ZDA in volilna pravica

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39

Citat:
Ameriško vrhovno sodišče je odpravilo ključno določilo zakona o volilnih pravicah iz leta 1965, kar pomeni, da bodo lahko zvezne države spet sprejemale zakone za oviranje volilne udeležbe manjšin.

Citat:
Zakon o volilnih pravicah je bil leta 1965 sprejet zato, da bi odpravil prizadevanja bele večine na jugu za zmanjšanje volilne udeležbe temnopoltih z ukrepi, kot je preverjanje pismenosti ali dokazilo o plačilu davkov.

http://www.rtvslo.si/svet/vrho...-manjsin/311856

Me zanima, če bo to omenjeno naslednje leto v poročilu State Departmenta...

Čeprav, roko na srce, nepismen malo bolj težko voli, razen če uporabljajo kroglice
evil.gif

Pa to bi še nekako razumel, ni mi jasno, kako lahko taka oseba opravi vozniški izpit...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Dokazilo o plačilu davkov se mi zdi kar smiselna blokada. Zakaj bi o usodi države odločal nekdo, ki je noče financirati?
Pri sicer to ne bi šlo skozi. Potem bi odpadla volilna pravica za Slovence po svetu, ki pa prinašajo glasove obema stranema. Iz zahoda gredo glasovi pretežno desnici, iz vzhoda pa levici. Razen tega pri nas trgajo osebni davek kar od plače in ostane za večino samo korekcija naslednje leto.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
V JAR so resili problem nepismenih volilcev tako, da so dodali fotografije kandidatov ob ime.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil razočaranje nad odločitvijo sodišča, ki odpravlja določilo zakona, s katerim se je zagotavljala poštenost volitev še posebej tam, kjer je bila diskriminacija zgodovinsko močna.
Upam, da bodo slovenski sodniki protestirali pri Obami, ker se vmešava v neodvisnost sodstva.

Sicer pa žalostno.