zeleni paradižnik

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
morje ga je an vrtu. mi smo včasih delal mešano solato, zelje, korenje, mal papirke, kak paradajz... pa vlagal smo sam zeleni paradajz. kisel.

ko gledam recepte, te balkanske, piše liter, pol litra alkoholnega kisa. oni verjetno mislijo tega svojga navadnega, ne za vlaganje, 9% kot je pri nas.

ima kdo recept za eno ali drugo pripravo?
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Lahko probaš naredit še kak "green tomato chutney", sladko-kislo-pikantna varianta.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne rabiš recepta. Od zelenjave vse kar imaš (dobro, zelene solate ni treba tlačit v vroč kis), kis pa narediš po okusu. Torej zelenjavo narežeš/naribaš, vržeš v posodo in vseskupaj zaliješ z mešanico kisa. Mešanico narediš tako, da ti odgovarja po okusu (tvoj je najbrž drugačen od mojega). Torej, običajno daš pol kisa za vlaganje in pol vode (jaz dam malo več kot pol vode, ker mi izrazito kisel okus ne paše več), nekaj soli in nekaj cukra (ne veliko samo zabeliš), kakšen lovorov list, cel poper (ne pretiravat, da ne bo več poprovih kuglic kot zelenjave, ker je zoprn občutek ko potem ugrizneš v poper) in to je to. Lahko daš tudi kakšno drugo začimbo, pač po okusu (recimo celo gorčico in koprc, samo potem se pripravi na "dišeč" znoj). Zelenjavo in mešanico tekočine zavreš in začneš pokat v kozarce. Po možnosti tople, da ti ne počijo v rokah. Da so razkuženi (torej prevreti v kropu) najbrž ni treba posebej izpostavljati, ane ...

Količina? Ne vem (nikoli ne merim) ampak od oka bi rekel ene liter in pol tekočine na 5 kil zelenjave. Aja, ko zelenjavo nafilaš v kozarce, jo je potrebno zalit s tekočino iz iste sklede toliko, da je pokrita. Če dobro odmeriš tekočino, ti mora tekočine ostat za ene pol kozarca. Med kuhanjem poskusi tekočino (zelenjava takrat že spušča sok) in dodaj kar je potrebno po okusu.

Ne vem če veš, ampak nafilane kozarce za par minut postavi na pokrov, potem pa jih v pravem položaju zavij v deko, da se počasi hladijo. Čemu to služi ne vem, ampak praksa pravi, da je to najboljši način ...

Dodajam; zakaj ne rabiš recepta? Ker daš v to solato praktično vse kar imaš na vrtu: zelje, glavnati ohrovt, paprike, paradajz v vseh fazah zrelosti (gnilega vseeno preskoči
evil.gif
), korenje, kolerabice, cvetačo .... In ker imaš različno zelenjavo v različnih razmerjih okus in količino tekočine prilagajaš med kuhanjem. Tudi zato ker različne mešanice različno puščajo svoj sok ...
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ravno se ukvarjam s fermentacijo čilijev. Keč je v tem, da pustiš, da se naredi mlečno kislinska fermentacija. Gre tako s celimi kot z narezanimi plodovi. Mešanica je nekje zvrhana žlica nejodirane soli na pol litra vode. Zelenjava mora bit v kozarcu potopljena pod gladino. Fermentacija traja od 2 - 8 tednov. Odvisno od velikosti kosov. Naseckana mešanica je gotova že npr. v 7 dneh pri sobni temperaturi. Rezultat je probiotik in full bolj hranljiva naravna zadeva, kot s kisom. In pa v mojem primeru top šit chilli zos.

Link: http://nourishedkitchen.com/fermented-green-tomatoes/
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Brez zamere....pikce dobim ob komentarjih, ki "naše" po defoltu primerjajo in zamenjajo s čimerkoli. Naše je naše in je dobro, tuje je tuje in je tudi dobro. Če bi se pogovarjala o enakem kislem zelju pa bi bilo možno govorit o boljšem in slabšem. Vse razumem le kulinaričnega patriotizma ne, ker je to ena velika zguba za tistega, ki ga preferira.
pozdrav.gif