Avtomat za peko kruha

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Imate kake izkušnje z njim?? Tole sem gledal pa me zanima če mate vi več plusov kot jaz
wink-1.gif
--kako to v praksi zgleda?

Razmišljam:
+pečeš sam doma in veš kaj ješ
+je svež in hrustljav
+topel zjutraj (ima timer)

-je preveč glasen?
-koliko časa vam peče? sodelavec pravi da 3ure!!
-premalo za "resno" družino
-poraba energije?

Vam še kaj pade na pamet?
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Poznam par ljudi, ki so ga vsi navdušeni kupili, pekli 5 krat, 10 krat, potem morda še kak vikend... na koncu pa se je na aparatu začel nabirati prah.

Jaz v trgovini prosim, da mi z mašino narežejo kruh na rezine. Kupim naenkrat 2-3kg in vsega zamrznem. Potem si vzamem ven, kolikor se bo pojedlo in pogrejem v mikrovalovni. Kruh je svež, malce manj hrustljav sicer in topel.

Moje razmišljanje je takšno:

+ cena
+ veš, kaj daš noter, vendar samo do trenutka, ko začneš kupovati že predpripravljene mešanice

- prej si v trgovini, kot tale zadeva zamesi, vzhaja in speče
- če boš uporabljal timer redno, se boš bodisi poredil kot pujs (razmisli, koliko kruha se poje sedaj), ali pa boš zmetal precej kruha stran


Koliko uporabljaš / uporabljate / bi uporabljali:

- fritezo
- sokovnik
- sušilnik za zelenjavo
- multipraktik s 1000 nastavki
- parni sesalec
- napravo za delanje sladoleda
- fundi
- ...

Upam, da je jasno, kam pes taco moli. Če je odgovor - kar precej, potem zna biti tudi mašina za kruh priročna. Sicer pa...
confused-1.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Popolnoma drži, 14x boš spekel kruh potem pa ga lepo nazaj postavil v škatlo in na podstrešje. Enako je bilo pri nas kot pri moji punci... Je pa dober...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Dejansko je to super poceni mešalnik testa!
evil.gif


Recimo vržeš notri sestavine in ti zmeša maso v nulo, na roke (tudi z "ročnim mešalnikom") se pa je.beš da roka boli. Recimo sam uporabljam za pico in žemljice (manjši kruh), mati pa za pecivo. Kruh se speče pa ko v nedeljo ugotovimo da ga nimamo ali pa ko smo vsi doma pa je bolj "domač" občutek!

Poznam pa ljudi ki kruh pečejo v v aparatu vsak dan, je pa tudi res da ga potem celega porabijo. Ker domač kruh je dober natanko par ur, potem pa rata suh in trd!
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.967
6.863
113
pri taščici
A ni skoda ker je na podstresju?
Aja, pri meni se nekaj podoibnega dogaja z el. Zarom.
Menjam za kruhomat.
Sedaj je nekajkrat spekla kruh v MW ki ima tudi pecico. Ceprav ta varianta se mi ne zdi ugodna, ce speces samo tisto kilo kruha(sicer obcasno pece 10+kil kruha v krusni pri starsih). Ker je zraven naredila se dve pizzi (iz istega testa) pa recimo da je ok.
Sicer pa sem v zivljenju pojedel najvec kruha iz krusne peci. Upam da bo tako tudi v prihodnje.
 
Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.240
5.641
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Dejansko je to super poceni mešalnik testa!
evil.gif

zmaga.gif


Kupš v lidlu al pa hoferju vrečko z vsemi sestavinami....poliješ z vodo...vzhajaš...spečeš in je
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mi prakticno ne kupujemo vec kruha v trgovini, pecem ga sam. Je tudi topel in hrustljav
wink-1.gif
Za povrh je se tocno tak, kot jaz hocem.

Moj "avtomat" sta kar Levanka in Desanka Rukiæ. 15 minut traja, da zvlecem vso potrebno kramo na kup (sestavine, skledo za mesanje testa, vago, pripravim kvas) in naredim testo, ki potem ~45 minut vzhaja. Potem rabim maksimalno 3 minute, da ga se enkrat pregnetem in zakurim pecico (v kateri je prej vzhajal) na koncno temperaturo, medtem ko se greje, ga pa pustim vzhajati zunaj. Ko je pecica segreta, ravno lepo vzhaja nazaj, zato ga pripravim za peko (jaz imam rad gor sir, torej namazem s copicem z vodo in potem gor dam nariban sir) in dam v pecico, zvoncek od pecice na 10 minut. Ko zvoni, pridem nazaj, pomazem spet z vodo, nazaj noter za 2 minuti, spet z vodo, nazaj za minuto ali dve, poberem ven, ce je treba se malo vode, zavijem v krpo in dam na podstavek hladit. Skupaj je definitivno manj kot 3 ure, pa nobenemu avtomatu ne zaupam, da mi bo ravno prav namesal notri semena, gor zmetal sir in naredil ravno pravsnjo skorjico. Pecem pa cca. 2/3 kilske hlebcke, ker mi to najbolj ustreza, pa tudi predolgo potem ne stoji (to gre v dveh dneh, ceprav sem imel tudi ze po 5 dni odrezan kos v vrecki, pa mu ni nic skodovalo, ni bil kiselkast ali kaj podobnega, kar se zgodi s kruhom iz trgovine).

Ce si lahko privoscis cas za peko, ti toplo priporocam, da to pocnes sam, oziroma s pomocjo mikserja. J*bes avtomate, a bodo jedli tudi namesto tebe ?
 

