Apple Magic Mouse

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik dufus pravi:
in kaj je ta magic mouse tako poseben? nisem je sicer probal, vendar se mi zdi, da bi se od zacetka kar cudno pocutil, ce nebi klikalo..

Saj klik je prav tako klik... le da ni viden gumb... Zazna tako desni klik in levi klik ... in tudi dejansko klikne (spodaj je stikalo)... touch je samo za scrollanje, naprej/nazaj po straneh,...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Če bi tako miško naredu recmo Microsoft al pa kakšni manj znano podjetje jo nebi noben kupu. Ker pa je Apple se kupi vse. Torej ni trik v uporabnosti ali v tem ali je dobra ali ne.

To ni cisto res... Prejsnje miske od Apple-a so bile zame najslabse ... zato sem uporabljal Logitech in jo se vedno uporabljam na PCju ... V tem primeru pa se mi zdi, da je Apple-u koncno uspelo narediti tudi dokaj uporabno misko ... Prejsnje so bile samo zanimive za pogledat (ce so bile lepe ali ne, je stvar posameznika in njegovega okusa... meni recimo prejsnja Mighty Mouse ni bila prav nic vsec... delo z njo pa je bilo sploh pod vsako kritiko... Da ne omenjamo se prej tistega hockejskega ploscka
smile-1.gif

my3mice.jpg

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne pretiravat...

Enostavno ne moreš oporekati dejstvu, da je na mehansko tipkovnico veliko lažje slepo tipkati kot na touchscreen. Za upravljanje slednjega potrebuješ nenehno fokusiran pogled, medtem kot na mehanski tipkovnice marsikatere operacije lahko opraviš slepo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kontrola freespina preslaba? Kako to misliš?

Na Magic Mouse-u imaš pač "navidezno" vztrajnost, medtem ko jo pri Logitechu dejansko zatipaš. Kolešček zavrtiš in potem čutiš pod prstom, koliko se še vrti. Če ga želiš zaustaviti scroll, samo malo bolj pritisneš in v trenutku se bo ustavil.

Navaden scroll je - se strinjam - manj prijazen kot pri navadnih miškah. Ampak večina ljudi tako ali tako najprej vklopi v nastavitvah - always free spin.

Poleg tega ima pri Logitechu kolo še dve dodatni funkciji - lahko ga pomakneš v levo in v desno. Sam imam nastavljeno funkcijo odpiranja in zapiranja tabov v Firefoxu (ctrl+t in ctrl+w). Tako imam na miški premikanje, levi in desni klik, naprej in nazaj, odpri in zapri tab, copy&paste (thumb wheel) in ostaneta še dva gumba, ki pa ju zaenkrat še ne uporabljam.

Prepričan sem, da je neko normalno brskanje po spletu veliko hitrejše z navadno miško (sploh pa če dodaš še par dedicated gumbov). Res pa ne izgledaš tako ql...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ampak dejansko za prevzet klic ne rabis gledat na ekran... Enostavno podrsas po spodnjem delu zaslona... Predpogoj je, da ga pravilno drzis (torej, da je gumb spodaj
smile-1.gif
) ... In pri mobilnikih, ki imajo prevec tipk, tudi ne gre "na slepo"... sploh ne tisti, ki imajo full- ali half-qwerty tipkovnico (Nokia E71, SE P900, P910, m600,... ) ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Samo za back/forward moraš spustiti vse "gumbe" in narediti čira čara po miški. Na MX-u vse to narediš s palcem in ostali prsti počivajo na gumbih.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Kontrola freespina preslaba? Kako to misliš?

Na Magic Mouse-u imaš pač "navidezno" vztrajnost, medtem ko jo pri Logitechu dejansko zatipaš. Kolešček zavrtiš in potem čutiš pod prstom, koliko se še vrti. Če ga želiš zaustaviti scroll, samo malo bolj pritisneš in v trenutku se bo ustavil.

Enako je tudi na Magic Mouse... le da je namesto kolescka na voljo celotna zgornja stran miske.... In s pomocjo gest scrollas pocasi, hitro, drsece, ustavis scrollanje,...)

Citat:
Prepričan sem, da je neko normalno brskanje po spletu veliko hitrejše z navadno miško (sploh pa če dodaš še par dedicated gumbov). Res pa ne izgledaš tako ql...
Stvar navade ...
smile-1.gif
oz. prilagodljivosti ... Treba je probat oboje...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Pri MX sem uproabljal predvsem samo gumb za nazaj... Tisti za naprej mi ne ustreza polozaj... je prevec naprej in je treba spstit misko... Izgleda nimam dovolj dolgega palca
smile-1.gif
... Mi je pa za nazaj bolj vsec na novejsih Logitech miskah (MX1100, Performance MX,...) kjer imas "skriti" gumb pod palcem ...

