Apple vs. Microsoft in podobne zadeve

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Zanima me, ali lahko sproduciramo debato brez žaljenja in zaničevanja konkurenčnih produktov?

Torej, zakaj je Apple tako the best podjetje (tudi Microsoft)? Ampak fama okoli Apple je vseeno večja. Če poslušam Apple hejterje, jih po neki strani celo razumem, ne morem pa razumeti, kako lahko potem podjetje prodaja svoje proizvode v sto milijonskih nakladah?
Pa zakaj so se vedno oni spomnili ta pravih produktov, zakaj se jih ni konkurenca? Je res vse skupaj baziralo na Stevu Jobsu? Se bo potemtakem sedaj Apple zrušil v nekaj letih?
Kaj pa začetki, kdo je kradel ideje od koga?
Dajmo kaj zanimivega napisat.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.024
1.934
113
80% je sigurno baziralo na jobsu. in moje mnenje je da so zdaj na vrhu in bo pocasi slo navzdol. on ni bil toliko genij da bi izumil stvari, ampak da je ze izumljeno naredil uporabno (miska, graficni vmesnik z okni, smartfon, tablica,...). polek tega je stremel k enostavni uporabi in cistim dizajnerskim linijam in imel je bolezensko obsedenost z detajli in perfekcijo. vse to se pozna na proizvodih

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zgodba o uspehu se je pri Applu začela šele s iPodom. Zakaj je postal uspešen? Po eni strani zaradi dizajna, po drugi strani zaradi iTunes, ki je bil takrat revolucionaren zaradi sistema, kjer si lahko kupil posamezne skladbe in ne cel album in ker so vse skladbe stale 99c. Torej kupil si samo to, kar si želel, brez nepotrebnega balasta.

Kasneje so z Mac-i (predvsem prenosniki) ponovili zgodbo o dizajnu, kjer so naredili nekaj, kar je izgledalo (in še vedno izgleda) kot iz drugega sveta v primerjavi s ostalimi prenosniki. Temu dodaš še višjo ceno kot konkurenca in dobiš odličen recept za famo. Ali imaš iPod/Macbook/iPhone in si in, ali pa nimaš in si out. Dodatno pa so to podpihovali s tem, da nikoli niso naredili (morda je izjema iPod Shuffle) izdelka za rajo, torej poceni alternativo njihovim izdelkom s preprostim designom, slabšimi materiali...

Kaj jih lahko pokoplje? Po moje prav to, da bodo popustili in začeli izdelovat tudi izdelke za množično prodajo, s čimer bo velik del te fame izginil. Kako boš pa nekaj posebnega s iPhonom, če ga bodo ''vsi'' imeli?

Kot primerljivo podjetje lahko vzameš Saab - lastniki njihovih vozil so bili precej bolj inteligenčni/izobraženi kot lastniki drugih znamk in ustvarili neke vrste famo. Pa jih poglej sedaj...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Se strinjam...zato si pa ne "upajo" izdati cenejšega iPhone-a ipd. kjer bi še vedno imeli velike profite pa še veliko več ljudi bi dosegli. Bi pa padla fama in "verni" ne bi več bili pripravljeni doplačevat 300€ samo da je topmodel, to se lepo vidi pri drugih firmah, kjer mečejo ven npr. telefone kot po tekočem traku in tako ni pripadnostnega sindroma.

Vse skupaj je pri Applu zelo dobro zastavljeno, ampak predvsem komercialno. Za vse, kar ima apple, obstaja alternativa boljša ali cenejša in ravno tako "tehnično" napredna, manjka pa fama in je izdelek vreden 50% manj. Ti kupci bodo pri applu vedno obstajali, bo pa zanimivo, ker so tako navezani na iOS recimo in apple bo moral stvar kmalu komplet prevetrit, tu pa se bodo lomila kopja, ker bodo pristaši še kar želeli bit na look&feel iz 2005, drugi pa bodo želeli interface, ki se razvija in v primeru iOS ne bazira samo na appih.

Druge firme, sploh pa Microsoft, ki velja za izredno uncool, ker ima tako geek zgodovino in obnašanje velikega koncerna kot dejansko tudi je, ne bodo nikoli prevzele teh kupcev, tudi če bodo meli boljši izdelek. Je pa Apple tudi nabral toliko kapitala, da lahko diktira pravila "igre" in zakupi marsikateri bombonček, pa čeprav ga stane par miljard, tako bo postal Apple zaviralec napredka, vprašanje je pa če bo to javnost sploh negativno sprejela.

