32 in ostali kler

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kle me zanima preslava.

pomoje nisi edini
grims-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Vsekakor je v vsaki župniji praznik, ozima bolj slovesna maša, ko praznuje farni zavetnik - se pravi svetnik, kateremu je posvečena cerkev. .
A se temu reče žegnanje?

Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
opasilo - prvič slišim
Tudi možakar, ki je naredil dešifririni stroj za Enigmo bi imel s Softijem težave. To so take random kode.

@ Softi: vprašaj ženo, kako se temu prazniku reče, mogoče bo kdo vedel za kaj se gre.
p.s.: flaška rjavkota te čaka na mojem pultu

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
z zeno sva se skregala, ker to baje ne obstaja

obhajilo je obhajilo

to je opasilo..vpraš googla. men tut čudno.

in una je men se zdi rekla žeganje..ker sem jez rekel ja, vem kaj je zegnanje..motorjev

ps
sem te hotel poklicat danes..za pivu..pa sem rekel en bom moril tko z lepega.
bo pa ans vaski przanik celo noc..lahko prides, rukneva enega

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sem ap zdaj ansel s enekaj..mihaelov sejem..kaj hudica je to..k vidim, da se pojavlja na mnogih koncih, pa ob rzalicnih datumih? na kaj je to vezan.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.751
435
83
Goriška
www.avtopro.si
V bistvu to, kar Softi opisuje, dejansko obstaja ... vsaj pri nas. V našem kraju je cerkev sv. Silvestra, ampak vaški praznik je pa Mohorjevo. Ženske ponavadi spečejo pecivo, popoldan je razstava in prodaja peciva, zvečer pa je "fešta". V sosednji vasi imajo podobno za sv. Justa, ampak tam imajo dejansko cerkev sv. Justa.

13. jul 2011
2.677
626
113
Nekje res rečejo opasilo (Brkini, Matarsko podolje...), drugače je na Primorskem bolj v rabi izraz šagra. Drugje se pa spet drugače reče. Skratka, gre za praznik, ko goduje farni zavetnik. Kot je že bilo rečeno, je maša na ta dan bolj slovestna, nekje na ta dan potekajo žegnanja, mogoče tudi semenj. V zadnjem času so mogoče nekje šagro "oplemenitili" s kakšno gasilsko veselico, če so že ljudje zbrani. Nekatere so prerasle v vaški praznik...

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
V naših koncih rečejo, da imajo "sm'n". To je kao neki vaški praznik na krščanski podlagi. Zakaj, kako, čemu, ne vem. Pač, imajo smn - kosilo v razširjeni družini, popoldne pa pride še žlahta na obisk.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
sm'n = sejem. V nekaterih krajih ga še imajo, drugih ne. V Ormožu je recimo cerkev sv. Jakoba in ko ta goduje je sejem. Kaj kristjani na ta dan počnejo pa nimam pojma, v naši familiji za vsaj 3 kolena nazaj nihče ne hodi v cerkev.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.362
7.097
113
pri taščici
Pa vam je uspelo ugotovit. Sicer pa mislim da je softi ze na sredini prejsnje strani napisal pravo besedo "žegen" potem ste jo pa lepo definiral in razlozil. Pac praznuje se obletnico blagoslova-posvetitve vaske cerkve. Se kaksno "vasko" vprasanje. Aja mihaelov sejem. Ne vem tocno zakaj imate to v vasi okolici softi, lahko pa koga od "kulturnikov" in "zgodovinarjev" v mojem kraju vprasam. A na www.domacikraj.si pa nic ne pise?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mah, če rabiš slovar za softijeve poste... Itak v vsakem samo provokacijo išče, to je že tak znano.

Ni mi pa jasno kaj je ta '32'.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Okoli konca 2. SV, si hotel rečt, ali?
wink-1.gif

(ali pa jaz nisem na tekočem....)