Življenjska stvar

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Zanima me sledeče. Si lastnik stanovanja v katerega se ti vseli punca, imata se fino, dobita otroka itd. Vse štima, punco prijaviš na tvoj naslov in tako živita pri tebi vesela k radio. Po petih letih se skregata, ona se odseli, dobi otroka (kar je btw total ne fer) in od tebe za nameček zahteva še kos tvojega stanovanja. Kako se zavarovati proti temu, da ti odnese tisto, kar je tvoje? Razumem, da ženska živi pri tebi, ima plan tu ostati in seveda ji nekaj pripada. Koliko je to nekaj, to me zanima. Ali je ok rešitev, da nek odvetnik napiše pogodbo v kateri je zapisano, da se moje nepremičnine, v primeru ločitve, ne tika. Razdeli se npr. oprema, dam avto, nič ni problem.

Any suggestions? Kam na posvet, kako to gre? Imamo vse živo tukaj na alterju, je mogoče tudi kakšen pravnik?

pozdrav.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
ksz

kar si ti prinesel v zvezo je tvoje. Kar sta ustvarila za časa skupnega življenja, se deli na polovico.

lp

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Se pravi, da se nekdo vseli v že gotovo stanovanje in tam živi 15 let, mu na koncu ne pripada nič?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.140
113
Stvar ni tako enostavna.
V teh 15 letih sta verjetno kuhinjo zamenjala, pa kopalnico obnovila, pa okna zamenjala.
In od teh vlaganj lahko ona zahteva polovico vrednosti. Pomaga lahko, če so vsi računi na tvoje ime.
Poleg tega je tudi ona skrbela za urejanje stanovanja, čiščenje, gosdpodinjstvo,...
Razen če z računi (na svoje ime) dokažep, da si ves čas plačeval gospodinjsko pomočnico.
In sodišče lahko denarno ovrednosti tudi ta puncin prispevek/vložek v stanovanje.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
1. če te boli zob, greš k zobozdravniku, da ti ga popravi
2. če te toži bivša, greš k ........... (fill in the blanks), da ti ustrezno svetuje in na koncu ne ostaneš na zunanji strani tistih vrat.
3. dokazno breme bo na njeni strani. Verjetno je bilo nekaj vložka z njene strani. Moj predlog: zamenjaj $ za čas z otroci - torej počasi in na obroke, tako kot jemlješ čas z otroci daješ denar po obrokih.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.808
113
Formalno je vse tisto, kar sta prinesla v zvezo last tistega kateri je prinesel in se naj ne bi tikalo. Vse kar sta ustvarila v času zveze pa šiba na pol. Torej formalno lahko zahteva polovico nove kuhinje, katero ji pač odplačaš.
Žal je pa tu precej odvisno od odvetnika, katerega ima kateri od zakoncev, tako da, če si slučajno v tem, potem vzemi najboljšega katerega si lahko privoščiš.
Predzakonska pogodba je sicer pri nas neveljavna.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Mene nekaj drugega zanima.

Recimo, da si pred zvezo našparal 50k €. Potem, ko sta že skupaj kupiš hišo npr. za 100k €, od tega sam vzameš 50 jurjev krede.

Potem greš narazen. Ji boš dal pol, sam pa še odplačeval kredit?
10.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zadeva je enostavna. dedovanje se ne deli.vse ostalo, razen če ni bilo taknuto..se deli.

če imaš punco, ženo, ki nikoli ni delala, ti si pa delal in kupil flat, opremil..se deli.
če imaš že flat..se bo delilo ostalo. ker vedno se reče..nekaj je prispevala.

rešitve so skrajno nemogoče- predporočnih pogodb nimamo. rabil pa tudi medporočne in poporočne.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Košček tistega kar sta vlagala bo že dobila, kar pol flata pač ne, če je bil že v startu od modela.

Pa ne bit tolk neumni, da iščete nasvete na netu. Za 200k se pa že vzame odvetnika. Folk.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Kako veš da si bil dobro poročen
evil.gif
?

To veš takrat, ko že drugič odplačuješ svojo hišo
bonk.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Za 20k dobiš top hitmana. Spedenan proces do konca. Naročnik ne ve kdo je izvajalec in obratno.

Sicer skrajna možnost, ampak jaz (v šali) pravim, da se me za več kot 20 jurjev ne splača tožit.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Babe ne spustis v stanovanje dokler ne podpise pogodbe, da se odreka vsemu cesar ni ona prinesla not ali placala. Pika, basta! In obratno, da se ne bo kaksna feministka spomnila pihat v nebo. Kolega bo naredil bajto brez vsega. Pravi, da spila na zaupanje. V drugi sapi pa pove, da naslednji dan pride z bagerjem podirat bajto. Skratka, svet ni lep in posten, cetudi ti vsi tupijo, da ne mores bit nezaupljiv. Ajde, kupi flat pa se jaz naselim h tebi pa da te vidmo. Blah!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Mene nekaj drugega zanima.

Recimo, da si pred zvezo našparal 50k €. Potem, ko sta že skupaj kupiš hišo npr. za 100k €, od tega sam vzameš 50 jurjev krede.

Potem greš narazen. Ji boš dal pol, sam pa še odplačeval kredit?
10.gif
Ne, dal ji boš pol od do tedaj odplačane krede (ker plačevala sta skupaj, ne glede na to, s katerega računa je šlo in na koga je pisano).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Na pogodbi o nakupu nepremičnine je napisan tudi lastniški delež.

Tam je vse jasno.

Vsi prišleki, ki so na kakršen koli način vstopili v to stanovanje lahko tudi temu primerno zahtevajo pravice od njega...torej nič od nič.

Tako da...če si dobra duša, lahko daš tej osebi večino, kar sta skupaj nabavila v tem času (premičnih stvari..ne vem...TV, rač., omaro, mizo, brisače, posodo..kaj jaz vem kaj še).

Glede nepremičnine pa ni bojazni. Lastništvo je jasno! (Že pri zakonskih zvezah nimaš kaj debatirat, kaj šele 'punca')

Kako je (bo) pa s plačevanjem preživnine za otroke, je pa tako ali tako povsem druga zgodba.

LP