Želva

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Na vrtu imamo nekoliko večji ribnik (15.000 litrov). Sedaj me pa zanima, če bi bil takšen ribnik poleg rib primeren še za želve?
Globina vode je kakih 1.2 metra. Na dnu je nekaj kamenja in zemlje, sam ribnik pa je zgrajen s folijo za ribnike. Je tudi kar nekaj vodnih rastlin v ribniku.
Glede na to, da imajo želve tudi kremplje, upam da mi ne bi pretrgala folije. Pa tudi lokvanji dobro uspevajo in si ravno ne želim, da mi želva vse "pocufa"
smile-1.gif

Ko sem govoril z oskrbnikom nekega bajerja, mi je rekel, da ljudje spuščajo rečevratke v bajerje, ker jim preprosto preveč zrastejo in jih nimajo kam dati, na bajarjih pa delajo škodo - kakšno ne bi vedel? V bistvu me sedaj to zanima!
V glavnem, ta oskrbnik mi je rekel, da mi brez problema kakšno zrihta, ker res niso zaželjene v teh bajerjih.

Ima kdo kakšne izkušnje, če je to za spustiti v ribnik?

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
507
71
28
širne planjave Dolenjske
Oj,

glede rdečevratk ja tako. To niso naše avtohtone živali in ko jih ljudje spuščajo v bajerje in malke itd . naredijo veliko škode. Ta želva poje vse kar vidi, ribe, rastline itd....poleg tega niso prilagojene za naše podnebje tako da naj bi pozimi poginile itd...nisem strokovnjak, nekje sem enkrat zasledil kaj je z njimi težava, pa se ne spomnim več dobro.
Skratka če želiš imeti želvo, imej naše avtohtone, katere pa bo povedal kdo, ki bolj točno ve....

če se ti da, stopi do živalskega vrta pa ti bodo lepo razložili.....

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Jaz poznam kar nekaj večjih ribnikov, kjer je polno rdečevratk. Eden takih je Koseški ribnik v Ljubljani. Rdečevratke lahko namreč tako zrastejo, da jih doma pač ne moreš več imet (pri nas se imajo kljub svoji velikosti prav fajn). Sama želva bo v ribniku znala poskrbet zase, moraš pa računat na to, da je mesojedka in ti bo tudi kako ribo požrla. Kar pa se tiče prezimovanja - če ti voda v ribniku zamrzne bo želva poginila. Konec koncev tudi sama rabi zrak.

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
V botaničnem vrtu v Ljubljani imajo majhen ribnik poln želv, žab, rib in ostale majhne pizdarije, ki se očitno med seboj čisto dobro razume. Ribnik pozimi seveda tudi zmrzne, kar pa ni ovira, da tam želvice ne bi preživele. Mislim, da bi želvice pri tebi zelo uživale

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Pozimi se pač zarijejo v blato na dnu, to ni problem...je pa res, da delajo veliko škodo na rastlinju, ker da imajo zelo ostre kremplje in močne okončine in je samo vprašanje časa, kdaj bo folija raztrgana...

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Želva je nekoliko nepričakovano, že v ribniku:)

Zaenkrat jo še ni bilo na spregled, tako da ne vem kako se bo obnesla.

Upam le, da mi ne koplje kakšne luknje na dnu:)