Andrej Brglez: Dirkališče ni problem

BluTuTh

Pripravnik
18. sep 2009
140
0
16
http://www.siol.net/Avtomoto/Avtomoto_plus/Kolumne/2009/11/Brglez_Dirkalisca.aspx

Ga bomo kdaj dočakali?
rolleyes-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
"Povem pa, da smo kar nekaj časa vse tiste, ki so prišli z dirkaškimi željami na poligon varne vožnje, vprašali naslednje; OK tukaj se dirkati ne da, ampak koliko pa bi vi dali za, recimo pol ure, eno uro ali kolikor pač že, za to, da je proga popolnoma vaša in lahko počnete kar hočete? Veliko jih ne bi dalo nič ..."

Lep povzetek stanja v Sloveniji. Skos se govori o tem kako ni dirkališča in kako je posredno to krivo za divjanje po cesti. Grobnik ni daleč. Na Hrvaškem je še eno dirkališče, katerega ne vem imena. Koliko teh, ki so tako glasni za dirkališče v Sloveniji, se je že kdaj zapeljalo do najbližjega dirkališča? Koliko bi jih bilo pripravljeno plačat za dirkališče? Tudi če v Sloveniji dirkališče bo, to ne bo za velik del javnosti nobena huda pridobitev, ker se bodo street racerji še vedno preganjal po navadnih cestah, ker bo škoda denarja za najem in gume.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Za najem ali vožnje po Mobikrogu smo zmeraj plačali. Tudi za Raceland. Ne vidim problema, zakaj ne bi za novo dirkališče. Tudi na Grobniku najdeš kar nekaj Slovencev na progi.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Verjamem, da vas bi nekaj plačalo, problem je, ker je takih še vedno premalo, da bi se tako dirkališče izplačalo. Na koncu je vedno vprašanje ekonomske računice. Moraš upoštevat, da je veliko glasnih, ko bi bilo treba dat pa 20€ (govorim na pamet, ne vem kakšne so sploh cene) za eno uro na progi bi šlo 90% tega folka raje v BTC gont se po rondojih...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Mene ma da bi enkrat sel s svojim avtomobilom probat na dirkalisce. Ampak enostavno nimam obcutka kolk se gume tam gor skurijo. Res ne. Ce ma kdo izkusnje tko vsaj na oko bi bil vesel. Da evm a to pomeni da je treba ks trosku se komplet gum pristet ali ne.

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Razumem, kaj misliš. To je pač problem Slovencev na sploh. Ljudje bi imeli marsikaj, a niso pripravljeni investirati niti 1€.

@Apollo8: Grobnik gume zelo požira, tako da ni slabo imeti s seboj komplet gum na feltnah za "znucat".

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Jaz sem se nekako odlocil da prihodnje leto grem na eno izmed dirkalisc mal probat,samo moram se še odločit kolikor profila naj imajo gume s katerimi bi rad vozil tam, saj nebi rad po 2 krogih bil brez gum . Bodo pa seveda na drugih platiščih kot tista za po poti do tja.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Mene ma da bi enkrat sel s svojim avtomobilom probat na dirkalisce. Ampak enostavno nimam obcutka kolk se gume tam gor skurijo. Res ne. Ce ma kdo izkusnje tko vsaj na oko bi bil vesel. Da evm a to pomeni da je treba ks trosku se komplet gum pristet ali ne.

Če greš recimo na receland, lahko drgneš celo dopoldne, pa bi morale zdržat (razen če si mesar). Tudi če se tu ali tam pokadi izpod njih.
Po snemanju tegale: C 63 AMG T gumam ni manjkalo prav nič (sploh se jim ni nič poznalo), pa se ni malo kadilo in tudi kar nekaj krogov se je nabralo (tudi na štoparico)
V Estorilu sem z 911T naredil 30 krogov, pa so bile gume nekje na polovici (in je šlo kdaj tudi krepko na počez).

Le Grobnik je smrt za civilne gume, zna jih sesut v 3 krogoh ...

