Aktualni programski jeziki

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Pozdravljeni,

Sem že rahlo zarjavel na tem področju, bi si pa rad osvežil znanje oziroma se lotil nekaj čisto petnajstega, mogoče v prihodnosti tudi speljal kak projekt. Vendar v kakšnem jeziku?
Učil sem se pascal, kasneje sem nekaj malega delal tudi v delphiju. Poznal sem tudi osnove C-ja, delal sem v PHP in html.
Kaj želim? Želim to, da bi moji projekti brez ali z minimalnimi spremembami delali vsaj na windows in linux platformi. Kolikor mi je znano, prenosljivost med platformami še najbolje obvlada Java.
Šlo bi za aplikacije, ki bi uporabljale tudi bazo podatkov - še najraje mysql, ker imam z njim največ izkušenj. Opcija je tudi datoteka, vendar raje baza.

Je java way to go (tudi v prihodnosti) ali naj se raje lotim česa drugega?

Hvala za nasvete in lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Java, odvisno od potreb.

C# je tudi "in", samo ni tolk prenosljiv (so sicer implementacije na Linux ipd, ampak ne na istem nivoju kot Java).

Razen tega zdaj z Java7 prihaja več novosti, tako da ne bo Java "zaostajala" za drugimi modernimi jeziki.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Tudi za C# sem gledal, vendar kot si sam omenil ni tako prenosljiv. Jaz bi pač rad da mi aplikacija teče v različnih okoljih brez ali z minimalnimi predelavami. Da lahko dela prvi na windowsih, drugi na linuxu, nekdo tretji na macu in četrti na mobilcu.
Priporoča kdo kakšno knjigo? Nagledano imam tole, zraven bi se posluževal tudi kakšnih internet tutorialov oziroma že narejenih primerov (lažje se naučim, če vidim, kako se naredi).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Zanimiva varianta bi lahko bil Adobe AIR. Front end programiraš v actionscriptu (naspidiran javascript). Aplikacija je lahko desktop (AIR) ali na webu (flash). Če se držiš določenih omejitev, je lahko za oboje ista koda. Server side pa poljubno, lahko php, če ga že poznaš.

Air dela na win osx in linuxu.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Zanimivo, vendar bi raje imel vse na enem kupu. Kolikor mi je jasno, enako zadevo mogoča tudi java - torej da stvar laufa na webu ali pa na desktopu (v obeh primerih moraš imet nameščeno javo na računalniku, ampak mislim da to ni panike ker je praktično enako razširjena kot flash + mobilniki imajo boljšo podporo za javo kot za flash).
Se mi zdi da sem se kar nekako napalil na javo... Bo treba še malo tutoriale pogledat, komponenta za mysql sem ugotovil da obstaja
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Poglej knjigo Head First Java.

Dobiš na torentih... z nule, do programiranja simpl igric
shocked-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Jaz ne bi bil tako prepričan. Jave na windowsih ni, jo moraš sam instalirati. Web appleti so skoraj že izumrli.

Java je vredu, če razvijaš aplikacijo, ki se bo uporabljala znotraj ene firme recimo. Za splošno uporabo so pa boljše alternative. Da ne omenjam, da je trenutni trend, da bo šlo vse na web.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Se strinjam. Jaz npr nimam na nobem pcju JRE ker je pač ena stvar več ki potem teče v ozadju.
V web developmentu je trenutno zelo aktualen Ext JS: http://www.extjs.com/

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Ne vem, namestitev dodatnih programov za nekoga, ki se odloči za določeno aplikacijo po moje ne predstavlja težav. Recimo če želiš namestiti Birokrata (govorim o njem ker imam pač izkušnje, ne delam reklame), moraš najprej namestiti gonilnike, potem se ti namesti še MSSQL strežnik in šele nato si pripravljen za delo s programom. MSSQL pa itak vedno teče v ozadju. Pa si poglej njihovo referenčno listo.