Jaz osebno sem poslovno malce vezan na MS in bi težko uporabljal same iNapravice, tudi kupovali mi jih ne bi drugi kot zdaj. Hvaljen dizajn od Appla je tudi pri meni zelo na trhlih tleh. Zelo mi je všeč kvaliteta izdelave in brezkopromisnost pri uporabi takih materialov (npr. pri izdelavi iPhone-a ni noben delal kopromisov za padce na tla ipd.), razne bele tipkovnice, miške in tudi srebrna, se mi je pa zdela izredno češka izbira in vedno bolj, ko je potem še konkurenca začela delat ene ponaredke, ki pa niso imeli takih materialov in potem izpade še veliko cenejše kot je. Pa tudi uporabnost teh Applovih uspešnih gadgetov mi je bolj tako tako. Živim od računalništva, pa ne čutim nobene potrebe po "padu", ker drugje kot na sekretu ali pa kakem zaporu si ne predstavljam uporabne vrednosti.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jaz osebno nikoli nisem bil apple fan ali hater. Pred tremi leti sem si kupil apple produkt in sicer iPod Classic z 120GB spomina. Zadeva funkcionira super (ampak morm priznat da ga zadnje čase praktično ne uporabljam, tako kot nebi nobenega drugega mp3 playerja).

Pred dobre pol leta pa se je punca odločila prodat netbook, ki ga ni uporabljala jaz pa sem ji dodal še razliko do osnovnega iPad 2. Od takrat naprej sem navdušen. Sicer ima zadeva precej omejitev, ki pa se jih da zaobiti. Za dodatek naj povem še to, da smo skoraj leto nazaj kupili iPad 2 za moje stare starše (73 in 80+) in ga uporabljata vsak dan, pa prej praktično sploh nista uporabljala kdaj računalnika.

Pred 14 dnevi pa sem si omislil še iPhone. Zadeva pač špila tako kot mora in sem navdušen. Foter ga ma že dva meseca in je tudi. Verjamem pa tud, da bi bil enako dober kak samsung galaxy 2 ali kaj podobnega, vendar dejansko zadeva ni nič cenejša.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pa še nekaj. Sem v bistvu vednO pizdil čez apple, ker se ne da baterije ven dobit iz aparata. Vendar so na tak način bombončki kot je find my iphone še bistveno bolj uporabni.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
Vprašat se je treba kolikokrat pa uporabniki androida vzamejo baterijo ven? Zaradi nestabilnega OS verjetno kar nekajkrat,hehe, ampak če to odmislimo, zakaj bi jemal baterijo ven?! Razen če imaš več baterij in nobenega napajanja poleg.Kolko je takih? Izjemno malo. Pa da res nebi mel avta poleg, al pa laptopa, torej si peš nekje v divjini? Blizu nič.

Kot drugo pa bi še povedal, kar sem pomotoma upošteval pri temi https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/1478171/an/0/page/0#1478171 . Namreč pri iphonu se simka odstrani v nekaj sekundah, ne da bi pri tem moral izklopit telefon.In v tem primeru, jo komot izstaviš, uporabljaš telefon, ne da bi te skrbel prenos podatkov-račun, nato pa jo po potrebi vstaviš in pokličeš.Pozabil sem, da androidi tega ne omogočajo.Še vedno pa jo imaš vstavljeno in telefon pripravljen za klicanje v minuti ali 2.

iOS in njegova enostavna uporaba in stabilnost-zanesljivost, bližnjice - ipod , foto, (pustimo za wifi, bt.. ker tega itak (še) ni) , samo ena hardverska tipka za nazaj,retina zaslon, ki je tut odličen na soncu, mute switch, kvaliteta izdelave in materialov , servis itd.. mi pač pomenijo več, kot velik zaslon na androidu, kateri je dejansko za mojo uporabo edini plus. Ko pa osvežijo izgled iOS in dodajo večji zaslon, pa bom zelo težko prešaltal na wm8.

WinMobile je na dobri poti k uspehu.Morda je glavni meni malo preveč škatlast in enobarven, so pa zato podmeniji zelo všečni, kot tudi same aplikacije.Mu pa seveda falijo določene zadeve, ki jih ima samo iOS.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ma tud konkurenca take "bombončke".

Jaz uporabljam Windows Phone in sem zelo zadovoljen. Bombonček, ki je meni skorajda nepogrešljiv je fizični gumb za fotkiča. Jaz velikokrat butnem sliko, da shranim tudi kako informacijo, ne da samo "fotkam" in tako se jih veliko nabere in pomembna je hitrost.

