Zgaga peče!

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Sploh ne vem, če pišem v pravi oddelek foruma. No v glavnem, zadnje čase se zbujam s tem hudičem, se pravi, da me peče malo nižje od adamovega jabolka. Zjutraj me peče najbolj, čez dan pa manj, ampak imam skoraj vedno tak čuden občutek v žrelu
rolleyes-1.gif

Se komu kaj sanja, zakaj se mi je to začelo dogajat in kako naj stvar odpravim. K zdravniku pa res ne bi letal.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Si kaj bolj nervozen zadnje čase?

Vzemi kak rupurut ali ranital.

Ali pa kozarec mleka če je lažje oblike.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
če piješ kavo zmanjšaj količino,oziroma za jutranje zbrihtanje pij pravi čaj,če imaš rad pikantno tudi to malo zmanjšaj,lahko da je zgaga tudi posledica stresa šola/služba....včasih tudi povečanje števila pokajenih cigaret povzroči zgago,seveda če si kadilec

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Na dan popijem skodelico kave, kadim pa ne redno oz. redkokdaj. Pomoje to ni omembne vredno.. Pod stresom nisem.

Poznam občutek suhega grla in to ni to. Prav peče me nekaj notri
tongue-1.gif
Pa kar naenkrat se je to pojavilo, hmm..

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Želodčna kislina se ti dviguje proti grlu in zaradi tega peče. Poskusi s kakšnimi tableti, Rupurut, Ranital. Poskrbi za zdravo hrano. Nič cvrtja, mastnih zadev, pekočih zadev, preveč začinjenih, premrzlih ali prevročih. Vse to še povečuje izločanje kisline. Potem tudi alkohol in gazirane pijače niso dobre. Pij vodo, nesladkane čaje, tudi pravi zeleni čaj naj bi pomagal. Če pa še kar ne bo pomagalo, pa k zdravniku, ti bo verjetno predpisal Ultop tablete (pomagajo).

Ponoči se stanje poslabša, ker si v ležečem položaju in kislina bolj teče proti grlu. Poskrbi, da boš imel malo bolj dvignjeno glavo in zgornji del telesa, da malce omejiš pretok kisline nazaj.

Sicer pa tudi kava in cigareti pripomorejo k temu. Omejitev.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik Kibibi pravi:
Nič cvrtja, mastnih zadev, pekočih zadev, preveč začinjenih, premrzlih ali prevročih.

Temu se ne morem odpovedat
smile-1.gif

Jah nič, bom še malo počakal, da vidim, kako se bo stvar razvila. Upam, da bo tako na hitro odšla, kakor je prišla
smile-1.gif
...drugače grem pa po tablete.

Hvala za nasvete in pojasnilo!

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Verjemi mi, stvar ne bo tako hitro odšla kot je prišla. Dlje kot boš odlašal, slabše bo. V skrajnem primeru te lahko doleti čir na želodcu.

Vsem se lahko odpoveš, če je treba. Če te bodo težave dovolj pestile, se boš hitro odpovedal vsemu, kar ti ni v korist.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ultop 1 teden na tesc zjutraj, jej manj mastno hrano, pred spanjem ne jesti in piti. Najbolje da si reces, da ne jes po 19h recimo. Pa po potrebi vzames rupurut, samo itak nepomaga prav veliko. Raje pij vodo.
Tako bi jaz naredil.

Pa manj se sekiraj
evil.gif

LP

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
Na začetku, ko je mene pričela peči zgaga, sem si lajšala to neprijetno pečenje z radensko, biti mora sveža,z mehurčki, da se ti konkretno spahne nekajkrat- po domače rigneš nekajkrat
Mleko sploh ni v redu, ker te kasneje še bolj peče, ko se sesiri v želodcu.
Predno spiješ prvo jutranjo kavico popij kozarec vode, ki naj nebo iz hladilnika ali zelo mrzla.
Mene peče po kaki omaki, po gaziranih pijačah, preveč sladko pecivo npr., vino, juice imam krnonično vnetje želodčne sluznice ali strokovno gastritis.
Če ti ne bo bolje in boš imel občutek , da te tišči v prsih ali v višini želodca pojdi raje k zdravniku, morda se ti je povečala količina želodčne kisline, ni pametno predolgo odlašati, ker se ti lahko vname želodčna sluznica ali celo skasiraš kako rano na želodcu, dvanajsterniku ali piloričnem kanalu.

Hanz

Pripravnik
5. okt 2007
38
0
6
slovenija moja dom
Sam sem imel svoje case ravno tako probleme z zgago, seveda sem jedel maksimalno zacinjeno, mastno, itd.
Spremenil prehranjevalne navade in lajsal zgago z donatom MG, ce sem ga spil direkt z mehurcki sem imel tek na wc, ce sem ga pa pustil za nekaj minut odprtega, da se je "zluftal" pa sem ga spil kot vodo (0,5l) brez stranskega ucinka (tek na wc) pa se magnezij sem dobil
smirk-1.gif
Sedaj pa ze skoraj leto nimam vec problemov z zgago.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Mislim, da vem v čem je izvor mojih problemov. Sem se spomnil, da velikokrat jem ponoči - včasih celo več, kot podnevi! Prvo kot prvo se bom poskusil znebit tega, potem pa da vidim, če bo kaj bolje.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Definitivno ima veliko veze to, da se hraniš ponoči. Drugače se pa res ne igraj s tem, verjemi, da si ne želiš doživeti gastroskopije
stupid-1.gif
če boš predolgo odlašal, lahko pride do raznih vnetij, tako kot so ti že ostali napisali (sama imela vnetje spodnje tretjine požiralnika).

Izogibaj se kave na prazen želodec, naredi eno "zdravo" podlago, za prvo pomoč pa si lahko pomagaš tudi s sodo bikarbono, za noževo konico v deci vode in spiješ, ali z donatom, radensko, če je pa zelo hudo, pa tudi rutacid, ranital....

Kadar je bila meni zelo kriza, sem si dala na zgornji del trebuha nekaj toplega - termofor, se malo ulegla na bok, pa je popustilo.

Ne bi bilo slabo pa tudi spremljati, magari piši dnevnik hranjenja, kaj ješ, pa kdaj in kdaj potem opažaš, da te bolj boli in kdaj manj, pa boš ugotovil, kaj ti povzroča kislino. Čist info, pazi recimo sir in jajca.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, pravilno prehranjevanje je precej ključno, da nimaš zgage. Imel sem včasih velike probleme z njo, no po 1x krvavečem čiru na želodcu in 1x vnetju dvanajsternika in ustreznem zdravljenju je sedaj mir s tem, le kakih orehov je bolje, da se izogibam. Pa v bolj normalnih urah je treba jesti pa spiti dosti vode prav tako ne škodi.