Zvočna izolacija sobe

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Prosim za nasvet, kako naj vsaj malo zvočno izoliram spalnico, katera meji na hodnik ( večstanovanjski blok), potem je 2,5 m širina hodnika - stopnišče, potem pa stena sosedove kopalnice, iz katere se praktično vse sliši ob nemogočih urah.Vem, da ne moreš narediti povsem " gluhe " sobe, pa vendar me zanima, bi moral dati zvočno izolacijo na zunanjo steno moje sobe ( na hodnik) , ali na notranjo steno moje sobe? Z kakšno izolacijo je to sploh možno? Jekleni profili,izolacija in gips plate? Je še kaj drugega?
Najlepša hvala za odgovore in nasvete.
nahrung002.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Preveri, kaj ponuja industrija. Imajo zadeve pregruntane in stestirane. Sam sem pri Kalcerju v Trzinu dobil informacije, pa z atesti in opisi, čemu je kaj namenjeno. Znajo povedat, kaj je za katero zadevo primerno.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.770
169
63
Zvok se ti ne širi v ravni črti preko zraka ampak preko konstrukcije = stene in stropovi.
Tukaj boš moral nekaj narediti. Verjetno oblečt v gips in vmes kako izolacijo zabasat.
Kakih 200 EUR škode po ploskvi, če boš sam delal.

lp

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Če boš delal zvočno izolacijo znotraj, pazi na pravilno vgradnjo, da ne bo zadaj med zidom in knaufom nastala plesen.
Naredi takole: Gips (knauf) , parna zapora (PVC folija), zvočno izolativni material in potem obstoječa stena.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
A je treba pustiti kakšen cm zraka med obstoječo steno in izolacijo?

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Ni potrebe, če narediš tako, kot sem ti napisal. Če pa ne bi uporabil parne zapore pa bi bilo smiselno, da se izolacijski material lahko ustrezno suši, ker vanj vstopa zračna vlaga iz prostora.
Ti se lepo potrudi, da boš parno zaporo lepo natačno pritrdil in bo ok.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Če sem pravilno razumel, gre na obstoječo steno izolacija, čez njo parna zapora in žez njo gips plata. Morda še , katera izolacija bi bila primerna? Lahko si privoščim max. 12cm posega v prostor

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Tako je. Glede ustreznega zvočno-izolacijskega materiala pa ne vem. Predlagam, da greš npr. v trgovino Kalcer in tam povprašaš.
Imajo neke poliuretanske pene. Malo pogooglaj. Oni vidim, da to nalepijo na steno in čez dajo gips plošče brez parne zapore. Jaz predlagam še parno zaporo med peno in gips ploščo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Zdaj delate čisto običajno gips oblogo, to zvočno bo nekaj bolje, ni pa to popolna rešitev.

Potem je treba uporabiti vsaj stenske profile, da ni treba direktnih obešal, da se ne bo zvok tako enostavno prenašal, profili naj se ne dotikajo zunanje stene. Pa samolepilni penasti trak na vse profile, ki pridejo na zid/tla/strop.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ok, hvala za odgovore in nasvete. Lep dan vam želim še naprej.
nahrung002.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.746
113
pri taščici
Slišiš udarni zvok ali prostorski. Se pravi slišiš tuš ko ga odloži na steno, ali slišištudi pogovor. Pogovor se bo dalo utišat, udarni zvok bi pa moral utišat pri sosedu oz ga boš pri sebi težje.
Če ima hodnik približno enako temprraturo kot spalnica, in je stalno ogrevan potem ne rabiš parne zapore, saj ne bo pogojev za plesen.
Za zvok je dobra steklena/kamena volna, stiropor ne toliko.
Če pa obstajajo kakšne pene na katero bi direkt lepil knauf pa ne vem.