Windows Phone ima te osnovne socialne stvari že integrirane v OS in ni potreb po dodatnih aplikacijah in jih sam skorajda ne uporabljam, tako da mi je vseeno koliko je fart appov na marketplace-u. V osnovi je to še vedno telefon in je kot tak najbolj pomemben telefonski in messaging del.

Velik minus ajfouna je zame tudi to, da je treba bit bolj previden, kar se tiče uporabe. Nek case je treba met gor, ker če pade na tla je hin, če nabijem gor nekaj konkretnih prask sem ob 100€++ in čeprav si lahko privoščim zdajle BP 4S, ga še vedno ne bi mel srca uporabljat, kot trenutnega HTC trophyja vrednega 100€, ki mi služi v marsičem še bolje kot ajfoun in mi ni treba za nič skrbet, kam mi pade in kje ga pustim. Potem pa ko ljudje nataknejo gor bumperje, pa folije spred zad, pa je konec dizajna pa premium občutka. Ostane gumijast cegu z OS-om, ki zgleda toliko star kot dejansko je. Estetsko mi je iOS podn, občutek imam, kot da bi zdaj gledal WinXP ali pa celo Win98. Vse deluje BP, samo zgleda pa outdated.

Velik del, da nimam epl robe, je pa tudi obnašanje nekaterih ponosnih lastnikov, ker nekateri prekašajo religiozne vernike in povsem zanemarijo "razumen" nakup.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Velik del, da nimam epl robe, je pa tudi obnašanje nekaterih ponosnih lastnikov, ker nekateri prekašajo religiozne vernike in povsem zanemarijo "razumen" nakup.

A si si pogledal temo o SGS III
evil.gif

Ena stvar, ki me moti pri WP7 so ravni vogali. V redmondu očitno še sedaj niso pogruntali, da je to zelo nenaravno. Ravnih vogalov v naravi enostavno ni, ne obstajajo. Ravno tako ni enobarvnih površin. Po drugi strani so pa v nasprotju z androidom zakapirali, zakaj se uporabljajo animacije v zasnovi uporabniške izkušnje. Vse skupaj je samo en velik trik, da uporabniku daš občutek, da naprava deluje tekoče in odzivno. Za animacijo skrbi GPU, tačas je p cpu razbremenjen, da zamenja kontekst za nasledno aplikacijo/ekran/...

Appleovi produkti so mi všeč za to, ker je uporabniški vmesnik na prvem mestu. Šele potem pride na vrsto HW. HW mora biti v službi SW in ne obratno. Všeč mi je, da je na prvem mestu kvaliteta in estetika izdelave. Da se ne dela kompromisov pri izbiri materialov.

Da se vse to prodaja, pa je potrebno narediti zgodbo. Tu pridejo pa v igro Apple store-i in posebni eventi z sedaj že ikoničnimi keynote predstavitvami novih naprav in predvsem storitev. Na povprečni pedstavitvi, se večino časa porabi za predstavitev uporabniške izkušnje. V apple store-u te nihče ne gleda grdo, če se malo dlje časa zadržiš s kako napravo, še več vzpodbujajo te, da jo čim več uporabljaš. Seveda z namenom , da ti prodajo zgodbo.

Pri konkurenci tega ni. Utrujajo z naštevanjem HW karakteristik, koliko novih jeder imajo, koliko MHz so hitrejši, koliko več rama imajo, ... Ne prodajajo pa zgodbe. Kaj dela na primer Samsing? Snema oglase, kjer se norčuje iz Applovih kupcev. S tem jih ne bodo dobili v svoj tabor. Sicer verjetno niti niso nikoli bili targetna skupina, ampak ciljajo na množice, ki šele prihajajo v "smart phone" svet. Apple pa po drugi strani snema reklame, ki prikazujejo, kako se aplikacije uporabljajo v vsakdanjem svetu (prodaja zgodbo). Kot zanimivost, malo prej sem si pogledal predstavitven filmček za SGS III. V velem videu jim ni uspelo prikazati več kot osnovnega zaslona. Kje so nove pridobitve? Zakaj ne prikažejo, kako nam bodo z njimi izboljšali naš vsakdan? Ali sploh vejo kaj želijo z njimi doseči, ali se gre bolj za kljukice?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja, samo pri eplu je zdaj uporabniški umesnik zastarel in neugleden oblikovno, posodobit se ga ne upajo ravno zaradi navajenost uporabnikov na princip delovanja, ker je ogromno apple userjev tehnično zelo na nizkem nivoju (kar je tudi prav, da se takim streže pri prenosnih napravcah) in niso pripravljeni na spremembe.

