Zimska guma čez nekaj sezon?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Pozdravljeni, pred leti sem bil na neki strani, kjer so testirali kako se določena guma obnaša npr. po enem letu, dveh, treh, po XYZ prevoženih kilometrih in tudi primerjave in grafi so bili narejeni, pa ne najdem več tega. Zakaj? Zato ker ti razni ADACi in podobni delajo teste zgolj na novih pnevmatikah,ko pa so slednje stare nekaj sezon pa bistveno padejo v rezultatih in dvomim da so ti padci pri vseh pnevmatikah enaki... Tisti ki skuri zimsko pnevmatiko v 1 sezoni mu je vseeno, kaj pa nekdo ki imajo pnevmatiko 4 sezone? LP

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz imam zimsko pnevmatiko, dokler drži, torej 5 let+

Nobenih razlik ne opažam.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ja, štekam, vsi imamo zimsko pnevmatiko dokler drži oz. dokler je še spodobna za na cesto
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Proti takim zlobnim idejam se tovarne borijo s stalnim menjavanjem modelov gum
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ja, štekam, vsi imamo zimsko pnevmatiko dokler drži oz. dokler je še spodobna za na cesto
smile-1.gif

"Razpolovna" doba gume spet ni takšna, da bi po par sezonah ob pravilni hrambi bila vidna razlika napram novi (bistvena razlika).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Haha, to pa je bila zdaj dobra... tukaj pa se ne strinjam. Sem pred miljon leti kupil nove Fulda Kristal (nov DOT), 2 sezoni ok, koliko si pač lahko Fulka OK, tretjo sezono pa kljub skoraj novemu profilu katastrofalno slabe, skoraj sem se ubil, dobesedno. Gume vsako leto skladiščene pri renomiranemu vulkanizerju. Takoj po po namestitvi sem šel v delavnico na montažo novih gum. Tako da sem na smrt prepričan da znajo biti te "razpolovne" dobe kar hitre pri določenih znamkah oz. modelih. Sicer zdaj že lep čas uporabljam tako zimske kot letne Michelin in tega nisem tako izrazito opazil, prav tako pri zimskih Bridgestonkah nisem opazil tega...

I

Izbrisan uporabnik #488

Prvi avto sem mel spačka
smile-1.gif

Gori nove letne gume Michelin, po snegu komaj.

Dal gor 20 let stare (se ne spominjam, Tigar, Sahara nekaj sličnega), letelo kot sneta sekira.

---------

Zimska guma je mehkejša in čez čas pač postane bolj trda, ampak po moje 5 let+, prej že ne

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Hja saj tudi Sava gredo boljše po snegu kot Michelin ampak to pa je tudi vse kar je dobrega na Savi
smile-1.gif

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
meni zimska več kot dve sezoni ne zdrži oz. pogojno bi bila še uporabna poleti tretjo sezono
prav tako na quattro pogonu je bistvenega pomena, da imajo vse štiri kolikor toliko enako profila

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Haha, to pa je bila zdaj dobra... tukaj pa se ne strinjam. Sem pred miljon leti kupil nove Fulda Kristal (nov DOT), 2 sezoni ok, koliko si pač lahko Fulka OK, tretjo sezono pa kljub skoraj novemu profilu katastrofalno slabe, skoraj sem se ubil, dobesedno. Gume vsako leto skladiščene pri renomiranemu vulkanizerju. Takoj po po namestitvi sem šel v delavnico na montažo novih gum. Tako da sem na smrt prepričan da znajo biti te "razpolovne" dobe kar hitre pri določenih znamkah oz. modelih. Sicer zdaj že lep čas uporabljam tako zimske kot letne Michelin in tega nisem tako izrazito opazil, prav tako pri zimskih Bridgestonkah nisem opazil tega...
Jaz pa pred cca 4leti in sem jih prejšnji teden dol vrgel (zlizane). Če bi letošnjo zimo bilo toliko snega kot predlani, verjamem da bi žena sama kupila nove gume, če jih ne bi jaz.
Gume sem imel samo za pozimi, letos so bile še za čez poletje. Avto ima 75 konjev pa če si hotel je v tretji v ovinku v klanec kopalo kot v snegu.
Sedaj sem dal Conti gor, pa da vidim kaj bo čez 3 leta po prevoženih cca 30kkm zimskih km.
Naslednje bodo pa najbrž kake michelin za probat.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Jaz bom po dolgem času dal gor verjetno za probo tudi Contija, vendar čez nekaj let ker bom imel zimske Michelinke zdaj komaj drugo leto... letne pa so še OK...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Moje izkušnje so bistveno slabše s staro letno gumo,kot pa s staro zimsko gumo. Stara letna guma je precej bolj nevarna od stare zimske (seveda pod pogojem,da imata obe dovolj profila,ker zlizane gume so itak za v smeti). Konkretno,stara zimska guma (z dovolj profila) gre po mojih izkušnjah še vedno dobro po snegu,stara letna guma pa zdrsava že po suhem asfaltu...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Moje izkušnje so bistveno slabše s staro letno gumo,kot pa s staro zimsko gumo. Stara letna guma je precej bolj nevarna od stare zimske (seveda pod pogojem,da imata obe dovolj profila,ker zlizane gume so itak za v smeti). Konkretno,stara zimska guma (z dovolj profila) gre po mojih izkušnjah še vedno dobro po snegu,stara letna guma pa zdrsava že po suhem asfaltu...
Nočeš probat, kako se obnaša tako čislana GoodYear UG7 po parih letih.....

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Zdajle sem dal gor za tretjo sezono Nokian WRD3 XL na C8. Prevoženih cca 20-30 tisoč zimskih do zdaj. profila še 5-6 mm, guma se obnaša zelo dobro. Moram rečt, da boljše zimske gume še nisem vozil, pa vedno kupujem top gume. Tega nikakor ne morem trdit za Mišelinko, Goodyerko in podobno. Vozi se tud po suhem odlično, kakega "zimskoprofilnega" plavanja ni. Sem pa po treh letnih sezonah vrgel dol totalno uničene Goodyearke Ekselence, pa je blo profila še ene 3 mm, sam so ble res totalka uničene. Pogojno uporabne so ble že spomladi, pa so šle jeseni dol čist OK, so se čez zimo sesule očitno, tko da Goodyera nikol več gor.
Za letne ne vem, kaj bom naredil, me mika probat Nokianko, za zimske pa druzga ko Nokian ne dam več na avto.

Nazadnje urejeno:

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
poizkusi A3, je kar razlika (pozitivna) napram D3
guma je tišja in se manj opazi, da imaš obute zimske gume