Že varčujete za pokojnino?

Varčujete za penzijO?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
"Saj bom začel varčevati za pokojnino, ampak najprej moram odplačati kredit, zamenjati že zastarelo streho, otroku kupiti novo smučarsko opremo itd.". To so izjave ljudi, ki se še ne zavedajo pomena pravočasnega pristopa k pokojninskemu varčevanju.

Drobiž, ne pokojnina!

Pred leti so v večini primerov prevladovale police življenjskega zavarovanja z udeležbo na dobičku, z mesečno premijo povprečno v višini 50 DEM, kar bi sedaj znašalo malo več kot 25 EUR. Danes se le redkokdaj sklene polica življenjskega zavarovanja z udeležbo na dobičku s tako nizko premijo. Zakaj?

• Ponudba zavarovalnih produktov je postala mnogo pestrejša. Največjo dopolnitev predstavljajo predvsem naložbena zavarovanja, ki se dopolnjujejo z ostalimi varčevalnimi produkti.
• Vedno bolj se zavedamo, da moramo sami poskrbeti za finančni primanjkljaj (pokojninsko luknjo), ki bo nastala ob upokojitvi.
• Vedno večji delež svojih prihodkov namenjamo za ta namen.
Vse lepo in prav. Ampak v večini primerov še vedno ni urejeno tako, kot bi moralo biti!

Odlašanje se ne splača!
Vedno se najdejo potrebe, za katere moramo nameniti nekaj kapitala. Zato se dostikrat zgodi, da se v misli prikrade ideja, da lahko varčevanje za pokojnino še malo počaka. "Samo tole še poravnam, potem pa začnem varčevati za pokojnino. Saj je še dosti časa." Denarja nikoli ni preveč, čas pa neusmiljeno teče.

Primer:
Do leta 2037 želimo privarčevati 100.000 EUR. S tem bomo priskrbeli glavnico za izplačevanje rente, ki bo nadomeščala izpad dohodka zaradi premajhne pokojnine.
S pomočjo strokovnjaka izberemo primerno obliko varčevanja, kjer pričakujemo približno 7 odstotkov realnega povprečnega letnega donosa.

Tabela nazorno prikazuje, da bodi tisti, ki odlašajo, plačevali in plačali mnogo več za enak rezultat!

Varčujemo dovolj?
Po raziskavi Inštituta za ekonomska raziskovanja v Sloveniji za pokojnino znatno premalo varčujemo. Povprečna premija na prebivalca znaša le 36 EUR. To je slaba uteha za večino tistih, ki verjamejo, da so s tem rešili finančni problem svoje pokojnine.
Z mesečno premijo 36 EUR bi potrebovali več kot 40 let in pol, da bi po kriterijih v zgornjem primeru privarčevali 100.000 EUR. Toliko časa imajo le tisti, ki še niso, ali pa so šele začeli graditi svojo poslovno kariero. S tem mislim mlajšo populacijo, ki je zaposlena šele kratek čas in študente.

Pomembni dejavniki za dobro pokojninsko varčevanje so:

* Pravilna izbira oblike varčevanja, primerne glede na posameznikove želje, potrebe in finančne sposobnosti.
* Dovolj časa za uresničevanje ciljev. Velja namreč, da prej kot začnemo, lažje bomo prišli do cilja.
* Dovolj visoki vložki za varčevanje.

Poleg vseh dajatev, ki obremenjujejo vsako gospodinjstvo in posameznika, se je res težko odločiti še za en dodatni strošek. Vendar moramo v času, ko smo polno delovno sposobni, poskrbeti za svoje dostojno življenje v času upokojitve.
Vsak mora razmisliti, ali bi lahko in kako bi živel, če bi se mu jutri mesečni prihodki zmanjšali za polovico – kajti točno to se bo po predvidevanjih zgodilo ob upokojitvi!

Poskrbimo, da bomo lahko naslov tega članka spremenili v: Drobiž ne, pokojnina!

http://www.donos.net/client/index.php?table=articles&ID=477
http://www.prva.net/pokojninska_reforma.asp?FolderId=159
http://www.prva.net/o_ppd.asp?FolderId=138&Arhiv=2006&ContentId=334
http://www.skladi.com/prvapomoc.php?novica=301
http://www.borzapedia.si/index.php/blog/62-varevanje-za-pokojnino

MOj komentar
Bo treba resnično poskrbet za na stara leta

Anketa:
Samo za POKOJNINO

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Se strinjam, varčevati je treba.
smile-1.gif

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
se strinjam in sem za varčevanje, vendar kje? kdo mi lahko garantira, da bodo moja sredstva čez 30 let na razpolago oz. da bo tista "varčevalnica" takrat sploh še obstajala...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz kupujem zlato in srebro, ne pa natege iz zgornjih linkov. Vsi prodajalci te navlake govorijo kako to fino deluje v tujini, no ja, tam deluje še marsikaj, kar pri nas ne.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jaz kupujem zlato in srebro, ne pa natege iz zgornjih linkov. Vsi prodajalci te navlake govorijo kako to fino deluje v tujini, no ja, tam deluje še marsikaj, kar pri nas ne.

