Ali je sploh še kaj zdravo iz trgovine?

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Za tiste, ki jim zdrava prehrana ne pomeni NIČ, se naj ne oglašajo v tej temi, ker nočem brat vaše zgodbice, kako lahko živiš tako pusto življenje, lepo prosim, moderatorje naprošam, da nemudoma take komentarje odstrani, k se ne tičejo te teme.

Ali je sploh še kaj zdravo iz trgovine?
Skoraj NIČ, 95% hrane je predelane, taka hrana je dologoročno zelo problem za človeka, en kup bolezni na račun predelane hrane.
Meni je eden izmed najboljših trenerjev v Sloveniji povedal, da je najbolje uživat raznoliko NEPREDELANO hrano in s skoraj nič maščobe, kar pa pomeni, kakšne salame, hrenovke, piškote, razne omake, rastlinsko olje, sladke pijače itd uživat res minimalno.
Dejansko je hrana v trgovinah predraga, že zato, ker je predelana in iz te predelane hrane pa....saj veste kaj sledi. So izjeme k pravjo salama pa bel kruh je že vso življenje pa je star 90 let pa še vedno živ, to je izjema, kolk jih pa dejansko prej umre, zaradi te nezdrave hrane, domača salam je problem maščoba.
Vaše mnenje o današnji prehrani je dobrodošlo

Komentar iz enga foruma:
Nekateri predniki so jedli le meso in so bili popolnoma zdravi ( dolčeni narodi sploh ne vedo kaj je rak ali obolenje srčnega žilnega sistema..), drugi so jedli ribe in riž pa so bili zdravi itd.. dejstvo je da je bilo vse nepredelano.To je glavno bistvo vsega. Če ješ dolgoročno le naravno meso ga ne boš pojedel toliko da boš debel. Enako če ješ dolgoročno le nepredelane oh ji ne poješ toliko do se zrediš. Do problema pride lahko le zaradi pomankanja določenih snovi ki jih ni v eni ali drugi hrani. Tako eskimi ki jejo le meso nimajo problemov z srcem in rakom zbolevajo pa za osteoporozo (v kasnejših letih zaradi rahle kislosti krvi in izgube kalcija). Po drugi strani vegetarjancom manjka določenih snovi. (B12,D,Ca,Fe..) Njihov imunski sistem dokazano deluje slabše kot od nekoga ki je dovolj holesterola itd.

Torej bistvo vsega: jesti čim manj predelano in čim bolj raznovrstno!
VIR:
http://maxximum-portal.com/forum/viewtopic.php?f=74&t=23933&p=274634#p274634
 
Nazadnje urejeno:

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Ljudje se tako kot zivali prilagajajo naravi. Tud mi nismo enaki, kot prednamci pred 500 leti. Je pa vecji pomen treba dati kako jemo, ne pa kaj. Cedalje vec ljudi vidim, da hrano skoraj golta, ker se jim mudi, mesa beljakovine in hidrate nonstop ipd.
Jaz sem ze zdavnaj nehal E-je gledati v trgovinah, zguba cajta, sploh ker jih velikokrat tudi ne zapisujejo na embalazo, ali pa jim dajo
"umetnisko" ime. 100% zdravo zivljenje je dandanes ze luksus, ce si mestni clovek in nimas svojega pridelka, tko da se bo treba prilagoditi. Zmernost !! je prava formula.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Poglej si tale graf:

life-expectancy-throughout-history-long-trend.gif


Poglej ga še enkrat in tokrat poizkusi razumeti, da je človeštvo staro približno 50.000 let. Sicer je rezultat hitrega googlanja in kaže precej grobo sliko, ampak zadeva vsaj približno drži. Sedaj pa samo še ugotovi, zakaj v daljni preteklosti ljudje praktično niso zbolevali za rakom. Hint: koliko ljudi mlajših od 25 let poznaš, ki so umrli za rakom?


Kako škodljiva je sedaj hrana iz trgovine?
smirk-1.gif



Vsake par let se obrne plošča raznoraznih promotorjev "zdravega življenja". Enkrat same maščobe in so "OH-ji" slabi, čez par let je obratno, vmes se najde kdo, ki bi jedel samo beljakovine.


Pravzaprav ne razumem povsem, zakaj je industrijsko predelana apriori hrana slaba (če pustimo od strani možne kontaminacije s kemikalijami, kar pa je precej redko).

Zakaj je solata, ki zrastla na umetni spužvi v smislu hranilne vrednosti kaj slabša kot tista, ki je zrastla v zemlji?
Zakaj je gensko spremenjena hrana slabša od naravne? (spet v smislu hranilne vrednosti... to, da zadeva ni "varna" s stališča genske heterogenosti, mi je jasno)

To mi nikoli ni bilo povsem jasno, čeprav se mi zdi, da je ogromno ljudi, ki so sveto prepričani, da je tako.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hmm kaj pa če se življenska doba viša ravno zaradi razvoja medicine in farmacije? Veš kaj pravijo, kar zidar zaj*ebe mord popravi, kar pa dohtar zaj*ebe pa zemlja popravi
smile-1.gif
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vsekakor!

Ampak daljša se tudi zaradi tega, ker smo izkoreninili pomanjkanje in slabo higieno (ravno tu je po mojem največji plus regulirane in organizirane pridelave hrane).
 

