Alternativa trenutnemu ogrevalnemu sistemu?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Lahko zaprem okno in priprem vrata v kurilnico recimo, da se še vedno malo zrači.

Ker imam dva ločena ogrevanja (celotno talno po hiši, ločeno pa so radiatorji v kleti, ki niso aktivni in talno v gornji kopalnici), je ogrevanje vode vezano na drugo kopalniško vejo. Kopalnico ogrevam zjutraj in zvečer samo in takrat mi tudi greje vodo, drugače je ne.

Kljub temu slišim, da se peč vklopi precejkrat, torej kje naj iščem, zakaj dela toliko vklopov?
Mogoče se sliši malo paradoksalno a večkrat ko se ti vključi gorilnik na kotlu, boljši izkoristek ima kotel. Najbolje bi torej bilo, da se ti gorilnik sploh ne bi izključil. Ravno zaradi tega je izkoristek kotla pozimi tam 90% poleti, ko ogrevaš le toplo vodo pa tam 50%, čeprav se ti poleti gorilnik preko dneva vključi le enkrat ali dvakrat.

Torej ti veliko vklopov kotla pomeni, da imaš gorilnik in kotel ustrezno dimenzioniran.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Lahko zaprem okno in priprem vrata v kurilnico recimo, da se še vedno malo zrači.

Ker imam dva ločena ogrevanja (celotno talno po hiši, ločeno pa so radiatorji v kleti, ki niso aktivni in talno v gornji kopalnici), je ogrevanje vode vezano na drugo kopalniško vejo. Kopalnico ogrevam zjutraj in zvečer samo in takrat mi tudi greje vodo, drugače je ne.

Kljub temu slišim, da se peč vklopi precejkrat, torej kje naj iščem, zakaj dela toliko vklopov?
Mogoče se sliši malo paradoksalno a večkrat ko se ti vključi gorilnik na kotlu, boljši izkoristek ima kotel. Najbolje bi torej bilo, da se ti gorilnik sploh ne bi izključil. Ravno zaradi tega je izkoristek kotla pozimi tam 90% poleti, ko ogrevaš le toplo vodo pa tam 50%, čeprav se ti poleti gorilnik preko dneva vključi le enkrat ali dvakrat.

Torej ti veliko vklopov kotla pomeni, da imaš gorilnik in kotel ustrezno dimenzioniran.

Ni tako, vsak zagon mrzlega kotla je neoptimalen. Mrzlih zagonov naj bi bilo čimmanj ...

Če se potrebuje stalno gretje vode (visokotemperaturni sistem) je logično da kotel deluje v fazah gretja -> odvzema toplote preko vode -> ponovnega gretja ... to je skoraj optimalno ker energije ne gre nič v nič.

Če pa imaš ti hišo tako dobro izolirano je poraba energije par 10 kw čez cel dan! Toliko energije lahko naredi peč na olje v nekaj 10 minutah, jo shrani v zalogovnik toplote in se potem sama peč shladi za nadalnjih nekaj ur.

Če ti peč ki je mrzla (recimo 20C) ogreješ na 70C ker rabiš 2kW energije ti jo bo peč porabila 10kW. Čez eno uro boš spet rabil 2kW energije in peč bo v tem času imela samo še (na pamet) 50C, kar pomeni da se bo peč spet vklopila in spet naredila dodatni 5kW energije. Skratka z vsakim vklopom boš izgubil 3kW kar je več kot 50%.

Tu je poanta, izgube pri neizoliranem objektu so v samem grelnem krogu minimalne (par %). ČE pa imaš dobro izolirano hišo pa take izgube predstavljajo lahko nekaj 10%, sploh če je regulacija napačna.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:

Dobro začnimo od začetka ...

Talno ogrevanje je verjetno regulirano preko fiksnih nastavitev, rekel si da imaš zunanji senzor kar je super. Talno ogrevanje torej prilagaja temperaturo vode v ceveh glede na "algoritem" ki upošteva dnevno nočni režim in pa zunajo temperaturo. Tu je temp. vode par stopinj nad "zrakom" meša ti jo "regulator" ki odjema toplo vodo iz primarnega sistema.

Kako vklapljaš gretje v teh vejah ki so radiatorske? Termostat ali kaj?

Na isto vejo je vezano tudi gretje vode? To je šalabajzarstvo brez primere, to so delali v 70h letih da so prišparal eno pumpo in tipalo.

Sicer pa na koliko je nastavljena peč? (temp vode?) Ima tudi možnost nastavitve diference? Ko peč dela in ne veš zakaj potipaj na katero vejo ti pošilja vodo (potipaj cevi katere se segrejejo).

Kolikšno ima temperaturo zalogovnik? Koliko niha?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Malo si bom sposodil temo še za svoje vprašanje:
Ko sem prebiral prispevke, me je pričelo rahlo skrbeti.

