Zimske ali celoletne

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.990
-378
113
na službenem kombiju bo treba zamenjat gume. Ker se mi ne da menjati gume vsakih pol leta med letnimi in zimskimi imam kar zimske gor, pa jih pol zamenjam sprednje zadnje, pol so pa že itak za odpis in kupim nove...

Zdej sam ne vem, a bi mogoče tokrat probal z celoletnimi, al naj raje kupim kar zimske, pa bo? katere bojo dlje zdržale?

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.907
113
Od kdaj so M+S letne???

Ali sem kaj zamudil.... M+S pomeni mud (blato) + snow (sneg).

mr_

Guru
20. sep 2007
9.359
2.738
113
Letne imajo, verjetno vsaka firma svojo, oznako. All season itd. M+S so naceloma zimske, s tem da to oznako poljubno proizvajalci vtisnejo na gumo in so policaji veseli. Prava zimska guma, naj bi imela se znak snezink. Verjetno spet poljubno vtisne proizvajalec.
smile-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.990
-378
113
a se ne razumemo?

jest poznam tri vrste - zimske, letne in ... ja... jest se narobe izražam... kaj so une k so letne in zimske skupaj??

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Celoletne, in ja te so po definiciji naših zakonov štejejo kot zimska oprema ker imajo znak M+S. Ta znak imajo sicer tudi zimske gume, nimajo pa ga letne.

To obdelamo vsako leto, pa si noben nič ne zapomne!
10.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.990
-378
113
aha! pol sm mel prav! Letos tega še nismo obdelovali, tko da lahko zdej začnemo!
smile-1.gif

no, potem pa nadaljujmo od tukaj...

a je bolje kupit zimske al CELOLETNE (M+S)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Kateri kombi imaš (pogon) in kako naloženega voziš? Recimo zadnji pogon + polno robe + celoletne gume prilezeš dalj kot pa večina osebnih vozil. Tako da s tega pogleda so ok oz. jih veliko uporablja to kombinacijo.

Samo zimske ti bo pretirano pobiralo kar pomeni da bodo šle še prej kot sedaj dva paketa letne+zimske.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
Jaz sem včeraj naročil komplet zimskih. Jutri pridejo, v petek bojo že gor.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kateri kombi imaš (pogon) in kako naloženega voziš? Recimo zadnji pogon + polno robe + celoletne gume prilezeš dalj kot pa večina osebnih vozil. Tako da s tega pogleda so ok oz. jih veliko uporablja to kombinacijo.

Samo zimske ti bo pretirano pobiralo kar pomeni da bodo šle še prej kot sedaj dva paketa letne+zimske.

ja, dve paleti robe, zadnji pogon in 25% MEHANSKA spera na zadnja kolesa res prilezes dlje kot 90% babnic na cesti, ki se jajcajo ze sedaj ko je dez. slovenci znate itak divjati samo, ko je suho vreme. pa se to samo na avtocesti.

I

Izbrisan uporabnik 3287

kupi zimske. kaka firma pa je to, ce si se zimskih gum enkrat na dve leti ne more kupit

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.500
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik mr_ pravi: Prava zimska guma, naj bi imela se znak snezink.

M+S pomeni točno to kar je že bilo zapisano. Torej je ZIMSKA guma.

"Simbol snežinke" označuje zimske pnevmatike po pravilnikih UN/ECE (veljavnih v Evropski uniji in nekaterih drugih državah) ter pravilnikih o pnevmatikah v ZDA in Kanadi. Učinkovitost teh zimskih pnevmatik v snegu mora biti dokazana z objektivnimi testi in pnevmatike morajo izpolnjevati ali presegati določene pogoje. Te pnevmatike ponujajo izjemne zmogljivosti z vidika varnosti in nadzora nad vozilom na zasneženi ali poledeneli cesti ter na splošno pri nizkih temperaturah.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Slo (in EU) zakon pozna samo oznako M+S.

Simbol gore in snežinke
tt_symbol.jpg

je prišel iz ZDA in Kanade, kjer je to pogoj za pravo zimsko gumo, je pa ta znak od leta 2012 tudi uradno v uporabi v EU, torej ne more kar nekdo štemplat to na gumo, če ne opravi testa.

Zadnja inovacija na področju celoletne gume, ki ima tudi ta simbol snežinke je Michelin CrossClimate.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
CrosClimate DA za nekoga ki je doma v Kopru. CrosClimate za alpski del države ne pride v poštev. Michelin ima tudi za US tržišče pnevmatiko z življensko dobo 100.000km. Zanimivo da za EU tega noče dati na trg. Le zakaj? Če imaš same ravnine ni problem 100.000km narediti z eno pnevmatiko....itd..

Glede vprašanje ali celotene ali zimske? Postavil si napačno vprašanje katera bo dlje zdržala?

Vprašati bi moral katera bo bolj varna za vse vremenske pogoje!!!

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
To je zadeva, ki je odvisna bolj od uporabe avta kot od tega kje živiš. Nekateri avta še v dežju ne dajo iz garaže ...

Na služben kombi, pa jasno da sodi samo prava zimska guma.

Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Dam samo primer. Sem imel ta starga Twingota in All Season gume Dunlop Vector s še cca 5-6 mm profila. Tak poraz od gume še nisem doživel. V enem dnevu sem obstal 3x na cesti, 2x so me morali porivati ven iz snega, 1X celo sredi mestra, tako, da sem naredil kolono. Sem šel drugi dan menjati za prave zimske...neke Kleber M+S, nič All Season in je Twingo postal dobesedno tank.
Če dam za primerjavo, da sem v preteklosti imel avto v podnu in Savine zimske S3 in nisem niti 1X ostal v snegu.
To je seveda primer za avto. Kombi pa res verjetno dlje pride, saj je višji. Problem celoletnih je ta, da so ob straneh trde in nimajo toliko lamel, kot zimske.

I

Izbrisan uporabnik 3287

celoletne gume so najvecja bedarija. ot : ce ni denarja za dva kompleta gum: potem na dve leti kupite nove zimske.