Zlate ribe

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Omislila bi si zlate ribe, se mi zdi da so tak fin minimalistični modni dodatek v sobi.
grin1.gif

OK, dost heca.

Zanima me, če more bit riba res nujno v akvariju pravokotne, kockaste oblike in nikakor ne v okrogli ali kakšni drugi posodi abstraktne oblike?
In še, je res, da morata bit vsaj dve ribi?
Kako je pa z menjanjem vode, vsak dan 2x ali 1x, temperatura, kakšna voda more bit?

Je veliko dela z zlato ribo?

Hvala za odgovore!
aplauz.gif

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
uuu ribice...js sem mela dve...v okrogli posodi. ena je ven skočila(psiho od ribe) ampak smo jo rešil...pol sta pa začelu ena drugo jest. ja no dve zapsihirani ribi. sej sta se pol nehali grizt, sam zakaj ju je pa zmankal pa ne vem.
js sm čistla za mojima ribicama(tud imena sta imeli) hm...ene 3x-4x na teden.
Pa pazit moraš, da ji ne daš preveč hrane

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Pri nas doma so si pred leti umislili zlate ribice. Mislim, da nismo imeli prav veliko dela z njimi, niso pa bile ravno moja okupacija. Vem, da so jim enkrat na dan (ali dvakrat ?) dajali hrano, nekajkrat na teden so zamenjali vodo, imeli pa smo jih v okrogli stekleni bučki. Pa večkrat so delale samomor, ko smo prišli domov, so ležale na tleh ali po pultu, ker je bila posoda vedno odprta. Na koncu pa so vse tri pristale v wc-ju.
rolleyes-1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36

A ni hudo stylish no?
aplauz.gif

Dobr, vidm da ni velik dela z njimi, bom si pa omislila raje eno. Upam da ne bo napsihirana (ven skakala...).

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Kolokr so mene podučili okrogle bučke niso primerne za zlate ribce. Zato obvezno akavrij kocke ali kvadra. Vsekakor si omisli tudi filter vode, ker drugače bo voda takoj umazana. Imajo take komplet (akvirj+filter) dokaj ugodno v trgovini Tukano (Lesnina Brdo). Imam tak akvarij in ribici prav uzivata not, nista nic napsihirane da bi ven skakale. Glede na to, da je filter, se voda menja 1x ali 2x na mesec.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.772
169
63
Hja, najprej si moraš umislit kvaliteten akvarij, sicer jih boš vsak dan v WC metala. To pomeni, regulacija temperature vode, osmoza, kisik. Voda iz pipe je klorirana in jim ne sede. Pogosto menjanje vode je prevelik šok itd...
Akvaristika ni hec z danes na jutri.
Je pa imela prijatelca en mali ribnik na vrtu in so lepo uspevale. Pomojem zato, ker jih niso preveč motili s čiščenjem. Edino sem pa tja se je racak nanje spravil pa kaki del plavuti odščipnil ..

lp

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Citat:
Voda iz pipe je klorirana in jim ne sede.

Nimam akvarija pa tud ne poznam teh zadev me pa zanima tole z vodo.Kakšno vodo se jim da v akvarij?

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Navadno iz pipe. Kupiš eno raztopino in vsakič ko menjyš vodo kapneš par kapljic, da uni klor.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Pusti vodo v odprti posodi stati vsaj 24 ur da klor izhlapi, pred daš vodo ribicam...
Pa naj bo iste temperature kot je v akvariju, da ne bo prevelik šok...
doda jim lahko kak antistress dodatek, vendar s kemijo ni za pretiravat

izida

Pripravnik
30. avg 2007
30
0
6
Bolj primeren je akvarij v obliki kvadra. Bučka ne bo dobra.
Obvezno filter, ki ni ne vem kakšen strošek. Grelca ne rabiš, ker jih boš itak imela v ogrevani sobi, zlate ribe pa imajo rajši hladno vodo. Boš imela več problemov poleti, ko se se bo voda v akvariju preveč segrela.
Voda iz pipe je (verjetno) dovolj dobra. Kot je že nekdo pred mano napisal, prej pustiš vodo 24 ur v enem škafu, da klor izhlapi. Menjava recimo na dva tedna, raje pogosteje. Ampak naenkrat zamenjaš samo recimo 20-50% vode, nikakor ne menjaj vse vode naenkrat - prevelik šok. Antistres pripravki in podobno niso nujni. Za ta denar raje nabavi večji akvarij. Lažje je namreč skrbeti za večji kot za manjši akvarij.
Dela ni veliko: hranjenje vsak dan (ti vzame max 1 min), menjava vode 1x na teden ali 14 dni (15 min) in to je to.
Pa še ena opomba: načeloma so za manjše akvarije bolj primerne kakšne manjše ribe, npr. gupiji ali kaj podobnega. Zlate ribe lahko precej zrastejo, kakšne čudne pasme (pajčolanke, tiste z veliko glavo, izbuljenimi očmi in podobne, ki nimajo normalne oblike) pa so lahko precej bolj občutljive in hitreje poginejo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Okej, okej, že 10x je bilo napisano, da ne okroglega akvarija - zakaj? Samo zato, ker so vsi premajhni, kvadretnega pa lažje kam postaviš večjega? Je štos samo v dimenzijah ali je še kaj vesoljskega zraven?
smile-1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Men je blo rečeno, da zato ker se ribi zmeša ker ne vidi normalno če je OKROGLA posoda (mi je rekel; kako bi pa ti videla vse popačeno, če bi te zaprli v okroglo posodo?) ker pač vidi vse čudno okroglo, popačeno skratka. V kvadratu pa takih problemov ni.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Sem imel eno 7 let. Od začetka je bila v 5 literskem plastičnem akvariju in je potovala vsak vikend z mano (na vlaku) in v glažu iz Maribora v Dobovo. Vodo sem ji menjal dvakrat na teden, hladno/toplo, brez aquatana in nitrivca. Dobri dve leti so trajla te seanse.

Potem sem pa za diplomo dobil 60 litrski akvarij z vso kramo ki spada zraven. Vodo sem menjal na kakšne tri mesece in še to samo polovico. Čiščenje je opravljal filter, enkrat na dan pa je jedla (z izjemo posta v nedeljo).

Žilava žival če pomislim kaj vse sem kot študent počel z njo (uspešno je plavala tudi v pivu, s tem da je imela potem en dan mačka in bolj malo plavala). Nezahtevno, zanimivo kot dekoracija, atrakcija za otroke... Zakaj ne?
wink-1.gif