Zelena senca na nadstrešku

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Delal se bo lesen nadstrešek nad teraso. Ker so platnena senčila zelo draga in senca kljub vsemu ni tista prava, me zanima kakšno zelenje bi lahko nasadil/ovil okoli remelnov in bi dajalo dobro senco? Pa da bi bilo nekaj sence že prvo leto, ne šele čez 5, ko se razraste.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Z grozdjem pridejo tudi nadležne ose. Boljši je kivi.

Ampak ne kar se vonja tiče
frown-1.gif

Kaj je narobe z kašno kritino a-la valovitka, lahko tudi (pol)prosojno, če želiš malo svetlobe? Se strinjam, da trta izgleda lepše, ampak šele po n letih, pa še delo imaš z njo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Trta da najlepšo senco. Nič pa ne raste tako hitro, da bi senco imel že prvo leto.

Oreng senca tudi po treh letih ne bo... Potem pometanje listja itd.. jeseni padajo dol jagode... Sem "ustvaril" to, pa hvalabogu mi ni treba uporabljat, razen občasno.
evil.gif

Razen če te veseli...

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Ni ravno zeleno je pa "zeleno", sam imam nadstrešek iz prozorne polikarbonatne valovitke in čez poletje nad njim napnem zeleno plahto (obi, bau bau varianta) še vedno je dosti svetlobe, pobere pa kar nekaj vročine ker sonce ne pripeka direkt na kritino...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Se strinjam, da trta izgleda lepše, ampak šele po n letih, pa še delo imaš z njo.

Po parih letih imaš že čisto konkretno senco, dela je pa minimalno - enkrt februarja jo porežeš, potem pa parkrat v še popraviš veje, ki odlutajo stran. Jeseni imaš pa potem še čudovito priliko gledati žlahto kako s kislimi nasmeški hvali 'čudovito domače grozdje', ki ga morajo obvezno poskusiti, ko pridejo k tebi na obisk. Pred taščo si recimo s trto kupiš en mesec miru.
grin1.gif

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Delal se bo lesen nadstrešek nad teraso. Ker so platnena senčila zelo draga in senca kljub vsemu ni tista prava, me zanima kakšno zelenje bi lahko nasadil/ovil okoli remelnov in bi dajalo dobro senco? Pa da bi bilo nekaj sence že prvo leto, ne šele čez 5, ko se razraste.

Glicinija je simpatična zadeva, ne bo pa zrasla ali cvetela v prvem/prvih letih.

Sicer pa probaj za začetek z fižoli, to se že v eni sezoni razraste.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
kot rečeno.-..iz danes na jutri 'žive' sence ne bo. sam bi priporočal kivi, ker dobi prej listje, bolj je gosto in ostane dlje na vejah...torej očitna prednost pred trto. Nima pa nobenega vonja.

Smo imel pred hišo tako trto kot kivi..a je proti koncu zmagoval kivi, prav iz prej naštetih razlogov...spotoma je bilo seveda tudi precej kivijev.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Se strinjam, da trta izgleda lepše, ampak šele po n letih, pa še delo imaš z njo.

Po parih letih imaš že čisto konkretno senco, dela je pa minimalno - enkrt februarja jo porežeš, potem pa parkrat v še popraviš veje, ki odlutajo stran. Jeseni imaš pa potem še čudovito priliko gledati žlahto kako s kislimi nasmeški hvali 'čudovito domače grozdje', ki ga morajo obvezno poskusiti, ko pridejo k tebi na obisk. Pred taščo si recimo s trto kupiš en mesec miru.
grin1.gif
vsak ima svoj okus. Jaz tudi približno ne bi dajal neke valovitke, pa ponjave. Če hočeš naravno senco in je okol terase še dovolj prostora bi res zelenje dal. Trte se dobijo takšne, ki jih ni treba škropiti. Samo obrezati in je lahko vsako leto drugačne oblike. Je pa res, da treba za kakšne pol urce na leto škarje vzet v roke.
PS. Vse kar imaš okol hiše zelenja, treba vzdrževati. Tud travo. In če ni to problem... ga ni

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Z grozdjem pridejo tudi nadležne ose. Boljši je kivi.

Ampak ne kar se vonja tiče
frown-1.gif

Res ne vem, o čem govoriš. Doma imamo en del pod trto, drugi pa pod kivijem. Kivi zmaga v vseh pogledih. Super senca, manj "svinjarije", uporabnejši sadeži (kivija ose ne požrejo, grozdje je požrto še preden dozori), vonja pa nima popolnoma nobenega. Pa še precej hitro raste.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Citat:
Uporabnik sumica pravi:

Glicinija je simpatična zadeva, ne bo pa zrasla ali cvetela v prvem/prvih letih.

zmaga.gif
Jo imamo pri nas... Diši ko sto mater, ko cveti...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Jaz nimam kivija, so ga pa imeli starši od kolegice. In je na terasi često nekaj močno zaudarjalo. Čistili so kanale, gledali kje pušča kanalizacija, zastaja voda, kje je crknil ptič, kdo je v katerem kotu pozabil hrano... nazadnje se je za krivca izkazal kivi. Nimam pojma katera sorta, kateri spol, tudi ni smrdelo non-stop (samo ob cvetenju?)

Samo early heads up, če bo šel kdo v tej smeri.

Zgoraj je nekdo omenil napenjanje plahte. Sam bi priporočal gosto zeleno mrežo (kot jo imajo na npr. teniških igriščih). Sam sem s tem pokril parkirišče (na jugu, kjer ni snega), bi pa enako stvar uporabil tudi za pokrivanje terase - vsaj dokler ne zraste zelenje. Seveda jo je pred zimo potrebno odstranit.

Aja, še drugo opozorilo: nisem vrtnar in ne poznam različnih ovijalk / plezalk - sem pa že večkrat videl zelenje, katerega vejevje se je čez leta močno odebelilo in pokrivilo ali celo nalomilo leseno konstrukcijo nadstreška.