Amstel mi ne odgovarja. Nizozemci znajo dobro pripravit "ganjo", piva pa ne. Konkretno Amstel ima napram Laškemu 45 let manj izkušenj pri varjenju piva tako, da ne bi o ruralnosti prebivalstva. Vsač človek ima pač svoj okus. Spoštujmo to.
Poizkusil sem veliko piv, angleško mi ne sede nobeno, Nemčija ima dosti boljšo izbiro, saj ima vsaka vas minimalno dva "braueraja". Tudi tu nisem našel para Laškemu. Žal je pač tako, da nemci raje prakticirajo razne "pilsnerje" in "hefeje". Ustarjalnosti za pivo jim potem zmanjka. Belgijci nekaj improvizirajo in varijo brozgo, ki ima alkohola skoraj toliko kot desertno vino - odpade. Čehi, Slovaki in sorodniki pa... hja poceni je, narod ga hvali, nekatera mi celo odgovarjajo.
Pri Laškemu mi je odgovarjal velik % hmeljevega ekstrata, ki je dal temu pivu značilno grenkobo in aromo. Jasno ima svoj pomen tudi voda, ki je v tistih kraja prav okusna (v zimskih mesecih). No in to grenkobo v novi steklenici (sedaj že drugi) pogrešam.
Možno, da je moja "gajba" stala kje na soncu in je sonce imelo opravka kaj s kvaliteto piva. Ne vem... čas bo pokazal svoje. Ali pa se ga bom navadil.
Pa, ko že ravno pišem naj natipkam še nekaj vrstic. Laško pivo je bilo z razlogom do sedaj v rjavih steklenicah. Razlog je bil ta, da so bile steklenice tmenejše in na sončno svetlobo manj prepustne. Pivo je ohranilo okus skoraj povsem do označenega roka trajanja. Poizkus uvajanja zelenih steklenic je enkrat že propadel. Se spomnite še prve verzije steklenice? Je bila zelena ne? Ob prehodu nazaj na rjavo niso stari mački zastonj zahtevali v oštariji pivo v rjavi steklenici.
Ah... Evropa. Ah... Janša. Ah... Boško.
Le kje bodo hranili zabojčke, kot na "parkplacu" okrog pivovarne? V času povečanih naročil je bilo to odlično odlagališče.
Bodi dovolj? Bodi!
Grem po tretjega...
P.S.: Na moje pisanje ni vplivalo nekaj letno delo v Pivovarni laško.