No to delaš ti in to je pač tvoje mnenje...

Nekomu je Forex nateg, nekdo drug si tam dela bajne dobičke....
Nekomu so delnice in BPH nateg, drug si tam dela bajne dobičke...
Nekomu so vzajemci nateg, drug si tam dela bajne dobičke...
Nekomu je multilevel sistem prodaje nateg, drug ima tam mesečno 100.000+ eur prihodkov...
Nekomu so zlato in srebro nateg, drug si tam ustvarja premoženje in dela dobičke....
Nekdo še vedno računa na visoke penzije v prihodnosti in so mu raznorazni produkti nateg, drugi si pa za svojo penzijo šparajo na raznorazne načine...
Itd....

Kaj sem želel s tem povedat? Predvsem to, da če ti nekaj delaš, še ne pomeni da je vse ostalo, kar tebi ni všeč, nateg in navlaka.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Ne varčujem in tudi ne nameravam.

Razlogi:

1. Mlad človek ima kup stroškov, ki jih kot upokojenec ne bo imel: nabava stanovanja, otroci, slog življenja (zabave, potovanja,...). Po mojih računih samo otrok pobere 25% dohodkov, kar je v preslikavi enako kot bi imel 0 otrok in 75 % plače. Pa kredit za stanovanje, pa... in prideš nekje na 60 odstotkov, kar je tudi projekcija za mojo penzijo.

2. Kot je že nekdo zgoraj napisal, KDO mi garantira da bom sploh kaj imel od prihrankov? Zavarovalnica gre po gobe in dobim nominalno enako vrednost, realno pa pol manj kot sem vplačal???

3. Napovedi o demografskih težavah so nateg. Dokaz: človek dela 40 let, pokojnino pa povprečno uživa manj kot 20. Od kod torej napovedi o 1:1 razmerju med zaposlenimi in upokojenci??? Le marktinška fora "prodajalcev" pokojninskih zavarovanj!!! Kot dokaz da je to res nateg jemljem tudi milijon ponudnikov zavarovanj - če oni ne bi v tem videli velikega dobička ZASE in DANES, tega ne bi počeli!

Sem pa odprt za nasprotne argumente!

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Vsak mesec mi od plače odtrgajo lep delež, ki gre na ZPIZ, v zameno pa mi obljubljajo prst v rit po koncu delovne dobe.
Če pa pri nas kdo samo omeni, da bi razmislili o sistemu, kjer se lahko posameznik svobodno odloča kako bo poskrbel za svojo starost (npr. ZDA), pa "socialni pravičneži" skočijo do plafona...

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik Grikos pravi:
Vsak mesec mi od plače odtrgajo lep delež, ki gre na ZPIZ, v zameno pa mi obljubljajo prst v rit po koncu delovne dobe.
Če pa pri nas kdo samo omeni, da bi razmislili o sistemu, kjer se lahko posameznik svobodno odloča kako bo poskrbel za svojo starost (npr. ZDA), pa "socialni pravičneži" skočijo do plafona...

V enem izmed člankov sem zasledil, če boste z 200 evri zadovoljni potem ni treba varčevat, če pa bi radi živeli DOSTOJNO pa čimprej začnite varčevat. Dalj časa, ko oglašujejš manj se nateče denarja v sistem oz. krajši čas vplačevanja višje vplačilo v sistem.

Če mene vprašate, ko bom jaz šel v penzijo bom star 70 let prej sigurno NE.
Pri teh letih pa se zna zgodit, da ne bom niti 5 let užival penzije.
OFF: Samo poglejte kakšna hrana je dan danes povno nekih E-jev, nekih umetnih kemičnih snovi, aromi a je sploh še kaj naravno.
BIO temu jaz nič ne vrjamem.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Slovenija ima to srečo, da lahko pokojninsko stanje spremlja v tujini. Države kot so Avstrija, Nemčija, francija, ZDA ipd. imajo isti sistem upokojevanja kot ga je uvedla Slovenija (Bismarckov ali t.i. socialni solidarnostni sistem).Dejstvo v teh državah je, da državne penzije predstavljajo praktično najmanjši del celotnih prihodkov upokojencev...

