zavore cvilijo

ales1234

Pripravnik
2. sep 2007
36
0
6
Lep pozdrav vsem skupaj

Zanima me sledeče:pri zaviranu so začele zavore cvilit,in sicer se to cviljenje pojavi pri bolj počasni vožnji(cca 30 kmh).Vozilo je toyota,kupljeno je bilo pred 4 meseci in ima prevoženih 2500 km.Ali je mogoče zaradi cviljenja zadevo reklamirati oz je kakorkoli mogoče to cviljenje odpraviti.Če ima kdorkoli kakšne izkušnje s temi stvarmi bi bil zelo hvaležen za kakšen nasvet.Po moje po 2500km zavore še ne bi smele cviliti.Hvala za odgovore.

Lep pozdrav

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Malo prej sem slišal eno bavarijo 645i, ko so ji bremze cvilile.
smile-1.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Imam yarisa 2006, od začetka so zavore cvilile, potem pa se je umirilo. Verjetno je potrebno, da se diski in ploščice parkrat dodobra segrejejo.

Sicer pa, ko sem imel še renoja, sem vedno govoril, da ni problem, če bremze cvilijo. Problem bo, ko bodo nehale cvilit
grin1.gif

ales1234

Pripravnik
2. sep 2007
36
0
6
jonny77dobro preberi kaj sprašujem.NE sprašujem zakaj meni zavore cvilijo,ampak sprašujem ali je to mogoče odpraviti pod garancijo!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Meni na accordu tudi pogosto cvilijo pri počasni vožnji. Je moj mehanik samo zmignil z rameni, pač tako je. Važno, da dobro primejo, tukaj se pa nimam kaj pritoževati.
zmaga.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.593
2.407
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik ales1234 pravi:
jonny77dobro preberi kaj sprašujem.NE sprašujem zakaj meni zavore cvilijo,ampak sprašujem ali je to mogoče odpraviti pod garancijo!

Dobro preberi, kar sem napisal v drugem stavku.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Velikokrat je problem v samem materialu (ploščice) in predvsem ko so mrzle in pri nizkih hitrostih lahko nedležno cvilijo. Probaj malce zgonit zadevo, dobro pregret-ulavfat, pa boš pol videl..

ales1234

Pripravnik
2. sep 2007
36
0
6
Hvala vsem za odgovore.CupraR bom uposteval tvoj predlog pa bom videl ali bo kaj bolje.Hvala

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
V veliki večini so zavorne ploščice stvar garancije do prevoženih 3000km. Seveda gre verjetno od znamke za znamko različno. Govorim iz izkušenj pri Grande Puntu. Prve serije so imele problem s ploščicami, ki so nemogoče cvilile. In vem, da so se potem te ploščice menjale v garanciji.
V kolikor je to res moteče, bi jaz šel na servis in zadevo vsaj prijavil, tako da b se morebiti lahko tudi kasneje zgovoarjal na to, da si enkrat zadevo že prijavil, in takrat je bilo to e v garanciji. Seveda mora biti odprt delavni nalog.
Mislim, da te to nič ne stane.

lp

ales1234

Pripravnik
2. sep 2007
36
0
6
Fiat007 tudi to je dober predlog in me res nič ne stane.Se bom naslednji teden oglasil na servisu pa jim omenim problem.
L.p hvala

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
jst sm menjal diske in ploščice in mi ne nenormalno cvililo. sem peljal avto nazaj mehaniku, je reklamiral in dal gor nove. sedaj cvili manj oz. le ob "priložnostih" pri nizki hitrosti.

lp

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
aleš1234 kot je že fiat007 rekel včasih pride kaka pošiljka OEM delov ki niso najboljši.......na toyoti (leta2008) vem da smo mel eno serijo zvornih ploščic ki so zarad prevelkih koščkov bakra delale rajse v diske......posledično so starnke prhajale pol leta starimi menjanimi zavorami in zrajsanimi diski.