Nazadnje urejeno:

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ja, imaš prav. Slišim tuš-vodo in , ko odloži ročko, ter udarjanje cevi po kadi, kot bi to počeli zraven mene. Pogovorov se ne sliši.
Hodnik je ogrevan, ker so po njem speljane cevi, zato verjetno ni pogojev za plesen. Sem tud razmišljal, da bi podložil noge postelje z kakšnim materijalom, če bi bilo kaj bolje, pa na steno limal nekakšne plošče, ali kaj podobno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.746
113
pri taščici
Se pravi se sliši udarni zvok. Težka bo, razen če iz spalnice narediš studio. Najbrž ga slišijo vsi sosedi v bloku. Ti slišiš samo njega ali še koga drugega?
Vprašaj ga , če on sliši tebe ko plezaš na ženo. Zna biti zanimivo. Problem bi morali reševati pri njem in ne toliko pri tebi.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
No, no " hanzi", za plezanje po ženi kdaj drugič, zdej me samo zanima, po vaših nasvetih in ugotovitvah, kako zmanjšati v sobi ta " udarni zvok".Še enkrat, slišim samo sosedovo raboto po kopalnici nasproti moje sobe.Ne sliši se pa govorenja ali petja.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ne boš ga zmanjšal, udarni zvok potuje po stenah, stropih, ceveh.. to je pač v osnovi zafrknjen objekt očitno.

Nekaj bi že pomagalo če bi z gipsom oblekel stene in strop v spalnici, ampak ponavadi nihče nima prostora in denarja za odmet...

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ja, se kar strinjam,pa še garancije ni, če bo kaj boljše. Tako , da.... Lep dan želim.
nahrung002.gif

KnaufInsulation

Zelenc'
7. nov 2013
7
0
1
Spoštovani,

v primeru izboljšanja zvočne izolativnosti priporočamo suhomontažni knauf sistem z zaključno dvoslojno gips ploščo in vmesnim zvočno absorpcijskim polnilom iz mineralne kamene volne. Nikakor za reševanje takšnih problemov niso primerni materiali z zaprto celično strukturo ( npr. EPS, XPS,.. ), temveč se uporabljajo vlaknasti izolacijski materiali z nekoliko višjo gostoto. Med primernejšimi ploščami so poltrde plošče kamene volne DP5 ali še nekoliko gostejše plošče DP8. V kolikor prostor dopušča je zaželena izvedba s stenskim knauf profilom širine 100 mm, zvočna izolacija DP5 100 mm, dvojni gips 12,5 mm, torej vse skupaj 12,5 cm prostora.
Vsekakor je poleg pravilne izbire materialov, treba posebno pozornost posvetiti sami vgradnji oz. kakovosti izvedbe – paziti na zvočne mostove ( stik stenskega knauf profila in zidu, polaganje izolacije…). Za vsa morebitna dodatna vprašanja smo vam na voljo tudi na svetovanje@knaufinsulation.com.

S spoštovanjem,

Tehnično svetovalna služba
Knauf Insulation d.o.o., Škofja Loka

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik KnaufInsulation pravi:
Spoštovani,

v primeru izboljšanja zvočne izolativnosti priporočamo suhomontažni knauf sistem z zaključno dvoslojno gips ploščo in vmesnim zvočno absorpcijskim polnilom iz mineralne kamene volne. Nikakor za reševanje takšnih problemov niso primerni materiali z zaprto celično strukturo ( npr. EPS, XPS,.. ), temveč se uporabljajo vlaknasti izolacijski materiali z nekoliko višjo gostoto. Med primernejšimi ploščami so poltrde plošče kamene volne DP5 ali še nekoliko gostejše plošče DP8. V kolikor prostor dopušča je zaželena izvedba s stenskim knauf profilom širine 100 mm, zvočna izolacija DP5 100 mm, dvojni gips 12,5 mm, torej vse skupaj 12,5 cm prostora.
Vsekakor je poleg pravilne izbire materialov, treba posebno pozornost posvetiti sami vgradnji oz. kakovosti izvedbe – paziti na zvočne mostove ( stik stenskega knauf profila in zidu, polaganje izolacije…). Za vsa morebitna dodatna vprašanja smo vam na voljo tudi na svetovanje@knaufinsulation.com.

S spoštovanjem,

Najlepša hvala za strokovni odgovor.Me pa zanima še okvirna cena cca. 15m materijala.

KnaufInsulation

Zelenc'
7. nov 2013
7
0
1
Citat:
Uporabnik tdi pravi:

Najlepša hvala za strokovni odgovor.Me pa zanima še okvirna cena cca. 15m materijala.

Spoštovani,

končna cena je seveda odvisna od projekta. Cena plošč DP5 100 mm je 6,39 €/m2 brez ddv, cena kompletne storitve z materialom in montažo je okoli 40 €/m2 brez ddv.

S spoštovanjem,