Apple ne uporablja animacij, v menijih prav "zavaja" ob premikih, da se ja dela vtis, da hitreje ne gre, kar je tudi prav, ko enkrat držiš v rokah zatikajoč se Android cegu (low end). Glede HW specsov je pa presenetljivo najmanj zahteven Windows Phone. Kot sem že napisal drugje, so prav presenetili s takim pristopom, pričakoval sem en klon ali pa ponesrečen upgrade windows mobile, dobili smo pa nekaj tako ne Microsoftovskega, da je kar čudno. Deluje na vseh konfigih BP, zelo preprost, estetsko na visokem nivoju, hip, vse se vrti okoli ljudi in temu je posvečena pozornost že na nivoju OS. Sesuje se prav nikoli ne (v letu lastništva se enkrat ni odzival touch screen in je reset rešil zadevo), deluje konstantno hitro, recimo tudi sam boot traja najmanj od vseh teh telefon OS-ov.

Glede SGS3 pa so predstavili kar veliko novosti tudi na to, kako poenostavit, olepšat svoj vsakdan, boš moral gledat še kak video. Ko smo ravno pri bigscreenih, mi je pa smešen tudi hype okoli "retina" displaya ipd. Hudiča, jaz gledam 720p material na platnu širine 2,2 metra, zdaj pa se bom na enem 3,5" ceglu ukvarjal s ppi? Brotha please.
stupid-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Glede zastarelosti UI se ne strinjam. Uporabniški vmesnik mora evolirati z malimi spremembami, ne pa da se ustvarja revolucija. Slednje pomeni, da se bodo uporabniki morali navajati vsega na novo, kar pa zmoti workflow in pri marsikomu povzroči odpor pred prehodom na novejši sistem.

Metro v osnovi ni nič novega, samo ikone so mutirale v nekaj med ikono in widgetom. Celotni ui pa je postal zelo monoton. Design s tipografijjami mi je sicer všeč in to mi je še najbolj privlačen del WP7. Samo veliki fonti za sabo prinesejo tudi slabo izkoriščenost površine ekrana. Pri večji količini podatkov si pa obsojen na scrolanje , da prideš do relavantnih podatkov.

Verjetnost, da bo naslednji iPhone imel večji zaslon je zelo majhna. Če bi bil Jobs še živ, bi rekel, da je 0%, zdaj pa so mogoče zmožni narediti kako bedarijo.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Zgodba o uspehu se je pri Applu začela šele s iPodom.

Zanimivo.

Jaz sem bil pa vedno prepričan, da so bili trendsetterji tam nekje od Macintosha naprej...

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ko smo ravno pri bigscreenih, mi je pa smešen tudi hype okoli "retina" displaya ipd. Hudiča, jaz gledam 720p material na platnu širine 2,2 metra, zdaj pa se bom na enem 3,5" ceglu ukvarjal s ppi? Brotha please.
stupid-1.gif

pojdi nekam kjer prodajajo ipade, magari big bang, postavi si ipad2 in novi ipad pred sebe in boš na oko opazil precejšnjo razliko že v samih ikonah. Res je veliko bolj ostro na Retina displayu, torej na novem iPadu.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
Ma valda.Sej pa nena samo s pol metra gledam na telefon in je prav lepo ne videt pixlov
smirk-1.gif
Telefon lahko še za pol cm povišajo, pa nekaj razširijo, pa pridemo na 4.2 ? inča, kar pa bi blo res fajn.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Lahko bi sicer rekel trendsetterji ampak precej finančno neuspešni. Uspeh se je začel kazati šele, ko je prišel Jobs nazaj in izdal leta 1998 Mac OS X in iMac (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/IMac_Bondi_Blue.jpg).

Finančni globalni uspeh in preboj med ''tavelike'' pa je prišel 2001 s iPodom.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.024
1.934
113
prosim ne trosit neumnosti. konec 70ih in 80a je bil apple gigant in trendseter in se kako financno uspesen, ko si je gates se mozolje stiskal v garazi. sledil je padec po odhodu jobsa in raketni vzpon po prihodu nazaj, ki se danes traja

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Lahko bi sicer rekel trendsetterji ampak precej finančno neuspešni. Uspeh se je začel kazati šele, ko je prišel Jobs nazaj in izdal leta 1998 Mac OS X in iMac (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/IMac_Bondi_Blue.jpg).

