2 taktni in 4 taktni motor CROSS

koblarus

Zelenc'
27. jul 2018
4
0
1
Pozdravljeni!
Zanima me ali se mi bolj splača kupit 2 taktni ali 4 taktni motor. Pred vsem me zanima cena vzdrževanja motorja in šibke točke.
Hvala!

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Kaj pa vem, včasih so bili bolj dvotaktni motorji, tam do 500 kubov, zdaj pa ne več toliko, ker so neekonomični pri porabi(kolikor je to sploh važno pri crossu)in bolj svinjajo
je pa tako pri dvotaktnih;

Prednosti
sestava motorja je enostavnejša in zato cenejša
- ima manj gibajočih se delov, tako, da so stroški popravil manjši
ima enakomeren vrtilni moment-dva takta

slabosti

- ima večjo porabo goriva in mazalnega olja
- ima slabše polnjenje, veliko goriva gre v nič lahko
- je bolj obremenjen..meni je skoz nekaj crkavalo..;)

• Všeč mi je
Reactions: koblarus

vomedo

Pripravnik
9. dec 2016
168
10
18
Cena je relativna, ali se boš vozil na easy, ali boš hodil na progo? Menjava olja na 15h, nastavlnje ventilov vsako drugo menjavo, menjave filtrov, hladilnih tekočin, verige, gum, plastik, ročk, ...

Splača se nobenega, če pa že, vzemi 350-450cc 4T z vbrizgom goriva.

Še najceneje prideš skozi s kakšno yamaho WR450, ali pa husko TE510 (oboje ima servisni interval na 1000km).

• Všeč mi je
Reactions: koblarus

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
O kakšni kubaturi se sploh pogovarjamo tukaj?
Sicer se na motorje ne spoznam ravno najbolje, ampak meni se stroški vzdrževanja zdijo konkretno večji na dvotakterjih, res pa je, da imajo ti tudi bistveno večjo moč. Recimo moj tamali ima Yamaho 110ccm 4 takter, 8 konjev. Ventile nastaviš po specsih in to je to. Še olje in filter olja menjaš po navodilih in tankaš. Ostalih stroškov ni.
Ta mali od brata ima 85ccm dvotakter 35KM in je zadnjič dal 600 EUR za rihtanje bata, cilindra, itd. Pa na 20 ur ne vem kaj vse moraš menjavat, itd.

Seveda pa ni primerjave med njima, ampak po drugi strani je pa Yamahca po zimskem spanju prišla k sebi ob prvem zagonu. Tankaš in voziš za hobi.:cool: Tisti dvotakter je pa praktično za dirke...

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sem sel sedaj malo gledat po netu, ker mi ni dalo mira in nisem cisto preprican, da ma 80ccm 35KM. Mislim, da jih ima cca od 20-25KM, ker 35KM je too much.