Lepo spisal na garancijo in diske in ploščice.....in vrgl vn to serijo zavornih ploščic iz polic......pač toyota je toyota

Pr fiat puntotu ( ex punca) se ti pa pr 20.000km odlepjo sprednje ploščice....in ker je 2 mesca čez garancijo kompletnga avta....eeee j**** ga plačite nove
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Ploscice imajo na zadnji strani (proti celjustim) metalen ceveljcek v katerem sedijo. Pac tanek pleh je med ploscico in cilindrom ki iz celjusti pritisne na ploscico. Ta ceveljcek je namazan s posebno mastjo. Ce ni dobro namazan, potem ploscica pri zaviranju vibrira in to vibriranje je cviljenje. Zato se cviljenje slisi obicajno pri niski hitrosti in rahlem zaviranju. Easy fix.

Pa pazit je treba, da se isto ploscico da nazaj na isto mesto, ker sta z diskom enako pobrusena. No, pri 2500km na diskih to ni tako vprasanje, pa vseeno.

Kako je z garancijo nimam pojma, vendar ce to tako razlozis je jasno, da je fora v tem kako je bil avto sestavljen, ne v tem kako si vozil teh 2500km.

lp,
Sasa

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
http://www.carbibles.com/brake_bible.html

Brake squeal.

Squealing brakes are a sign of one of two things : the friction material is all gone and you're jamming the backing plate against the brake rotor, or the fit of the brake pad against the caliper piston isn't as snug as it could be. Either way, the squealing is the result of an extremely high-frequency vibration between the pad, the caliper piston and the brake rotor. Some vehicles have problems with squealy brakes right from the factory. In those cases, simply changing brake pad manufacturer can often cure the problem as the different pads will have a slightly different harmonic frequency, which is harder to attain. A classic example was one of the BMW R1100 touring bikes. From the factory, they'd squeal like crazy, and BMW redesigned the brake calipers and rotors a couple of times until they finally just switched to a different brand of pads and the problem vanished.
Solving brake squeal.
A brake caliper cutaway showing where copper grease should be applied to solve brake squeal

A good way to solve brake squeal is to put some copper-based grease on the back of your brake pads. That's very important so I'll say it again in CAPS : THE BACK. Copper grease is extremely resistant to pressure and heat and if you get any on the front of your pads, you'll need new pads and rotors or discs. (The picture here shows a cutaway of a disc brake assembly. The red caliper housing on the right is missing to show the two silver brake pistons.) The idea is that it creates a small pocket of sticky lubrication between the front side of the brake pistons and the back side of the brake pads. This is usually enough to prevent the high-frequency squeal. If you're not happy doing this yourself (working on a safety-critical part of your car like the brakes isn't something just everybody should be doing) then ask your friendly greasemonkey to do it for you.

Copper grease and rubber

Whilst copper grease such as Copaslip works well in the short term to solve brake squeal, long-term, it has an adverse affect on the rubber dust seals of the caliper pistons. This can lead to the seal deteriorating or failing completely. If that happens, it leaves the piston and it's surface exposed to the very elements from which it should be protected. Just so you know.
The other solution to brake squeal

Whilst the ultra high frequency vibration is one cause of brake squeal, the other biggie is related to suspension alignment. Driving on badly-maintained roads, mountaineering through pot-holes or kerbing your wheels all make the suspension move around in ways it was never really designed to cope with, and this in turn leads to the suspension bushes becoming stressed. Normally, re-aligning the wheels on a vehicle is corrected by mechanical adjustment only. If the mounting rubbers are not de-stressed first, then it leads to the transfer of the sound generated during braking into the chassis and body which then amplifies it to where we can hear it. Sort of like a giant record player with the suspension as the pickup needle and the entire car as the speaker. If you have squealing brakes that copper grease doesn't solve, look into a proper suspension realignment and possibly new suspension bushes.