Finančni globalni uspeh in preboj med ''tavelike'' pa je prišel 2001 s iPodom.
apple II je pa kaj? ne govori o necem o cemur ocitno nimas pojma...
priden.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.842
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ja, samo pri eplu je zdaj uporabniški umesnik zastarel in neugleden oblikovno, posodobit se ga ne upajo ravno zaradi navajenost uporabnikov na princip delovanja, ker je ogromno apple userjev tehnično zelo na nizkem nivoju (kar je tudi prav, da se takim streže pri prenosnih napravcah) in niso pripravljeni na spremembe.

Apple ne uporablja animacij, v menijih prav "zavaja" ob premikih, da se ja dela vtis, da hitreje ne gre, kar je tudi prav, ko enkrat držiš v rokah zatikajoč se Android cegu (low end). Glede HW specsov je pa presenetljivo najmanj zahteven Windows Phone. Kot sem že napisal drugje, so prav presenetili s takim pristopom, pričakoval sem en klon ali pa ponesrečen upgrade windows mobile, dobili smo pa nekaj tako ne Microsoftovskega, da je kar čudno. Deluje na vseh konfigih BP, zelo preprost, estetsko na visokem nivoju, hip, vse se vrti okoli ljudi in temu je posvečena pozornost že na nivoju OS. Sesuje se prav nikoli ne (v letu lastništva se enkrat ni odzival touch screen in je reset rešil zadevo), deluje konstantno hitro, recimo tudi sam boot traja najmanj od vseh teh telefon OS-ov.

Glede SGS3 pa so predstavili kar veliko novosti tudi na to, kako poenostavit, olepšat svoj vsakdan, boš moral gledat še kak video. Ko smo ravno pri bigscreenih, mi je pa smešen tudi hype okoli "retina" displaya ipd. Hudiča, jaz gledam 720p material na platnu širine 2,2 metra, zdaj pa se bom na enem 3,5" ceglu ukvarjal s ppi? Brotha please.
stupid-1.gif

Zastarel??? Si ti sploh imel telefon z iOS 5 v rokah kdaj(skratka nima veze...) ? Telefon je z JB prilagodljiv do mere uporabnika, lahko narediš tudi android look, če želiš; Mislim, da je njihova največja moč v tem, da so meniji izredno enostavni za uporabo, tako po ameriki vidiš po 70-80 dedke pa babice na iPhone.

Kot drugo pa mislim, da razni SGS3 in HTC pretiravajo z velikostjo screenov, kajti če želiš s prstom na vrhnji rob ekrana, moraš premakniti celotno roko, kar je nepraktično, če želiš velik display si kupiš tablico ali ultra-book-a, ki so trenutno zelo popularni. Vendar, če nekomu pač paše naj ima, mene ne moti

Glede windows phone 7... pa itak vsi govorijo, da je eden izmed najlepših "look-ov" izmed vseh dosedanjih OS za mobilne naprave. Mislim, da so na pravi poti in je prav da so šli ustvarit še kaj drugega kot kopirati iz androida ali iOS-a
pa lp
cheer.gif

Sicer pa še ena tema brez KONCA, ponovno bo KREG med userji apple, android...
bonk.gif

PS: @JosipBroz preberi si knjigo o SteveJobsu, ti bo marsikaj jasno o tvojem vprašanju....

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Zadnjič sem se igral s Samsungovo tablico od fotra in ne morem verjet, da lahko nekdo to primerja z applovim iPadom. Vse se odvija počasi, aplikacije se na silo zapirajo, odzivnost je slaba. Pač poznam obe tablici in apple je resnično precej v prednosti.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Z JB potem napišeš.

Daj malce razuma, da se po tem ne sodi OS-a. Tudi ostale nisem primerljal odklenjene al pa kaj se vse da, če spadaš v 1 promil uporabnikov. In ja, seveda sem uporabljal iOS. Je enostaven za uporabo, menim pa da je windows phone še veliko bolj primeren za dedke in babice. Trenutno opažam uporabnike, ki majo glanz nove 4S-e in ne uporabljajo nič, samo v oviro jim je, ker so prej imeli nokie ne tačskrin-e, baterije so jim držale, telefonski in messaging del pa je delal tako kot so se navadili in želeli. Kupili so zato, ker so sinčki doma rekli, da je topshit. Prej so kupovali nokie zastonj ob naročnini ali pa kake 100€, zdaj pa karnaenkrat 600+€ za telefon, ki jih ovira.
crazy1.gif

Aja...pa ker si omenil kreganje, mislim da čist solidno debatiramo, da noben ni mel izpadov, je pa jasno da nekdo nekaj preferira. Tudi sam bi mel z veseljem Apple napravice, ampak sem naštel že nekaj minusev napravic in lastništva.