Skratka: če bi šel za en dopolden na eno normalno stezo (ali kako manjšo), pa naredil 20, 30 krogov (kar je v bistvu veliko), greš lahko z gumami, ki so napol znucane, pa bi se moral še domov pripeljat.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Aha, hvala. Na racelandu v krskem sem se vozil z gokartom. Ampak se mi je zdela steza tko....majhna? ne vem a tams e z avtomobili tudi goni?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
ok vidim da je mercedes bil tam testiran. No pšotem bo tudi za mojega v redu =)

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Na grobniku se da s cestnimi gumami odpeljat ene 2x po 2-3 hitre kroge, če se ne pretirava in rine z nosom ven iz vsakega ovinka. Tako bo gume še dovolj za domov in še za nekaj časa. Bo pa prva desna guma nastradala prva in po njej se komot oceni a je že čas za domov al ne hehe.

Fwd bi prišel na track day-u æez že samo z dvema gumama za spredaj, pa bi bil cel dan zabave lahko.
Rwd pa ob vožnji na čas itak pobira vse gume bolj enakomerno in se da peljati kar nekaj krogov brez problema.
4wd je pa nekje vmes
grin1.gif

Tkole zgleda pri fwd z 200+KM po par krogih(še glih za domov)

Tkole pa ko je za njo cca 20 hitrhi krogov (gume so bile že prej obrabljene, po par prehitrih vstopih v zavoj pa je blo pač preveč)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
ksz: predvsem na začetek teme:
Kako hudiča potem slovenci kar nekajkrat letno zakupimo Grobnik?
Če bi imeli spodobno dirkalšče nekje na primorskem (je veliko bolj finančno upravičeno kot pa nekje na rogli) verjemite da bi ga italijani okupirali (tako kot grobnik).
Ampak mi imamo "avtohotone ptiče"

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
ksz: predvsem na začetek teme:
Kako hudiča potem slovenci kar nekajkrat letno zakupimo Grobnik?
Če bi imeli spodobno dirkalšče nekje na primorskem (je veliko bolj finančno upravičeno kot pa nekje na rogli) verjemite da bi ga italijani okupirali (tako kot grobnik).
Ampak mi imamo "avtohotone ptiče"
Pa kaj rabi vsaka vas svoje dirkališče?
Pa sej max uro in pol vožnje od doma ga ima vsak. Res da čez mejo, pa kaj potem? Kaj pa je ura in pol vožnje za enga dirkača. Nič.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Italijani imajo Imolo, pa tam ni bilo videt kakšnih "navadnih" avtomobilov na track dayu. Vprašanje, če bi raja res hodila na dirkališče, tako kot zdaj vsi trdijo. Konec koncev gre par 100€ samo za stroske, brez kakrsnekoli skode.

Še en utrinek s parkirišča na track dayu v Imoli... Cenovno gledano je verjetno med cenejsimi tam bil kaksen Cooper JCW ali 500 Abarth. Si ne predstavljam priti na eno tako dirkalisce s povprecnim civlinim avtom.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Zgleda, da še nikoli nisi dirkalni avto ali motor čez mejo peljal... drž se ti tvojega radarja pa policije...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Očitno on ne loči vasi od države,, zato z njim ni pametno češenj zobat...
on ne rabi dikrlaišča, on ima za to cesto, samo policaji mu vedno nagajajo.....

Veš je razlika v "logistiki" ali si v tujini (sploh izven EU) kot pa doma. Da ne govorimo da se ti kaj zgodi....
najbrž bi šel z veseljem ves polomljen k zdravnikom iz kakšne banana republike, po možnosti brez kakšnega COrisa.....

Sicer pa je res, en "moto" dan na Grobniku te stane recimo cca 500 evrov, če si le kaj na pisti.....pa brez padcev in podobnih neumnosti

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Tu najbolj izstopa Grobnik s svojimi "školjkami" ki so ostre kot britev.
Ne spustijo, ampak gume pa žrejo da glava boli

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Zato pa je Grobnik za avtomobile popolnoma brezvezno dirkališče. No, če imaš namen porabit zanič gume/10 kompletov, potem ni panike.

Je kakšna Češka/SLovaška boljša izbira, ampak so cene tudi precej višje, berI: 300 eur+ za cel dan preganjanja po stezi.

LP,
PIC

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
No to ni čisto res, na grobniku se da lepo z enim kompletom gum vozit, če pa mesariš po progi pa itak da ne.

Drugače pa kot je že napisano, če bi bilo dirkališče v Sloveniji, bi bilo zelo obiskano, saj ni treba ATA carnet-a za "dirkalce" in lažje je reševati probleme pri poškodbah in pri prevozu avtov.
Mobikrog je bil stalno poln, pa raceland tudi super lavfa, pa večje ko bojo kazni in pa gužva na cestah, več ljudi bo šlo na dirkališče.