AUDI naredil diesel iz vode + CO2

I

Izbrisan uporabnik 474

Pri predelavi iz organski snovi je najbolj pomembno, da očistiš končni produkt predvsem dveh komponent - žvepla in amoniajka (SO4 in NH3). To se počne z kemičnimi katalizatorji.

Če uporabimo recimo lesno biomaso in jo uplinjamo, je poleg teh dveh spojin pomembno še izločevanje katrana in ponovna uporaba saj do končnega razpada na pepel (pepel se ne da več kemično razbit). Katrani so izredno problematični saj jih je zelo težko izločat oz. predstavljajo biološki odpadek, ki ga je treba pravilno deponirat. Odtsranjevanje katrana je lahko mokro (preko vodnih bazenov), suho (preko suhih mikrofiltrov) ali kemijsko (najboljša varianta, ampak je skrbno varovana skrivnost in potrebuje precej dobro krmilje).

Čez palec se iz 1kg biomase pridela 1kWh elektrike in 2kW toplotne energije. nekje mam zapisano, koliko m3 sintetičnega plina je to, trenutno nimam pri roki...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
Pri kakšni ceni se začnejo kogeneracije in kakšne moči so. Če je ena tretjina elektrike potem se vsaj v zimskem času splača sezigati drva, ki veselo gnijejo v gozdu (mi pa tako revni ker nimamo naftnih polj kot Arabija ali pa norveška....) drv iz lastnega gozda se nam pa ne splača pospraviti...

I

Izbrisan uporabnik 474

Komercialna cena se giblje nekje med 3 in 4k€ / kW. Poleg tega so uplinjevalci malo izbirčni pri biomasi - mora bit suha in prave velikosti. Namreč pri mokri biomasi se sprošča bistveno več katrana in če sistem ne deluje zadovoljivo, potem lahko uničiš generator (zapacaš bate, popravilo je... predrago).
Pri uplinjanju drv ti je vseeno, ker pridobljeni plin takoj vžgeš in skuriš vso nesnago (ne, uplinjalna peč ni eko in ni čista, je pravi pacek).
Nekje minimalna moč, ki je še rentabilna in prinaša profit pri prodajanju elektrike, je 50kW (električne energije). Optimalno so 200 - 250kW.

Zakaj je tako drago? Plin je potrebno držati na čim višji temperaturi, skoraj do generatorja oz. katalizatorja. Namreč katrani se začnejo izločati in lepiti na stene nekje pod 300 st.C. Ventili, ki pa zdržijo temperature okrog 600 stopinj, pa stanejo recimo okrog 1200€ za 1/2". Merjenje kisika z lambdo odpade, ker zirkonij (ki je osnova lambde) veže na sebe vodik. Poleg tega lambdo greješ in pri tem pride do vžiga vodika. Poleg napačne meritve tako porabljaš vodik, ki je glavni "motor" kalorične vrednosti sintetičnega plina. Poleg tega ob preveliki količini kisika in vodika pri temperaturah nad 400 stopinj pride do spontanega vžiga/eksplozije...

Pri zadnjih izračunih za žage, ki imajo biomaso kot opad oz. je ne kupujejo, se investicija recimo v 250kW elektrarno povrne v 5. letih - pod pogojem, da je cena prodane elektrike subvencionirana in da porabiš vsaj 60% toplote - torej 300 kW. Kam češ s toliko toplotne v poletnih mesecih? Če pa ne odvajaš toplote, ne moreš hladit plina in sistem deluje samo z 1/4 moči...

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Petrol in vse ovce že kujejo načrt, kako tale načrt pokupit in ga uničit, da bodo lahko še vrsto let služil s pogonskimi gorivi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
Eh, Petrol je zgolj trgovec...preprodajalec. Njim je vazen dobicek...kupis za x prodas za x+20%. Itak so zdaj priznali da je nafte dovolj in je tudi pod razno ne bo zmanjkalo...vsaj se 100 let ne. Americanom gre dobro pridobivanje nafte iz skrilavcev kjer so enormne zaloge in bojo v parih letih samozadostni.

Tako da..tovrstno pridobi anje nafte je bolj marketi ske narave...kot bi pri nas IJS preko svojih postopkov dokagal kako vse se da pridobivati goriva.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Pride predstavnik neke avto firme X in reče mi mamo XY način za pogon, ne rabimo nafte. Pride nek šejk Y, ki ima milijarde in cel biznis mu je nafta. Osebek Y da osebku X milijardo USD....naenkrat XY ni ne duha ne sluha več...
evil.gif
Tako se to dela.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.526
957
113
No iz prakse vam povem, da nobena firma ne uporablja ventilov za 600°C, ker so enostavno predragi. Delajo se kompromisi. Vgradi se običajno jeklena litina 1.0619. (to sicer ni prav ampak se tako dela).

