Zemljiška knjiga in združevanje deležev?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pozdravljeni!

Mene pa zanima naslednje in sicer kupiš določeno parcelo v deležu 5/8, čez eno leto kupiš še 3/8 in imaš 8/8 torej celoto.. Vse lepo in prav, se vknjižiš itd... Zakaj potem ponekod piše pri lastniki npr.

1/1 Jože Novak ..... delež 5/8
2/1 Jože Novak ..... delež 3/8

Zakaj enostavno ne zdužijo v 1/1 Jože Novak delež 1/1 (celota). A je treba to kako posebej napisat za zemljiško knjižnem predlogu ali....?

Hvala

Lp

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Po moje zato, da se vidi na kak način in kdaj si pridobil 5/8 in kasneje še 3/8.

Kasneje pa se mi zdi, da se avtomatsko združi, res pa je da se nisem nikoli ob to obregnil.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No sliši se delno smiselno po drugi strani pa kaj koga briga na kak način in kdaj in zakaj si kaj pridobil? Če pa že koga zanima pa daš tam samo klukico "zgodovina" in ti vse ven vrže...

I

Izbrisan uporabnik #488

Sem raje v zakon pogledal ko da "pametujem".
Podati moraš predlog za združitev in je zadeva "čista".

187. člen

(1) Če je lastnik oziroma solastnik nepremičnine pridobil posamezne idealne deleže na tej nepremičnini z različnimi vpisi, se ti idealni deleži združijo v en delež samo na predlog lastnika oziroma solastnika.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hvala ti glavni si!
zmaga.gif
Zdaj pa še eno vprašanje, a to napišeš kot lastnik dopis na zemljiško knjigo ali obstaja zopet kak njihov poseben obrazec?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, nisem opazil da bi za to obstajal poseben obrazec, pa tudi če je, ni potrebno da je na obrazcu, važno je da ima predlog predpisano vsebino.

I

Izbrisan uporabnik #488

----
3. člen

Za zemljiškoknjižne predloge iz 2. člena tega pravilnika ni treba, da so vloženi na vnaprej natisnjenem obrazcu, vendar mora biti vsebina posameznih podatkov v zemljiškoknjižnem predlogu in njihovo zaporedje enaka vsebini obrazca.
----

Tu so vsi obrazci.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2003109&stevilka=4799

In za navedeno zadevo ga ni, tako da napišeš prosto
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja to vem da ni treba imeti obrazca za ZK predlog, mislim da par let nazaj niti ni bilo teh obrazcev. So odvetniki kar lepo računali da so ti napisali ZK predlog
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Ti so od leta 2003
smile-1.gif
pred tem so pa tudi bili, samo vsi ne znajo izpolniti...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pol pa res možno da je folk tak butast da za to plačuje
smile-1.gif
Ker vem da sem nekaj let nazaj bil zraven pri nekaj tujih postopkih in so ljudje to kar veselo plačevali pri agentih ali pri teh nepremičninskih hišah.