal incrementalca vsak dan na račno?

LP
Lanzar