Kompromisi so najprej zaradi cene, potem pa zaradi dobavnih rokov. Takih ventilov običajno ni na zalogi. Dobava je 6 mesecev +. Kr so pa količine majhne jih pa nihče noče spoloh jit delat.

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
http://www.delo.si/novice/slovenija/namesto-trgovskih-polic-v-kisovcu-mala-elektrarna-evj.html
Ta že ima tvojo ceno napisano (4k€/kw)
Ne vem kje so ti dobili tako nizko ceno na koncu clanka
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/ostaliavtorji/PT602.htm

Tale Vidmar bučke prodaja ali pa zavaja. Poznam elektrarno. "Pozablja" na katran, ki je največja rak rana vseh kogeneracij na lesno biomaso s pridelavo sintetičnega plina. Prav tako ima obratovalni čas 4000 ur letno, kar je porazno. Predvidevam, da gre ostalo za čiščenje suhih filtrov... Vse kogenracije, kar smo jih načrtovali so imele minimalno 7000 ur, ponavadi 8000 ur. Komaj takrat je kogeneracija smiselna.
Tudi ne omeni, da v poletnih mesecih, ko nima kam z toploto, kogeneracija ne obratuje ali pa dela s samo tretjino moči. Ker drugače ne dobi subvencionirane elektrike. Brez subvencionirane elektrike se pa računica ne izzide...

Spodnji članek - povsem drugačen princip kogeneraije. Ta proizvaja samo toploto in uporablja Sterlingov motor za delovanje. zato pa je razmerje 35kWe/219kW toplote. V bistvu je navadna peč (primarni in sekundarni vpih zraka) z motorjem, nasajenim na dimnik...

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Me prav zanima koliko tole stane.
Sicer bi moral še kakšnega soseda ogrevati (ali pa krave in punce v stali) ampak....
http://www.volter.si/spte-mikro-biomasna-kogeneracija-delovanje-3.html
Po cenah sodeč 200+k€

Up-draft uplinjevalec - proizvede sicer precej čist plin in kalorično bogat plin (vrednost H2 > 20%), vendar ima svoje pomanjkljivosti. Zelo je izbirčen glede biomase. Drugi problem je, da se plin na izstopu že precej ohladi in če imaš biomaso, ki je nekoliko bolj vlažna, tu zna temperatura izstopnega plina hitro pasti pod 400 stopinj, kar pa ni blagodejno za sistem. Tretja stvar je spet mehanska filtracija... Kam boš z odpadom? Ne moreš to kar tako deponirat. Radlje (1MW kogenracija) so imele sprva mokro filtracijo. Deponiranje odpada (Saubermaher) je stalo več, kot so zaslužili s kogeneracijo...

I

Izbrisan uporabnik 474

Jap. Do prve nesreče. Ventili morajo biti namenjeni za vroči plin, vse ostalo je recept za katastrofo. Prvi problem je reakcija sinteznega plina z jeklom ob prisotnosti vlage. Plin prične iz jekla vleči kisik, O2 + H2 + visoka temperatura = BUM.
Tukaj je še krmiljenje ventila. Nosilci pogonskih enot so posebej zasnovani, saj temperatura pogona oz. okolice pogona ne sme preseči 50 stopinj. Ventili ponavadi niso električni temveč pnevmatski, obvezno shut-off on failure.
Tretja stvar je varnost. Sintezni plin ima praviloma nič kisika in kar nekaj monoksida (ni izgorevanja). In ko ti pri takem "kompromisnem" plinu začne uhajati CO, si v črni kroniki. To velja, če sistem deluje na nadtlaku. Če sistem deluje na podtlaku, potem prične vleči noter zrak, formulo za BUM pa imaš zgoraj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
Vidim da nisi od muh
Ne vem kakšno temperaturo je imela Medija na Izlakah, ampak mogoče bo enkrat kupil tisti zapuščen bazenski komplet in ga bo dogreval s kogeneracijo?

Ker so bloki v Kisovcu samo čez cesto(Zagorje in izlake pa nekaj km stran, tudi vse na elko vecinoma) , res ne privoščim ljudem v teh krajih kakšnih strupov iz dimnika. Ker se večina res ogreva na elko, bo Vidmar najbrž naredil dobro računico, če jim bo toploto prodajal po cca 10% nižji ceni kot je elko. (ljudje pa ne bodo veliko profitirali).
Sekance pa že sedaj lepo pobira po okolici kot vidim. (ne vem pa kako je s svea kurilnico ki naj bi ogrevala Zagorje )

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.526
957
113
Zato se pa še vedno večja postrojenja dela klasično.

Parni kotel in parna turbina.

Stirling, Speeding, ORC je bolj kot ne eksotika in se jo gredo tisti, ki imajo preveč denarja. Pa še za resne moči te zadeve niso.

ja sem bil večkrat zraven, kot dobavitelj ventilov in ostale opreme.