Zato vljudno prosim poznavalce, ali pa tudi uporabnike CK na KO, za mnenje oziroma oceno.
Hiša je stara dobrih 80 let, opečna gradnja z zidovi 30cm, z izolirano fasado na originalno 5, oziroma 8cm (glede na lego stene), večina oken je novih, mansarda narejena na novo v kompletno stanovanje, 'topla' streha. CK obratuje celo leto, poleti za toplo vodo, pozimi za oboje. Peč ima 28KW, del sistema je klasičen, na 7 radiatorjih starih cca 25 let, mansarda je enocevni sistem in 5 novejših radiatorjev. Poleg stanovanjskih, je en radiator še v delavnici (tega sumim, da je 'požeruh', čeprav je termostat v hiši)

Torej, koliko bi po Vašem mnenju lahko bila normalna poraba kurilnega olja?

Najlepša hvala!

LP

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Talno drži kot si napisal.
Radiatorji v kleti in talno v kopalnici je svoja veja. Kleti ne ogrevam, kopalnica pa se vklopi za 2 uri zjutraj in 2 uri zvečer. V talno se spusti voda z višjo temperaturo, da so tla toplejša in se kopalnica lepo segreje (25 stopinj), čez dan potem pade temp na kakih 23.5 približno (zaradi strešnega okna in slabe izolacije na eni strani - napaka med gradnjo). V tem času tudi po potrebi segreje vodo. Torej gretje vode je vezano časovno na gretje te kopalnice, kar je 2x na dan. V tem času, ko je aktivno gretje kopalnice mi tudi greje vodo po potrebi.

To talno vklapljam preko peči preko svojega programa (1. program je talno po hiši, drugi program pa je klet + talno v kopalnici). Tako, da tečeta dva programa. Imam tudi svoj ventil pred kopalnico, kjer lahko obrnem glede na željeno temp. vode.

Na koliko je nastavljena temp. vode ne vem, bom pogledal, isto za nastavitev diference.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Mogoče sem čuden, ampak ogrevanje sanitarne vode na kurilca čez poletje je men mimo. Sosed porabi za to zadevščino 500l kurilca.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Imam sončne kolektorje za ta namen in čez poletje je peč ugasnjena. Ko pa ne zmore več, pa moram peč pač vklopit.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Malo si bom sposodil temo še za svoje vprašanje:
Ko sem prebiral prispevke, me je pričelo rahlo skrbeti.

Zato vljudno prosim poznavalce, ali pa tudi uporabnike CK na KO, za mnenje oziroma oceno.
Hiša je stara dobrih 80 let, opečna gradnja z zidovi 30cm, z izolirano fasado na originalno 5, oziroma 8cm (glede na lego stene), večina oken je novih, mansarda narejena na novo v kompletno stanovanje, 'topla' streha. CK obratuje celo leto, poleti za toplo vodo, pozimi za oboje. Peč ima 28KW, del sistema je klasičen, na 7 radiatorjih starih cca 25 let, mansarda je enocevni sistem in 5 novejših radiatorjev. Poleg stanovanjskih, je en radiator še v delavnici (tega sumim, da je 'požeruh', čeprav je termostat v hiši)

Torej, koliko bi po Vašem mnenju lahko bila normalna poraba kurilnega olja?

Najlepša hvala!

LP

Sem mogoce spregledal, ampak velikost površine ki jo ogrevaš je pa?

Za začetek je najlažje začet z izračunom izgub za kar moraš poznat tip materiala, njegovo površino pri zunanjem ovoju hiše in pa toplotno prevodnost.

Ker bodo materiali konbinirani (beri: notranji omet+cegu+stiropor+zunanji omet) priporočam uporabo namenskih programov za izračun kjer vneseš te podatke in ti vrže ven vrednosti izgub.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@patriot: ko sem prvič pustil peč vklopljeno zaradi ogrevanja tople vode, sem naredil izračun in ugotovil, da me stane elektrika za 4 bojlerje (dve kopalnici in dve kuhinji) približno enako. To je bilo pred desetimi leti, morda je danes razmerje kaj drugačno, ne vem.

@Utisevalec: skupna površina v obeh etažah je cca 170m2. Za namenske programe pa prvič slišim, morda kakšen namig?

Po pravici povedano, sem na tihem pričakoval, da bo kdo zapisal vsaj približno oceno, glede na strokovnost razprave sem to nekako pričakoval.

Kljub vsemu najlepša hvala!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Mislim da sem napisal, povpreča poraba za neko hišo iz ceglov in ima nekaj pod 200m2, kjer se ogreva po pameti (torej da ni v vseh prostorih ves čas 22C) ima po mojem mnenju porabo okoli 2000l +-500l.

Ker praviš da je hiša stara 80let in iz ceglov (to je una mala polna opeka?) bi sem vštel še nekaj katastrofalnih toplotnih mostov in dober prenos toplote preko take opeke.