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.398
232
63
Pri hiši je 2.avtomat, ker je prvi po par letih izpustil dušo. Kruh kupujemo poredko, peče se praktično vsak drugi dan, v 90% uporabljamo Hoferjeve mešanice.
Od zgoraj naštetih minusov je opazno le povečevanje moje teže (po novem sem član kluba 90kg
wink-1.gif
).
 

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Kako izgleda v praksi?

Čist preveč enostavno, ko daš prvo peko skozi.

Super je, ker lahko narediš kar ti paše, skoraj, da ni ovir.

In če si bolj šibak (psihično) se kar pripravi, da se boš zredil, ker vonjave sveže pečenega kruha ter ponesejo v višave in ko ga streseš ven . . . se lepo zatrese . . . topel občutek, ki ti kar požene kri . . . ko se zaveš, je že prepozen, ker ga četrt manjka.
grin1.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.240
5.641
113
Problem je ker praktično večjega kruha od 1/2 pakunge toastov ne moreš spečt.....zato smo ga v nadaljne uporabljal sam za maso zmešat....

Dokler nismo odkril predpripravljenih mešanc iz hofra/lidla
 

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
KSZ

Se dobijo kakšni aparati, ki bi manj kot 750g spekli?
confused-1.gif
Tole imava z mojo za cel teden in do takrat je itak samo za v smeti. Sicer bi lahko zmrznil ampak se mi to ne zdi to pri takem kruhu... Sva pa parkat pekla "na roke" in je zakon. 5x ceneje kot fakin polbeli hlebci za 3€(!!!) iz merkatorja pa 5x bolj okusno. Edino kar je da moraš bit res pri volji za pacat.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Se dobijo kakšni aparati, ki bi manj kot 750g spekli?
confused-1.gif

Po moje je ovira samo navzgor (moj Mulinex lahko speče max 1.5kg). Sam delam za sebe po 250g, pa ni nikoli problem.

LP
Gargy
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Ker sem v mojem stanovanju 1-man band, se mi ne splača kupovat kruha, raje ga spečem, ko ga rabim. Vedno nadomestim vodo z mlekom, tako da je kruh res prvovrsten.

Moji +:
- spečem kruha, kolikor ga potrebujem
- je vedno svež
- naredim si kruh, kot mi paše (s semeni, ki mi pašejo in količino le-teh)

Aparat uporabljam tudi za gnetenje testa (recimo domačo pizzo), za peko potic, kuhanje marmelade, kuhanje kompota itd.
Za mene bolj uporaben stroj, kot mixer :-D

Peka pripravljene mešanice je 1 ura, za peko kruha iz ročno dodanih sestavin pa je okrog 3 ure.

LP
Gargy
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
KSZ

Se dobijo kakšni aparati, ki bi manj kot 750g spekli?
confused-1.gif
Tole imava z mojo za cel teden in do takrat je itak samo za v smeti. Sicer bi lahko zmrznil ampak se mi to ne zdi to pri takem kruhu... Sva pa parkat pekla "na roke" in je zakon. 5x ceneje kot fakin polbeli hlebci za 3€(!!!) iz merkatorja pa 5x bolj okusno. Edino kar je da moraš bit res pri volji za pacat.

Ja ampak 750g kruha je pol kg moke, ostalo je voda. Domač kruh je precej zbit, tako da teh 750g kruha je za en obrok če jedo 3-4je povprečno lačni ljudje. Seveda če bi isto zmes dal v pečico in vzhajal par ur (kot se kruh pač dela) bi pa dobil konkreten hlebec - ali pa bi dobil podplat ker se kruh nebi pravilno vzignil. To je ravno fora avtomatov .. ne rabiš znanja, ne rabiš pravilno pripravljenega "prostora", nisi odvisen od zunanjih temperatur itd.! Vse kar rabiš so sestavine (lahko tudi kot kupljen mix), kar vržeš v lonec, pritisneš start in počakaš 3 ure!
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.538
273
83
Tudi jest ga uporabljam, cca 2-3x na teden. Preden grem spat nabašem noter mešanico iz hofra (pol vrečke), nastavim tajmer, da je ob 7.00 zjutraj pečen. To je vse kar imam dela z njem. Ga pa ni boljšega občutka, ko se zjutraj zbudiš iz zavohaš sveže pečen kruh
cheer.gif


P.S.: mešanica iz hofra (imajo več različnih) je cca 1€. eno 1kg vrečko imam jaz za 2 peki.
 

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Kila moke je pa 29 centov (sbudget), cel kvas 7 centov (v hoferju), voda pa sol pa sam veš, če se da zračunat... Če je to slabše od mešanice iz hofra ne vem, samo po mojem ne.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.240
5.641
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
KSZ
. Edino kar je da moraš bit res pri volji za pacat.

Pa uvedta z jedino skupno pacanje al pa mesenje.......em testa
tongue-1.gif
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Pa sej lahko daš tudi manj.

Sam sem sprobaval z 300, 400 in 500g make (sicer brezglutenske) pa se stvar odlično obnese. Spečt malo manj se ni pokazalo kot problem, traja pa tri ure, s tem, da je prvih 20 minut mešanja, potem malo počiva, še malo meša, približno uro pa pol vzhaja in potem zadnjo uro peče.

Sam ga pečem nekje na 5 dni, hranim pa ga v hladilniku. Imam pa Bomanna z tamalo posodo.