Akcija.si - dražba

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Tu ni logike, da bi program sam sebe višal in gre očitno za nabijanje cene s strani lastnikov... AndrejR, JanezK... vsak malo več domišlije pri nickih bi lahko uporabil.
rolleyes-1.gif

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Na to sem jaz tudi pomislil, ampak če se registriraš kot Ime Priimek, boš avtomatsko dobil nick ImeP.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:Kdo meni garantira, da se bom jaz z dražbo zajebaval, pol pa bo prišel okoli en mulc, ki mu bo dolgčas in bo moj (mogoče zmagovalni) bid povišal ne da bi imel resen namen zadevo kupit?
Kdo tebi garantira to na Ebayu?
grims-1.gif

A te boli, da boš plačal več kot bi plačal brez mulota? Namreč, jaz ko bidam, nastavim ceno, katero sem pripravljen plačat. In če dobim za pol ceneje, ker ni mulota, sem toliko bolj happy, če pa dobim za max ceno, katero sem pripravljen plačat, ker se je nek mulo zahebaval, bom tudi vesel, ker je ta cena še vedno ugodna.
Tukaj si pa tipično slovenski: namesto, da bi gledal nase, gledaš, da te le ne bi bog ne daj kdo okrog prinesel. A to je največ odvisno od samega tebe. Pozabi na mulote in bidaj, tisto kar hočeš imeti, do cene katero hočeš imeti. Bo šlo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
kavboj, točno tako deluje ebay sistem, a tam tudi ebay nabija?

Nekdo bi lahko rekel, da lastniki sistema itak vidijo, da je nekdo fal max pridržan BID in bi namerno višali.

Ampak....

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
kavboj, točno tako deluje ebay sistem, a tam tudi ebay nabija?
Točno tako tudi Ebay deluje ja.
Sem tudi sam večkrat na Ebayu ''sam sebe'' outbidal. Zakaj? Zato, ker je še nekdo hotel imeti ta artikel, sam sem imel pač nastavljeno max. vrednost. In dokler do te vrednosti ni prišel, se je na Ebayu videlo, kot da sam sebe outbidam. Pač je tip po korakih poizkušal do kje mora it, da me ven vrže.
Če Ebay to dela ne vem, vem pa, da so posamezni prodajalci to delali z drugim nickom. Ampak še enkrat. Mene BK za to. Sam ponudim ceno, katera mi je sprejemljiva, če dobim za to ceno sem vesel, če je pa ta tip se pognal tako visoko, da je on kupil, me pa spet BK. Pač ne bom imel tistega.

Mater ste zahojeni. 100% varnosti pač ni pri teh sistemih. Če hočeš 100%, pejt v štacuno in kupi po normalni ceni.
tongue-1.gif

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Uh, kolko dela si si dal. Lahko bi enostavno napisal 'ne vem', pa bi bil efekt enak
smirk-1.gif

Torej, še enkrat vprašanje:

- je treba položit kakšno aro, da lahko bidaš in kakšno obvezo ima zmagovalec dražbe glede nakupa artikla

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Verjetno obvezujoča ni, ampak vsak prodajalec bo verjetno vesel, če se zmagovalec ne bo pojavil
wink-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Sem tudi sam večkrat na Ebayu ''sam sebe'' outbidal. Zakaj? Zato, ker je še nekdo hotel imeti ta artikel, sam sem imel pač nastavljeno max. vrednost. In dokler do te vrednosti ni prišel, se je na Ebayu videlo, kot da sam sebe outbidam. Pač je tip po korakih poizkušal do kje mora it, da me ven vrže.

Tega nisem vedel. Sam to je mal čudno, da ne zapiše tudi tistega, ki je dvignil tebe ampak samo tebe zapiše...

