Ali je sploh še kaj zdravo iz trgovine?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
To so ugibanja, ni nobene trde študije na račun predelane hrane.
Kak naj jaz vem, če še XXXX nekih doktorjev po svetu o prehrane ne ve.


Torej, če prav razumem... tudi ti ugibaš?
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Ni trde 100% študije, trdim pa še vseeno, da predelana hrana velik problem, zanesljive tuje vire pa sami najdite k znate ang.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
trdim pa še vseeno, da predelana hrana velik problem

Zakaj?

(pa pazi, kaj boš odgovoril... da se ne boš opekel na kakšnem alter-hoaxu)
smirk-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj? Je pač prebral na kakem drugem forumu. Ne se ukvarjat preveč z njim, ker ti ne bo ratalo ga prepričat.
smirk-1.gif
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Meni se bolj zdi, da so vloge obrnjene. Samo mu ne ratuje ravno...
smirk-1.gif



Ker na prvi pogled se popolnoma strinjam z njim. Industrijska hrana (whatever naj bi že to pomenilo) je bljak. Samo ne znam si pa tega dovolj razložiti in posledično dvomim v pravilnost tovrstnih "občutkov".
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Lej Jernej, jaz nimam doktorat iz prehrane, ampak ti dodatki, ki so v hrani so dologoročno problem. Zdrava prehrana saj ti že ti dve besedi povesta vse, zdrava prehrana ne morejo bit razna predelana živila, ampak nepredelana hrana.
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Lej Jernej, jaz nimam doktorat iz prehrane, ampak ti dodatki, ki so v hrani so dologoročno problem. Zdrava prehrana saj ti že ti dve besedi povesta vse, zdrava prehrana ne morejo bit razna predelana živila, ampak nepredelana hrana.
Potem pa najbolje, da pšenico kar na njivi natrgaš in poješ s slamo vred. Pa piščanca tudi samo ubij in požri s perjem vred. Bog ne daj, da bi ga solil ali celo spekel.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Lej Jernej, jaz nimam doktorat iz prehrane, ampak ti dodatki, ki so v hrani so dologoročno problem. Zdrava prehrana saj ti že ti dve besedi povesta vse, zdrava prehrana ne morejo bit razna predelana živila, ampak nepredelana hrana.


Glej, popolnoma štekam, zakaj imaš tak občutek. Ampak kaj je v predelani hrani takšnega (oziroma kaj manjka), da je tako zelo nezdrava v primerjavi z nepredelano?
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Saj si ti medinicino študiral al kaj že in celo moderator si tega dela foruma pa pojasni, zakaj?
Ampak prosim s kakšnimi zanesljivimi tujimi viri.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ah, zdaj si me pa razočaral... Ti nekaj trdiš, jaz bi pa moral to dokazovati. To spominja na kakšno drugo debato...
evil.gif



Kar se mene tiče, sta dva glavna problema mass-produced hrane:

- spremenjena hranilna vrednost (npr. low fat jogurti, ki kar pokajo od ogljikovih hidratov)
- dodane kemikalije (kjer pa računam na raznorazne inšpekcije, da opravijo svoje delo... nenazadnje, če zaradi ščepca dioksina ali kloramfenikola zaženejo takšno paniko - morda res konkretno vestno počnejo te stvarI)

Kar pa se tiče gensko spremenjenih rastlin in "solate iz Lidla"... pa resnično ne razumem te histerije.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Stopnja obolevnosti za rakom se povečuje tudi med otroki
Pri otrocih in mladostnikih je pri nas rak praviloma redka bolezen, vendar se v zadnjih 15 letih, podobno kot po svetu, incidenčna stopnja tudi pri tej skupini prebivalstva zvišuje (povprečno za 1,8 % letno). Povprečno za 2,7 % na leto pa se znižuje stopnja umrljivosti otrok in mladostnikov, obolelih za rakom, saj je uspešnost zdravljenja pri njih vedno večja. Med otroki so najpogostejše levkemije, tumorji centralnega živčnega sistema in Hodgkinovi limfomi.

...Pri moških in ženskah se veča incidenca raka debelega črevesa in danke, malignega melanoma in drugih kožnih rakov, raka trebušne slinavke in ne-Hodgkinovega limfoma....

VIR: STATISTIČNI URAD SLOVENIJE - www.stat.si
grims-1.gif
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Če pogledamo, da se stopnja obolevnosti za rakom povečuje predvsem na račun staranja prebivalstva, potem niti ni take panike, ok pač vsak "starček" bo prej ko slej fasal raka. Da pa se rak povečuje pri mlajši populaciji, mislim da je pa to že alarmantno.

Zakaj ni nobene konkretne raziskave narejene glede gensko spremenjene hrane? Ker nihče noče tega financirati, plus tega se gensko spremenjena hrana ne uporablja dovolj dolgo, da bi se lahko pokazale kakšne konkretne škodljivosti.

Lahko pa iz lastnih izkušenj povem, da ko vzameš NARAVNO jabolko in UMETNo, je teža ista, s tem da ima naravno veliko boljši okus in je 50% manjše od umetnega. Pa še umetno zgnije po 3 dneh v kuhinji, še za kompot skuhat niso dobra.

Sicer pa sam jem vse, umret je treba od nečesa
smile-1.gif
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo...

Ampak enako logiko lahko uporabiš tudi pri otroških rakih. Levkemije, Hodgini in nevroblastomi se običajno pojavljajo precej zgodaj. Trditi, da je "predelana hrana" kriva za bolezen pri dve leti starem otroku (ki je bil verjetno vsaj polovico tega časa tudi dojen in ni ravno strasten ljubitelj nitriranih salam in pesticidov polne solate) se mi zdi preuranjeno.

Človeški organizem je dobro prilagojen na življenje v naravi, kjer lahko mimogrede poješ nekaj, česar ne bi smel. Praktično nobena hranila se ne vsrkajo neprebavljena in črevesni encimi razgradijo beljakovine in ogljikove hidrate praktično do najmanjših sestavnih delov. Resnično ne vidim razlike, če človek poje zrezek, ki je iz mišice živali ali zrezek (kjer so gene za mišična vlakna prenesli v rastlino), ki je bil gojen na njivi.

Človek je marsikaj spremenil v svojem okolju v zadnjih 50-100 letih in hrana je samo en del sestavljanke. Za levkemije in nevroblastome bi veliko prej sumil sevanje ozadja kot hrano. Jedrski poizkusi v atmosferi in posledično za skoraj 10% večje sevanje ozadja pač terjajo svoj davek.
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Predelana hrana je dolgoročni problem samo za nekatere bolezni ne pa kar za 50% in več.
Tukaj lahko dejansko mešamo, hruške, jabolka in buče.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Že samo zaradi pesticidov je hrana bolj strupena kot včasih. Nemoreš reči, da če neki strup špricaš po sadju in zelenjavi, da se ne absorbira v samo zelenjavo in sadje in s tem vpliva na sestavine. Sicer pa nisem rekel da je samo hrana razlog za nastanek raznih bolezni, sigurno pa prispeva svoj vedno večji delež k temu.

Danes kupiš jabolka v trgovini čez 3 dni so plesniva. WTF
confused-1.gif