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Offtopic: Ravno vceraj precital nekje, da je 10% vsega riza pridelanega "naravno" na kitajskem kontaminiranega s tezkimi kovinami
 

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Povej mi kaj ni zdravo? Štruca belega kruha ta ne bo ubila razen, če se boš zadavil z njo. Prav tako majoneza in seveda ostale jedi. Vse je pač pogojeno s količino zaužitega in seveda časovno.

Še malo pa boš odprl temo, da je aspartam škodljiv in da lahko oslepiš.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ta graf ne pokaže nič pametnega
smirk-1.gif


Dejstvo je da se zastrupljamo s hrano in ostalim sranjem, kar se najbolje kaže na raku debelega črevesa in danke oziroma kare celih prebavil, rak debelega črevesa "ubije" največ ljudi na svetu, vsak osmi odkrit rak je rak na debelem črevesju..... saj je zraven kajenje, alkohol.... samo hrana tudi pripomore svoj delež k temu
smile-1.gif


Samo v zadnjih 20 letih se je starostna meja za obolevanje za rakom na debelem æreveu znižala za kakšnih 10 let, zdaj se pojavlja že po 40 letu starosti (včasih po 50), znižuje se splošna astarostna meja za obolevnost za rakom, tudi pri otrocih se zvišuje delež obolevnosti - za približno 1,5-2 % letno.

 
Nazadnje urejeno:

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Povej mi kaj ni zdravo? Štruca belega kruha ta ne bo ubila razen, če se boš zadavil z njo. Prav tako majoneza in seveda ostale jedi. Vse je pač pogojeno s količino zaužitega in seveda časovno.

Še malo pa boš odprl temo, da je aspartam škodljiv in da lahko oslepiš.

Ni potrebno komplicirat, veliko se lahko naredi že s tem, da se kupuje nepredelano hrano, raznoliko in v ustreznem razmerju, ne moreš jest samo zelenjavo, če so v mesu določena hranila, ki so nujna za človeško telo, ne moreš jest samo meso, če so v sadju vitamini, ki so potrebni za človeško telo itd.

Nepredelano, raznoliko
cheer.gif

Predelano v majhnih količinah
cheer.gif
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Tale graf, sem ga dojel, dejstvo je, da se je medicina krepko izboljšala, rak je rak, ampak če nekdo zboli in je operacija izvedljiva je rešeno eno človeško življenje, kar pa pred 500 leti to ni bilo možno izvedljivo.

Nekdo je omenil, d aje zdrava prehrana luksuz, ni res.

1kg skute stane 3-4 evre
1kg pišča.file stane v perutnini Ptuj (akcija je ves čas) cca 5 evrov/kg
1kg govejega pustega mesa stane cca 7 evrov/kg
0,75l olivca stane 3 evre (test ZPS)
1kg sezonskega paradižniak stane 1 evro
1kg rib-zmrznjenih pride cca 5 evrov/kg
Solata, paprika vse to se dobi pri kmetu v ok. LJ

1kg hrenovk stane 4-5 evrov
1kg politank pride 5 evrov
1l rastl.olja 1.5 evra
ITD

Sploh ni velike razlike v cenah. Zakaj? Ne vem?
Hrana, kot so hrenovke, paštet, bi morale biti po 3 evre/kg.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
In razlika med hrenovko, pašteto in "zdravim filejem" iz perutnine Ptuj je v čem? Znaš povedati brez plonkanja iz drugih forumov?
 

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Vsaj enkrat začni temo z lastnim mnenjem in ne kar kopirat iz drugega foruma. Kar naprej in kar naprej dobesedno posiljuješ s tvojim odpiranjem tem, ko bi vsaj bila katera na nivoju ampak ne. Če nimaš nobenga v real life za pogovort o zdravi prehrani in je tvoje edino komuniciranje z drugimi ljudmi, stopi v svet in boš izvedel marsikaj novega kar na netu ne boš dobil, aja, pa še stike boš navezal.
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
stopi v svet in boš izvedel marsikaj novega kar na netu ne boš dobil

bonk.gif

Si mislil obratno
zmaga.gif
, če bi jaz poslušal druge bi še danes imel 100kg +
 
Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pri raku moraš biti izjemno previdel glede tovrstnih sklepanj.

Razlog je enostaven - diagnostika. Rak debelega črevesa je relativno počasna bolezen, ki se v večini primerov začne s precej benignimi spremembami. Navidezna eksplozija te bolezni je bolj posledica dejstva, da dandanes znamo te spremembe izjemno hitro zaznati in jih odstraniti (npr. program SVIT, kolonoskopije, hematesti), še 20 let nazaj pa se je zadeva "pacala" do eksulceracije, ko je človek evidentno začel odvajati velike količine krvi.

Podobno je pri raku prostate.


To glede višanja obolevne stopnje pri otrocih pa prvič slišim. Lahko podkrepiš s kakšnimi podatki, ker 1-2 procenta letno se mi zdi zelo veliko.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Še enkrat:


A mi lahko prosim razložiš, zakaj je predelana hrana slaba? (pod pogojem, da jo ješ v enakih (hranilnih) količinah kot nepredelano)?
 

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
bonk.gif

Si mislil obratno
zmaga.gif
, če bi jaz poslušal druge bi še danes imel 100kg +

Tvoja napaka, če se družiš z napačnimi oz. s takimi, ki ti ne znajo pravilno svetovati.
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
To so ugibanja, ni nobene trde študije na račun predelane hrane.
Kak naj jaz vem, če še XXXX nekih doktorjev po svetu o prehrane ne ve.