Lani naprimer Melamin in Nolik (ta je itak šel v stečaj-po prisilki pred leti), letos ena kotlovnica v Slavonskem Brodu.

Teli ki pa delajo uplinjaje lesa za plinske motorje pa tudi pridejo občasno do mene po kak ventil. Seveda kupijo jeklene iz 1.0619 materiala ta material gre do 400 (450°C). Da bi kupili tisto kar res rabijo. 1.7537 (do 570°C)- ta je za (jih itak nimam na zalogi) se pa ne zgodi. Pa sem moje ventile že vidu na fotografijah od tistega postrojenja ki je v lasti občine Šentjernej. (oni imajo tudi uplinjanje)

I

Izbrisan uporabnik 474

ORC je buletproof varianta, seveda če imaš kam z energijo. Razmerje je nekje 1:5, res pa je, da lahko vse skuriš. V Sloveniji vem vsaj za eno (zdaj sem pozabil ime firme), 1MWe 5MW toplote. Imajo veliko sušilnic lesa in imajo vedno dovolj toplotnih porabnikov.

Nolik je šel v stečaj ravno zaradi kogeneracije. Dobili so sredstva za izgradnjo kogeneracije, ki jo bodo odplačali z prodajo elektrike. Ker kogeneracija ni nikoli delala (ne da je niso zagnali, sploh delala ni), niso mogli vrnit denarja in so šli v stečaj (v prisilko so šli, ker so izgubili posel z Triptrap stolčki, katere so jim speljali Romuni za 1 evrocent na stolček).
Enaka zgodba je bila z Bojanom Križajem, ki investiral v kogeneracijo v Postojni (2x 100kW), ki pa nikoli ni delala. Zaradi tega je Hypo banki dolžen okrog 1 mio €.

99% teh, ki v Sloveniji delajo kogeneracije pozablja na kemično ozadje sintetičnega plina, ki ni zanemarljivo. Vsi vedo naredit dober uplinjevalec, dober izmenjevalec toplote, praktično vsi imajo mehansko čiščenje katrana, motorji se pa kupijo.
Mi smo prvi katalizatorski reaktor naredili iz inox pločevine, češ naj se vidi, šparali ne bomo. Ko smo dobili en kup zelenkastih saj na vrhu katalizatorja, pa nobenemu nič jasno. Seveda - prišlo je do reakcije med inoxom in kisikom, vezanim v katalizatorju in namesto da bi prišlo do vezanja kisika na molekule katrana, se je kisik prej vezal na inox, preostanek katalizatorja pa je pričel razpadati... Zdaj recimo vem, da mora bit reaktor iz niklja...

Če kupujejo ventile do 400°C, potem al so na zgornji meji ventila (kar ni dobro) al so pa na spodnji meji, kjer se začne katran izločat iz plina in lepit na hladnejše dele (cevi, ventile). Nekaj časa še gre, ampak pretok bo vedno manjši in prišlo bo do trenutka, ko ventil ne bo več obratoval. naj ti v Radljah povedo, kakšna je bila linija, ko so jo po pol leta delovanja razdrli...

Dam roko v ogenj, da bo 90% teh kogeneracij v roku dveh let ali crknilo ali pa bodo potrebne temeljite obnove...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Če jih bolj natančno poslušaš so pa to bolj zakomplicirane Avče. Predvidevajo možnost obojesmernega procesa - pridelava e-dizla ali pa uporaba e-dizla nazaj za proizvodnjo elektrike.

Koncept je zanimiv, upam, pa da niso pozabili na kake stranske učinke dizla iz nafte, ki imajo pomemben vpliv na delovanje motorja.

Avče imajo 70% izkoristka da dobijo nazaj elektriko. Tole pa ima 70% do energije v nafti, ko pa to pretvarjaš nazaj v elektriko pa imaš 30%, pod črto torej 30% od 70% oziroma 23%.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.526
957
113
ORC ima Tisa v Kaminku. Če se ne motim jo je dobavila INEA.

Glede na to, da okoli Nolika poznam stvari precej dobro je tam verjetno glavni krivec za stečaj glavni izvajalec Gorenje Projekti in njihova zamuda. Oz različno razumevanje, kaj kogeneracija na ključ sploh pomeni.

Pa glavnega projektanta so pri Gorenju spodili s projekta. Turbina je bila naročena pri Siemensu in je po mojih informacijah še vedno tam. Mojo opremo, ki sem jo za ta objekt dobavil sem šel celo enkrat vmes pogledat. Na srečo sem jaz svoj denar za opremo dobil. Niso ga pa vsi, ki so delali na tem projektu.

Drugače pa pri ventilih za lesni plin je v igri samo temperatura, tlak je samo nekaj 100 mbar. Zato pa stvari funkcionirajo tudi z jeklenimi ventili iz 1.0619, čeprav je zadeva kolikor jaz poznam standarde za materiale ventilov izven dovoljenega območja uporabe.