Ok, mogoče ni ravno v easy, je pa zelo dobro. Dotično žival razkosaš po sklepih, zadnje tace na dva dela dodatno, hrbet isto na dva dela. Tsite zaplatke pri hrbtu odrežeš in daš mačku al psu, ker so bw. V eni konkretni kozici (lahko široka teflonska ponev z visokim robom) segreješ maslo, dva do tri orehe, pa malo olivca čez, da se ne prižge.
Prej ali pa vmes (odvisno koliko pomoči imaš v kuhinji) sesekljaš (lahko v paličnem mešaliniku na en blitz) šalotko (če je nimaš, tardeča æebula, pa par strokov česna bo čisto v redu)..Æe imaš domače paradajze jih razčeni, drugeče seseckaj odcejene pelate iz piksne. Še mal česna olupiš, ampak pustiš v kosu (cca 3 stroke). Nakockaš nesoljeno slanino, cca za 3 žlice, tista zapakirana od mečkatorja bo v redu. Naštimaš lovorove liste, rožmarin, timijan, če imaš šetraj, če ga ni je tudi ok.
Pripraviš vsaj pol litra dobrega rdečega vina (cabernet, refošk, merlot...).
Ok tro je predpriprava. Kozo ali večjo ponev z visokim robom segreješ in vmes dodaš maslo, ki ga zaliješ z oljem. Ko začne dišat, daš noter zekiča po kosih. Ga lepo zapečeš. Ga vzameš ven. Doliješ malo oljca, ker zeko ponavadi posrka kar dosti maščobe. Prepražiš zmiskano šalotko, dodaš slanino, česen in podušiš (potreseš s soljo, naj se čebulj skuha v lastem zosu). Dodaš pelate, lovor in rožmarin, malo podušiš da zadiši. Nato vrneš zekota nazaj, z vsemi sokovi vred.
Premešaš, naj fino scvrči, da skoraj ni več đuseka. Odpreš buteljko in sipaš noter. Vsaj pol litra. Dodaš drobovino od zekota (ni nujno, je pa dobro), timijan, malo popra, malo dosoliš in dušiš cca 45 min. Po tem času probaš, dososliš pa malo popraš, jaz ponavadi dodam še en paradazjek in malo v drobno uničenega peteršilja. Opcijsko se dodajajo črne olive in kapre, ker je to v bistvu provansalskii recept. Obvezno dodaj en deci vinca in fino prevri
.
Vmes zavreš vodo in noter staviš ali široke rezance ali fetuccine ipd, ki se jih v kao sveži obliki zadnje čase dobi tudi pri nas. Ko se skuhajo, jih odcedi n pretresi v zekotovo omakco (ki jo odstaviš iz ognja). Premešaj, in naj malo odstojijo (cca 5 minut).
Odpreš shlajeno buteljko, za posladek pa jagode in to je to.