15 dnevni pretek roka

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Situcaija je sledeča.
24.10. sem v nabiralnik prejel obvestilo o prispelem pismu. Ker le tega nisem dvignil, mi je bilo 9.11. pismo(Odločba) puščeno v hišnem nabiralniku. V Odločbi je napisano, da je dovoljena pritožba v 15 dneh od prejema te odločbe. Pritožbo sem priporočeno oddal 24.11, vendar sem dobil zavrnitev, da je bila slednja oddana prepozno.
V 100. čenu ZUP piše, da se začne rok šteti prvi naslednji dan, od dneva vročitve. Po tem takem se mi je rok za pritožbo začel šteti 10.11 in se iztekel v soboto 24.11(oziroma v ponedeljek 26.11).
V zavrnitvi pritožbe je napisano, da mi je 15 dnevni rok začel šteti 25.10 in se iztekel 8.11. Ter 15 dnevni rok za vložitev pritožbe 23.11.
Prosil bi kakšnega poznavalca, če je v mojem razmišljanju kaj smisla, saj bi se po njihovem lahko pritožil že 9.11, ko pa sem jaz praktično šele dobil odločbo.

Prosil bi, da odgovorite samo tisti, ki se spoznate na te zadeve, ali pa ste se že kdaj srečali s podobno situacijo. Hvala za vse odgovore.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ti bo šnecer bolj točno odgovoril ko bo zaključil z reklamo za prosteste.
Ampak kolikor jaz vem je pravilno napisano na zavrnitveni odločbi.... Sem imel podobno zadevo pred časom. Temu se na kratko reče izmikanje in podaljševanje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
To, kdaj je OP dejansko dobil pismo v nabiralnik, nima veze, kajti za prevzem pisemskega obvestila se za tiste, ki se izmikajo šteje dan, ko poteče 15 dne in ne denajskno dan, ko se dobi v nabiralnik. Če bi veljalo to, bi potem nekdo lahko "podkupil" poštarja in prevzem bi se zamaknil še za nekaj dni:

Citat:

(4) Vročitev po prejšnjem odstavku tega člena velja za opravljeno z dnem, ko naslovnik prevzame dokument. Če dokumenta ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka, informacijski sistem za sprejem vlog, vročanje in obveščanje dokument izbriše in pošlje naslovniku in organu elektronsko sporočilo, da je dokument izbrisan iz informacijskega sistema in ga lahko prevzame pri organu, ki je odredil vročitev.

To je sicer za elektronsko obveščanje, ampak ne da se mi iskati dotično za pisemske zadeve, je pa tam zadeva enaka.

Za prevzem se torej šteje dan, kdaj je poteklo 15 dni in ne denajsko dan, kdaj pride zadeva "v nabiralnik".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
No...sem poiskal še tisti del iz ZUP, ki se nananaš na osebno vročanje:

Citat:

(4) Vročitev po prejšnjem odstavku tega člena velja za opravljeno z dnem, ko naslovnik prevzame dokument. Če dokumenta ne prevzame v 15 dneh, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka. Po preteku tega roka vročevalec pusti dokument iz prvega odstavka tega člena v hišnem oziroma izpostavljenem predalčniku naslovnika. Kolikor stranka nima predalčnika ali je ta neuporaben, vročevalec vrne pošiljko pošiljatelju. Naslovnik mora biti s pisnim sporočilom iz prejšnjega odstavka obveščen o posledicah takega vročanja.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
v zavrnitveni pritožbi so navedeni tudi členi in naj VSE prilepi pa se bo videlo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Za OP bi bolj prišlo prav tole, če se je že šel izmikanja:

Citat:

(5) Stranka lahko dokazuje odsotnost iz tretjega odstavka tega člena. Če odsotnost dokaže, lahko uveljavlja pravico do vrnitve v prejšnje stanje.

Nekemu bosancu bi dal 10€, da ti podpiše izjavi, da si bil na počitnicah pri njemu.

I

Izbrisan uporabnik #488

darjan je pravilno pocitiral.

Zadevo je jasna ko suza.

V roku 15. dni bi moral dvigniti na pošti zadevo, to je bilo do 08.11.

Ker do takrat nisi šel dvigniti, se šteje, da ti je bilo z dnem 08.11 pravilno vročeno.

Naslednji dan so ti pa prinesli na dom, vendar to ni več vročitev, ampak le dostava...

Od 08.11 pa ti naprej teče 15. dnevni rok za pritožbo, to pa je 23.11., bil je petek, delavnik, tako da.

Če si vložil 24 oz. 26 si bil seveda prepozen.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če bi pismo dvignil zadnji dan preden bi mu ga naslednji dan vrgel poštar v predalnik pa bi štel 15 pritožbeni rok od tega dneva naprej in se tako pritožba nebi zavrnila...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
če bi pismo dvignil zadnji dan preden bi mu ga naslednji dan vrgel poštar v predalnik pa bi štel 15 pritožbeni rok od tega dneva naprej in se tako pritožba nebi zavrnila...
Ja pa jade, 8.11. je dan vročitve, pa če bi ga tisti dan osebno prišel iskat, ali pa mu poštar naslednji dan vrže pismo v kaslc. 8.11. je pač 8.11.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ker ni dvignil, se šteje za dan vročitve 08.11 (fikcija vročitve).

Samo "dobra volja" je, da takšno pismo potem še prinesejo "pokazat".

Včasih se je pošiljka vrnila pa sploh nisi vedel za kaj gre.

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Hvala za citat, vsaj vem na čem sem. Pa ne rabite se med seboj skregat zaradi mojih nejasnosti
smile-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.361
9.597
113
EU
Zakaj bi ga odstranil. Pravilno je napisal, da nisi dobro prebral posta o 15 dnevnem roku.
grims-1.gif