Na pamete se pa nič ne da ker ti že par malenkosti lahko povari "oceno". Tipičen primer so prej omenjeni toplotni mostovi v obliki podalšanih betonskih plat. Da imaš tak balkon čez 2 celotni steni (kar pogosta praksa pri nas) deluje ko hladilno rebro in tam gre 1/3 energije iz hiše.

Za programe nisem na tekočem, recimo tale bi verjetno omogočal grob izračun. Lahko pa tudi na roke preko tabel (verjetno dobiš podatke v fizikalnih priročnikih ki domenvam da si jih vajen, pa matematika ti tudi verjetno ni čisto španska vas).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Še veš ne, Utiševalec, kako se mi je odvalil kamen od srca!

Namreč tvoja ocena je točna, torej s svojo porabo nisem nek razsipnež, pač hiša je kakršna je, balkon je tak, kakršnega si opisal in toplotni mostovi obstajajo.
Grejemo se zaenkrat čisto konkretno (22-23), pri mojih letih je prehlad lahko precej dražji od nekaj sto litrov olja.

Hvala!

P.S.: bom pa sinu, ki je meteorolog, (torej je če nič drugega naredil izpit MAFI-je pri Alojzu Kodretu
wink-1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Plinska peč že kupljena in dela, kako pa misliš, da imam podatke o porabi
smile-1.gif

Peč ima rezervo navzdol in navzgor, obstaja še možnost dodelave podstrešja. Izolacija pa bo, enkrat... sej pravim, loto.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Pri nas smo porabili takole: ogrevanje z radiatorji na zemeljski plin, centralna + voda, lega sončna - Kranj. Hiša pred prenovo: 150 kvadratov neto površine, ena etaža, fasada 5 cm kombi plošče, nadokenske rolete, streha neogrevana, brez izolacije, lesena dvoslojna okna, pa še kakšen gradbeni kiks bi se našel. Celoletna poraba plina za vodo in ogrevanje: okoli 2.000 €. Pa bili smo varčni!!! pozimi v dolgih rokavih, temp. v dnevni sobi okoli 21 stopinj, druge sobe, razen kopalnica še nekoliko manj.

Tako da se mi poraba avtorja te teme, ne zdi problematična. Moj nasvet bi bil, da naj investira v topoltno črpalko zrak voda, kjer bo investiral cca. 7 jurjev, in bo nato letno vsaj polovico prihranil.

Za Oriolusa bi tudi rekel od 2.000 - 2.500 evrov, pa vidim da je te podatke že potrdil.

Pri nas smo se v zadnjem letu vrgli v prenovo hiše, zamenjali vsa okna s troslojnimi, rolete so sedaj pod ometne, na fasado smo dodali 12 cm stiroporja, na cokel 15 cm stirocokla, streha ima minimalno 35 cm kamene volne, tudi strešna okna so troslojna. Hiša je občutno toplejša, dnevna se sedaj greje na dobrih 22 - 23 stopinj, peči še nisem uspel v celoti optimizirati, vendar je bila poraba v novembru za 50% nižja kot povprečje prejšnjih 3. let.

Za primerjavo, neogrevano stopnišče je pri takem mrazu, kot je bilo prejšne dni imelo temp. okoli 0, sedaj je bilo 14 stopinj. Izdelana mansarda, kjer se še ne kuri, je imela te dni 12 - 13 stopinj. Da ne govorim o udobju v bivalnem delu. Sem bil presenečen, da bo tako velik učinek izolacije. Ponoči pade temperatura v prostoru za eno stopinjo.

V mislih imamo, da bi zamenjali plinsko peč za toplotno črpalko zrak - voda. Pred temi naložbami, bi o tem lahko samo sanjali, danes pa se mi zdi to najbolj optimalna rešitev.

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
malo sem pogledal temo malo poste,pa odgovore -vse ne utegnem

peč mora biri po mojem razmišljanju ki jo imaš prevelika
drugo- izbrati bi moral nizkotemperaturni kondenzacijski kotel
če pa ostane ta kotel pa bi moral imeti večji hranilnik toplote peč bi morala delati na polni obremenitvi
to so moja mnenja ,pa še nekaj bi dodal .Če ogrevaš tako veliko kvadraturo ,in sanitarno vodo ni prevelika poraba

pozdrav.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz sem svoje glede TČ povedal. Kdor ne verjame pač ne verjame.

Pri kvadraturi in izolaciji, ki je nevadena letna poraba za ogrevanje ne bi presegla 500 EUR...če bo na koncu +- 50 EUR ne bo konec sveta.

Zdaj pa kdor 'verjame' prav kdor pa ne pa tudi prav. (Jaz na našo hiš0...cca. 190 kvadratov ne pričakujem letno nad 400 EUR če bi TČ stalno delovala, ker imamo še peč na drva bo poraba logično mnogo manjša pa ne toliko merodajna). JE pa veliko uporabnikov TČ, ker lahko hitro dobiš občutek pričakovane porabe glede na kvadraturo, izolacijo ter bivanjske navade lastnikov.