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ne pretiravat...

Enostavno ne moreš oporekati dejstvu, da je na mehansko tipkovnico veliko lažje slepo tipkati kot na touchscreen. Za upravljanje slednjega potrebuješ nenehno fokusiran pogled, medtem kot na mehanski tipkovnice marsikatere operacije lahko opraviš slepo.

Ne vleči se ven.... Si omenjal tipkanje ali prevzemanje klica?
confused-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Stvar navade je samo, koliko pozabiš prejšnji način dela in se sprijazniš z novim.

Če bi pa šel objektivno merit hitrost opravljanja operacij, pa po mojem navadna miška (ok, MX Revolution) zmaga na celi črti.

Recimo test:

1. Odpri urejevalnik datotek in se pomakni v folder X, kjer je 10.000 fotografij.
2. Izberi prvo fotografijo, ki se začne na črko A, prvo, ki se začne na črko B...
3. Kopiraj jih v folder, kjer si začel.

1. Odpri brskalnik na določeni strani in se pomakni 5 nivojev globoko v stran.
2. Odpri 10 novih tabov preko linkov na tej strani in jih "preberi".
3. Zapri vse tabe in se pomakni nazaj na osnovno stran.

Preden narediš ves čira-čara za priklic funkcije back, na navadni miški samo petkrat pritisneš gumb in je to to. Poleg tega z navadno miško lahko vse zgornje operacije naredim popolnoma brez tipkovnice (dobro, pri izbiranju datotek bi bilo hitreje, če bi držal CTRL).

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Poleg tega ima pri Logitechu kolo še dve dodatni funkciji - lahko ga pomakneš v levo in v desno. Sam imam nastavljeno funkcijo odpiranja in zapiranja tabov v Firefoxu (ctrl+t in ctrl+w). Tako imam na miški premikanje, levi in desni klik, naprej in nazaj, odpri in zapri tab, copy&paste (thumb wheel) in ostaneta še dva gumba, ki pa ju zaenkrat še ne uporabljam.

To, kar ti opisuješ se imenuje Tilt Wheel in je zame sploh ena izmed najbolj katastrofalnih funkcij miške (imam tudi to na G5). To namreč hudo zmanjša kontrolo na srednjim klikom (oz. Wheel Click) in naredi sam kolešček še bolj trd. Da nevšečnosti pri sredinskem klikanju, ko med slednjim nenamerno nagneš kolešček v eno smer, ga po možnosti še zavrtiš in podobno niti ne omenjam, ker taki manevri privedejo do čuda funkcij v različnih programih - od Zoom In/Out, do Undo/Redo, Close, Exit ... še kaj bi se našlo. Skratka, za nekoga ki veliko uporablja sredinski klik hudo moteča zadeva.

Sicer pa ja - nekaterim je sam Free-spin wheel noro dobra zadeva, meni pa je noro moteča. Sprobal sem praktično vse Logitechove miške s to funkcijo, Mx Revolution sem si lastil za kak mesec, pa ni to to zame ... Sam feeling koleščka in njegov feedback je zelo slab, natančnost pri free-spinu pa še slabša. Skratka - Microsoft ima precej boljše Wheel-el.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Sem probal danes in deluje na Windows 7 ... Osnovne funkcije miske (klik, desni klik,...) delujejo ze tako privzeto. S temi gonilniki sedaj deluje se scrollanje gor/dol in levo desno ... ne deluje pa multitouch (gestures z dvema prstoma) ...

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Preizkusil danes, ampak za moje pojme je ergonomija totalno zgrešena.
OK, res sem klikal samo ene 5 minut.

Zaenkrat ostajam na Logitechu, Apple še ni naredil miške za moj okus.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Miš je bombastična in ni za enkrat probaj in nehaj je za te, ki se je navadijo in jo resno potrebujejo pri delu. GDesign Adesign in podobno stvar je toliko uporabna koliko jo želiš da bi bila. Navad je železna srajca in tega so se naučili tudi pri applu je pa eno nizka je predvsem zaradi prekrvavitve zapestja roke, to sem videl celo razlago zakaj so tako ustvarili in samo premikanje je prilagojeno za vrsto uporabnikov ne samo za ene ugoditi vsem je pa teško. Napravica je definitivno predraga a vredna vsakega evra vsaj za mene za ostale nevem in me ne zanima z mojega aspekta je ogromna razlika med predhodnikom in tem.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Sem včeraj delal malo dlje časa z njo pa se mi ne zdi več tako obupna kot se mi je na prvi dotik. Treba se je navadit premikat miško z prsti in je to to (pa še bolj hvaležno je za roko). Ko mi mighty crkne si jo mogoče celo omislim.
smile-1.gif