Američani in snežna neurja

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
A niso lani naši 24 kurniki zagnali panike ko je blo napovedano pol metra snega pri nas pod Alpami? Se spomnim, da je Slak skakal ko živčna osa v enga od DARSa in na vsak način želel slišat, da bo najmanj apokalipsa. Nekatere šole so clo zaprli. Če bi tist moment dosegel, bi mu tako okol butaste kepe pripeljal, da bi mu še dons zvonilo not. No dobra stran je bla, da sem se peljal skoraj sam po kopni cesti v službo. Vse, kar sem naredil je blo, da sem pobrskal po garaži za verigami, mi panični dopust ni niti na misel prišel. No ketne so ostale doma.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.707
6.475
113

Ena od takratnih legendarnih naslovnic.
aplauz.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
458
83
45
dolenska
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XJrZFiZcIgs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Slabo toplotno izolacijo imajo na bajtah. Ampak, nametal ga pa je. Če bi bilo to pri nas napovedano, bi bilo ena stopnja nad radečo. S rem da imamo vsi zimsko opremo na in v avtih. Razen Darjana, on ima samo kvalitetne letne gume.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XJrZFiZcIgs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Za take primere imam vedno na zalogi nekaj starega dopusta.
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:agregat?
kamin?
Tam hiše niso tako hudo "lastniške". Oziroma kolega je vsaj zadnjih dveh hiš gotovo lastnik, ampak v zadnjih 10-ih letih je sedaj že vsaj na tretjem naslovu. Hišo kupiš, si nekaj let tam, potem je čas za menjavo službe (mogoče celo v istem koncernu, vendar drug oddelek, druga lokacija) in proda tudi hišo in se preseli. Enkrat se je selil tudi zato, da je bil z bivšo ženo samo 100 metrov narazen in sta lažje sodelovala pri skrbi za otroke.
Zato je razumljivo, da niso tako izdatno pripravljeni na izredne razmere, ki nastopijo vsakih nekaj 10 let kot smo mi, ki smo precej bolj stacionarni. Čeprav je žled marsikaj pokazal. Tako sneženje je lahko problem, lahko pa lokalno tudi ne bo hudega in bo večina infrastrukture vzdržala. Sneg je za elektriko bolj problem, ko še je listje na drevju. Večino infrastrukture poruši drevje, ki pade na žice.

lastniško ali ne lastniško je en agregat res problem.
vem, da kamina ne moreš dat not enostavno, če že ni bil prej, ampak..

pač ljudje ne razmišljajo. so oholi. če ne zmoreš kupit agregata, plinskega grelca, karkoli..pol pač zmrzni.

ps
k je nam žled zjebal vse sem bil tudi brez vsega. kamin je skrbel za toploto. tople vode je bilo dovolj. potem sem pa tuhtal. y watt za komplet kurilnico. dobim jih iz avta čez pretvornik.
skrinja, hladilnik..to pa ne bo šlo. klic, maš, imam, agregat je prišel. bil sem edini na svojem koncu z agregatom. smo ga nosil okol, ker drugim ni gretje delalo, a nimajo kamina, ali pa imajo kamin, pa nimajo drv. pa skrinje seveda

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.035
3.709
113
Malce je pa treba biti pripravljen na nepričakovano. Mi npr. imamo generatorski priklop v instalaciji, nimamo pa generatorja. Si ga pa lahko izposodimo, za primer nuje. Če bi bila pa res sila bi ga pa tudi kupili, morda celo v tujini, če jih pri nas zmanjka. V vsaki hiši in etaži imamo tudi možnost ogrevanja na drva, če bi bile težave več dni in pa drv na zalogo (sicer tudi primarni vir ogravanja).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
V primeru zledoloma (ali pa takega sneznega neurja) ti bo amazonov dron prinesel agregat iz tujine. Narocil ga bos pa s poštnim golobom.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.035
3.709
113
Ne rabim jaz Amazona imajo dobro zalogo generatorjev par KM čez mejo. Pa tudi Prlekija ni ravno znana po možnostih žleda.

Sicer pa jaz rabim vsaj 16 kW generator za normalno delovanje...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.035
3.709
113
Hlev s 45 GVŽ, torej hladilnik za mleko, 3x 380V motorji in pralni avtomat z 3x4 kW grelci, osvetlitev. V hiši pa 2 bojlerja (v sili lahko izključena), in običajni gospodinjski porabniki. Eventuelno tudi obtočna črpalka ampak greje tudi brez nje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej rabiš za hlev agregat. a ne moreš imet hladilnik off, pa molzišča on, potem obratno itd. sej ne rabi vse vedno šibat.

ker 16kw je mal huda. se dobi 8kW agregat, sam je že tam cena..v tisočih.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.810
561
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Ne rabim jaz Amazona imajo dobro zalogo generatorjev par KM čez mejo. Pa tudi Prlekija ni ravno znana po možnostih žleda.

Sicer pa jaz rabim vsaj 16 kW generator za normalno delovanje...

Kaj pa imaš da rabiš 16 kW? Hlev?
3 kW je čisto dovolj za eno bajto pokrit brez TVja, in frcovega superduper računalnika.
Skrinja, hladilnik, centralna pumpa 4x na dan. Za hrano gret je pa plin.
Poznam jih nekaj, ki so preživel nekaj dni po žledu na toliko kW. Edin problem je bil tankanje bencina vsake 3 ure.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.035
3.709
113
Ne gre ta varianta. Hladilnik mora laufat, drugače drastično pada kvaliteta mleka. Sicer pa moraš upoštevati, da ne rabim agregata z motorjem, imam dovolj traktorjev doma za poganjat tole, zato cena pade na nekje 1700 EUR, kar je seveda še zmeraj veliko, zato se ga tudi izposoja od drugih v takih primerih. Od takratnih hudih razmer večina teh generatorjev že par let stoji a nikoli ne veš, kdaj bojo spet potrebni.

Nazadnje urejeno:

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.322
2.986
113
Lublana
Obišči stran
KSZ

Mah, tipično. Spet berem o neumnih Američani, ki imajo zaradi nekaj snežink probleme in kako kaj takega "badass" Slovencem nebi prišlo do živega
bonk.gif
. Žled ste že omenili, ker je bilo to pri nas gre seveda za hudo naravno katastrofo, če se kaj takega zgodi v ZDA je to jokcanje mevž zaradi nekaj ledu. Naj spomnim še, da vedno, ko v SLO tri dni malo boj dežuje so že poplave in izredno stanje, zaradi enega brezveznega dežja.
Zdaj tukaj nekateri modrujete kako bi vsi morali biti pripravljeni na katastrofe z generatorji in kaj jaz vem kaj še... v sosednjih temah se pa veselo posmehuje tistim, ki so vedno pripravljeni na različne dogodke in nezgode.

Mah slovenci, vedno in povsod bolj pametni od drugih.