Baveridge-ov sistem bi pa bil še bolj krut, sploh do našega načina razmišljanja.

Kakorkoli, kdor misli, da mu bo država v penziji dala dovolj denarja za dostojno življenje, ne bo nikoli začel šparat. Ampak potem se naj ne buni čez državo, da so tak nizke penzije. Že zaj penzionisti samo jamrajo, sploh tisti, ki imajo relativno lepe penzije in ko jim še gre sorazmerno izredno dobro. Kako bo šele folk jamral čez 20 let....

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36

Citat:
Uporabnik Grikos pravi:

Če mene vprašate, ko bom jaz šel v penzijo bom star 70 let prej sigurno NE.
Šel boš v penzijo najkasneje pri 63 letih oz. ob polni delovni dobi. Če boš pa imel dovolj velik kup sredstev, pa se ti bo za ZPIZ kratkomalo jeb**o in boš nehal redno delat že pri Abrahamu. Mogoče še kaki fuš za kratek cajt... Ko pa boš dopolnil 63 let oz. starostno mejo, pa ti bo še država primaknila tisti delček iz ZPIZA, ki ti v vsakem primeru bo pripadal...

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Deleža iz SPIZDIja ne bo nikoli, ker bo ****** že zdavnaj bankrotiral. Par desetletij preden bo on 63 let star. Torej se ne zanašat na državne reči. Še tisto kar bo privat privarčevano znajo "nacionalizirat" v primeru kakšnih kriz, da rešijo bankam rit. Za folk brez penzije, pa jih itak nikoli nič ne briga.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Enako počne starc. Ga kupuješ fizično al "papirno"? Ker doma nima stari niti grama tega zlata, samo neke vrste delnice oz. vrednostne
papirje, medtem ko pa ima stric doma dejansko zlate palce.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Deleža iz SPIZDIja ne bo nikoli, ker bo ****** že zdavnaj bankrotiral. Par desetletij preden bo on 63 let star. Torej se ne zanašat na državne reči. Še tisto kar bo privat privarčevano znajo "nacionalizirat" v primeru kakšnih kriz, da rešijo bankam rit. Za folk brez penzije, pa jih itak nikoli nič ne briga.

Torej, želim povedat ......?
17758-icon_confused.gif

luka_lj

Pripravnik
5. sep 2007
182
0
16
1. Mlad človek ima kup stroškov, ki jih kot upokojenec ne bo imel: nabava stanovanja, otroci, slog življenja (zabave, potovanja,...). Po mojih računih samo otrok pobere 25% dohodkov, kar je v preslikavi enako kot bi imel 0 otrok in 75 % plače. Pa kredit za stanovanje, pa... in prideš nekje na 60 odstotkov, kar je tudi projekcija za mojo penzijo.

2. Kot je že nekdo zgoraj napisal, KDO mi garantira da bom sploh kaj imel od prihrankov? Zavarovalnica gre po gobe in dobim nominalno enako vrednost, realno pa pol manj kot sem vplačal???

3. Napovedi o demografskih težavah so nateg. Dokaz: človek dela 40 let, pokojnino pa povprečno uživa manj kot 20. Od kod torej napovedi o 1:1 razmerju med zaposlenimi in upokojenci??? Le marktinška fora "prodajalcev" pokojninskih zavarovanj!!! Kot dokaz da je to res nateg jemljem tudi milijon ponudnikov zavarovanj - če oni ne bi v tem videli velikega dobička ZASE in DANES, tega ne bi počeli!

Eto pa da ti jst mal pokomentiram:)

1.Ne bo nakup stanovanja, bo renovacija (streha,prostori....), ok otroci res ne to imaš prou, slog pa ponavadi še večji (penzionisti če bi lahko bi vsi potovali, bili nonstop na dopustih,toplicah...). Pač tko k sem omenil krediti za stanovanje zamenjajo drugi krediti, tukaj seveda tudi še v penziji je kakšen nov avto ker ponavadi je tudi to kvaliteta življenja... znesek pa je daleč od napovedanih 60% ampak pričakujte realno 30-45%!!!