Citat:
Java je vredu, če razvijaš aplikacijo, ki se bo uporabljala znotraj ene firme recimo.
To je moj namen. Testni poligon bi predstavljalo domače podjetje, mogoče tudi svakinja. Tako bi imel možnost testirati dve varianti: mrežno in lokalno, čeprav neke bistvene razlike pravzaprav ni, ker bi v vsakem primeru delal s podatkovno bazo, ne z datotekami.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Najbolj zanesljivo bo stvar delovala na več platformah, če ensotavno narediš spletno aplikacijo. Za to imaš precej možnosti npr. PHP, Ruby on Rails,...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Se strinjam. Jaz npr nimam na nobem pcju JRE ker je pač ena stvar več ki potem teče v ozadju.
JRE ne teče v ozadju. (ko ga ne rabiš, ko rabiš, seveda "teče" , enako kot vsaki drugi framework)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ko ga enkrat rabiš se zažene in se ne ugasne dokler ne resetiraš pc. Pa še mori ti z updejti...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A tista web verzija?
Temu lahko izklopiš tisto za update.

Je pa sicer to koristno, da ti za update pove, razen če imaš rad luknjast sistem. Čeprav razno ta teden mi ni javil za novo verzijo, čeprav sem še ročno kliknil "Check update now..."

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ne vem če obstaja več verzij JRE za web in za desktop? V glavnem ko pridem na stran v stilu tele: http://htmlcolorcodes.com/ mirno odsrfam naprej...

Če gremo nazaj na topic. Najboljša web aplikacija je sigurno tista, ki uporabnika ne sili v uporabo activex, jre, silverlight...
Ext JS npr. deluje na vseh sistemih in na vseh browserjih, ker je pač samo javascript.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Java je zelo popularna tudi za pisanje web aplikacij, kjer klient seveda ne potrebuje JRE ampak samo browser. Je pa še vedno miselnost ljudi taka, da je Java velika, počasna itd. To seveda že nekaj časa ni tako, je primerljiva v procesiranju z ostalimi jeziki.
Javaskript je pa nabolj težaven za pisat, ker se moraš vedno prilagajat browserjem. Poleg tega je to stvar, ki se poganja klient-side in izrablja CPU klienta. Zelo slabo v glavnem.

Java zelo dobro sodeluje z Oracle zadevami, kot so aplikacijski strežnik in podatkovna baza, zato je tehnologija popularna v javnem sektorju, saj so vse te licence zelo drage, pri posredovanju pa se da seveda zaslužiti.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
ksz

Poleg tega je Java zelo uporabna pri enterprise aplikacijah. Pri čemer ni nepomembno, da zadevo vsaj v teoriji lahko postaviš na poljubno platformo - od netbooka do mejnfrejma.

Odjemalci so lahko vse od thin web browserjev, naspidiranega Office-a ali nameskih aplikacij. Tako da tudi JRE ni nujno potreben.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ah, še vedno je počasna in požrešna. Uporabljam Eclipse, ki je sicer super IDE, samo požere ogromno spomina, rabi full dolgo da se starta. Saj pol ko ma vse v spominu še nekako dela, samo moraš vedno dvakrat premislit preden ga zapreš.

Aplication serverji so pa glavni razlog zakaj ne programiram v Javi. Full so zajebani za skonfigurirat in za vzdrževati. Pred par leti smo evaluirali IBM-ovega, Oraclovega, tomcat in ekvivalent v PHP-ju. PHP je bil hitrejši in pri tem porabil bistveno manj spomina. V času, ko je vsa integracija v enterprise okolju preko webservice-ov, pa tudi to ni več problem pri uporabi legacy kode.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Eclipse je počasen to je res, ampak na primer Visual Studio je le slaba senca. Dober za GUI forme, za ostalo pa tog.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jep, programiral eno leto v Visual Studio in ni nič hitrejši od Eclipse.