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
Uh, kolko dela si si dal. Lahko bi enostavno napisal 'ne vem', pa bi bil efekt enak
smirk-1.gif

- je treba položit kakšno aro, da lahko bidaš in kakšno obvezo ima zmagovalec dražbe glede nakupa artikla

Zadnjič sem nekje bral novico, ko je en nemec želel na e-bayu prodat svojo jahto ampak je pozabil nastavit minimalno ceno na dražbi, tako da se je dražba zaklučila pri nekaj 10€ (vem da je bila smešno nizka cena). Stvar je šla na sodišče in je zmagovalec na dražbi dobil tožbo, tako da mu je moral jahto prodat za nekaj 10€.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Misliš, da je to res?

Če je ne bi prodal, pa bi bil kaznovan kako? V zapor bi šel? Ali bi bila kazen višja od vrednosti jahte? Močno dvomim, če gledamo kolikšne so kazni za "resne" prekrške
smile-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Na ebayu je dobra metoda sniping.

Tukaj je pa možno, da je kak mulc iz dolgočasja nabijal ceno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Hm, 24 ur..nja nja.

Sicer pa, glede na to da sem tudi sam sodeloval na ebay dražbi, močno dvomim o tem. Namreč nikjer se nič ne podpiše. Nekar, kar se pa samo klikne "I agree" pa ne more biti trdno na sodišču. Drugo bi bilo, če bi se uporabljal kak digitalni podpis, ampak tega tudi ni.

Tako bi lahko sin nekega bogataša prodal nekaj po smešni ceni smemu sebi, saj bi v "imenu očeta" kliknil "I agree".

Razen, če so pred kratkim kaj spremenili postopke registracije in se mora pošiljat kak FAX s podpisom, ali pa kaj podobnega.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Aja..pa še nekaj. Nekdo je spraševal v obratni smeri, torej kako je kupec obvezujoč da zadevo kupi.

Mislim, da ni kaj dosti ni, tudi sam sem ped leti sodeloval n drabi, jo dobil, a potem nisem hotel plačati. Po nekaj "jeznih" mailih se je zadeva pomirila. Niti accounta mi niso zbrisali pa nič.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
smirk-1.gif

- ni treba nobene are, se reigstriraš in bidaš
- nick dobiš iz imena in priimka ko se registriraš, zato so takšni nicki.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Misliš, da je to res?

Če je ne bi prodal, pa bi bil kaznovan kako? V zapor bi šel? Ali bi bila kazen višja od vrednosti jahte? Močno dvomim, če gledamo kolikšne so kazni za "resne" prekrške
smile-1.gif

ne gre za zapor. gre za to, da si s tem, ko si sprejel ponudbo v bistvu pravnoveljavno sklenil pogodbo. če je prodajalec noče formalizirati, greš na sodišče, ki prodajalcu pove, da je stvar v trenutku sprejema ponudbe prodal.

tudi naš obligacijski zakonik je glede tega nedvoumen.

Čas in kraj sklenitve pogodbe

21. člen

(1) Pogodba je sklenjena takrat, ko ponudnik prejme od druge stranke (naslovnika) izjavo, da ponudbo sprejema .
(2) Šteje se, da je pogodba sklenjena v kraju, v katerem je imel ponudnik svoj sedež oziroma prebivališče v trenutku, ko je dal ponudbo.
Učinek ponudbe

25. člen

(1) Ponudnika veže ponudba, razen če je izključil svojo obveznost, da ostane pri ponudbi, ali če ta izključitev izhaja iz okoliščin posla .
(2) Ponudbo lahko ponudnik umakne samo, če je naslovnik prejel umik, preden je prejel ponudbo, ali sočasno z njo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
In kje je kak varnostni ventil, da ne bi nek otrok začel prodavat družinske lastnine po smenih cenah?

Ziher ni tako simple.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
In kako se potem dokaže, da je dejansko nekdo, ki je "poslovno sposoben" oddal oglas?

Lahko bi rekel foter, da se je pač sin igral in nekaj zjebal.