2. Res je da ti noben ne more ganantirati nič, če bi šla dejansko firma v stečaj...samo moraš vedeti tudi da tvoje enote premoženja (recimo skladi) niso vezani na podjetje katero ti ga upravlja ampak na podjetja firm v kateri imaš vloženo... mi pa povej kdo ti pa garantira da boš sploh živel do penzije, da ne vem se ti nekaj ne bo zgodilo do takrat, da da da da da da .... pač načeloma v življenju razen smrti in plačila davkov ni nobene garancije

3. Res je da se doba ne ujema, sam tudi zneski recimo večina k da cca manj kot 200 za ZPIZ vsak mesec se tudi ne ujema s penzijo enega upokojenca, od tod razmerje! In ne niso marketinške fore in tako naprej ampak dejanska statistika...pač če so to zate fore in nategi ne jokaj pri 50-60 ko ne boš mogel in hotel več delati dobil pa ne boš niti 400€ penzije!! TO SO DEJSTVA

p.s. delam pa kot neodvisni svetovalec, za nobeno banko, zavarovalnico, borzo.... tako da pač povedal sem ti objektivno kaj je res, če se pa ne strinjaš pa je roko na srce tvoj problem...če ti ni všeč ne šparaj, če bi rad imel dostojno življenje tudi po 50 letu oz. v času upokojitve pa daj nekam (na več koncev) nekaj na stran

Lp

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.602
1.206
113
Celje
No da še jst primaknem svoj piskerček... Z ženo sva stara 30 let, oba zaposlena in popoldan že od 18 leta delava še kaj poleg službe. Imava novo stanovanje in scenica. Vse brez kredita. (če hočeš se da, je pa res, da je kar precej žrtvovanja)
Namensko ne varčujeva ali plačujeva v kakšen sklad, ostaja pa denar na računu (plan je vsaj 1k mesečno). Pa redno si privoščiva vsaj en eksotični dopust na leto. Otrok še nimava. Plače so pa povprečne, pa kot že rečeno popoldansko delo (potem pa dobiš za doplačilo dohodnino in ugotoviš, da ti država pobere skor 40%+prej že ddv). Kako dolgo bo to še šlo pa je vprašanje, ker te takšen tempo preveč ubije in se moraš odločiti za eno stvar.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:

Tole razmisljanje (pod tocko 3) je pa neumno. Koliko casa nekdo dela in koliko casa uziva penzijo, nima nobene zveze s tem koliko upokojencev s svojimi prispevki financira. Relevantno razmerje tukaj je stevilo zaposlenih in stevilo upokojencev, to pa je malce nad 1:1. Vseh 40 let (ce privzamemo, da vsak dela tako dolgo, za lazjo razlago) tako placujes za upokojence, ki so priblizno 1-41 let starejsi od tebe (ce bi vsi zaceli delati pri enaki starosti, spet samo za lazjo razlago). Razmerje je tem manj ugodno, ko je manj zaposlenih mladih (to se dogaja zdaj) in vec zivih upokojencev (dobro zdravstvo, zgodnje upokojitve). Cel sistem sicer temelji na predpostavki, da bo ali populacija kar naprej rasla (to je bilo realno v casu, ko so sistem uvedli) ali pa da je starostna piramida v bistvu "stolpnica", ki ima sicer lahko konicasto "streho". Nasa populacija je dalec od tega, fakse in srednje sole ravno dokoncujejo precej obsezne generacije, sluzb za toliko mladih pa ni. Se dodaten problem so ukrepi, kot je placevanje ljudi, da doma gledajo v zrak zaradi krize, namesto da bi tisti denar zmetali v drzavne investicije.

To, da se zavarovalnicam njihovo pocetje splaca, pa ni dvoma, a ne nujno zato, ker bi bil vse skupaj nekaksen nateg, saj so konec koncev v poslu, kjer ponujajo zavarovalne produkte, zanje pa pobirajo delcek vplacanega kot provizijo. A je recimo pobiranje smeti nateg, ker se toliko smetarjev pripelje vsakic s kamjonom ? Zihr se ne bi, ce ne bi bil tak fin nateg v njihovo korist
rolleyes-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Luckana pravi:
Izdaš recept?

saj ti je napisal veliko dela in nekaj odrekanja! Dokler zdravje tak tempo zdrži je dobro, potem pa se lahko pojavi kaka težava.
Drugače pa sam osebno nikjer ne varčujem za pokojnino. Trudim se uživat življenje kolikor se le da, saj nikoli ne veš, kdaj se ti lahko kaj zgodi! Lahko te npr. povozi kak avto ko greš do kake lubice! Mogoče se bo komu zdel ta stavek neumesten in neprimeren za temo, ampak ta se lahko zamisli nad njim in bo ugotovil, da še prekleto drži v kakem drugem pomenu!