Zavezanec za DDV - aha ali a-a?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Oj!

Imam vprasanje glede DDV.

Imam s.p. s storitveno dejavnostjo (beri stroski so: svincnik, papir, radirka in prenosnik vsake toliko).

Do sedaj sem izstavljal racune brez DDV-ja.

Racunovodja me je opozorila, da bi bilo pametno iti na DDV, glede na promet. Ker pa imam promet dokaj blizu meje za DDV, v naslednjem letu pa ne planiram bistvenega povecanja prometa, me zanima, ce se splaca iti na DDV shemo ali ne?

Jasno je, da bom na svoje dosedanje racuna pribijal DDV, ki pa ga bom zaradi neobstoja izhodnega DDV tudi v celoti vrnil drzavi. Imam prav?

Kaksen nasvet? Lahko tudi na PM.

Hvala.

LP,
PIC

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Pri opravljanju pretežno storitev je pomembno vprašanje, komu izstavljaš večino računov - so to zavezanci za DDV ali fizične osebe.

Pri fizičnih si seveda dražji za DDV, ki si ga ne morejo odbiti. Če nimaš nekih vhodnih faktur z DDV (kot praviš, da nimaš) iz navedenega ne vidim smisla. Za DDV zavezance pa itak isto staneš, če ne obračunaš DDV ali pa obračunaš DDV, saj ga v prvem primeru pač ni, v drugem pa si ga odbijajo. Ista finta za njih v glavnem.

DDV pa moraš plačati po obračunu in na rok in če imaš "slabe" plačnike med kupci, se ti lahko zgodi, da boš moral marsikdaj založiti kaj svojega zaslužka na ta račun. Dokler seveda ne izterjaš. Država pač ne pozna milosti.

Nazadnje urejeno:

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Accord, hvala za odgovor.

Poslujem 99% samo z DDV zavezanci.

Sprasujem zato, ker imam majhno moznost, da ostanem nezavezanec (zamik racunov), tako da ne vidim smisla.

Je pa res, da so mi vsi prejemniki do sedaj rekli, da bi me imeli raje, ce bi jim zaracunaval DDV. Jasno
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Aha, potem jih samo imaš na vrvici glede plačilne discipline, pa je.

Pa uspešen posel!

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Accord, hvala za odgovor.

Poslujem 99% samo z DDV zavezanci.

Sprasujem zato, ker imam majhno moznost, da ostanem nezavezanec (zamik racunov), tako da ne vidim smisla.

Je pa res, da so mi vsi prejemniki do sedaj rekli, da bi me imeli raje, ce bi jim zaracunaval DDV. Jasno
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Potem se ti absolutno(!) splača biti zavezanec za DDV - takoj si konkurenčnejši. Še več, lahko "podražiš" storitev za 10%, pa boš za zavezance še vedno cenejši, kot si bil do sedaj.

Nič hudega, če imaš malo vhodnih stroškov (storitveniki smo pač taki) - zato pa lahko notri hitro "skriješ" kako zabavno elektroniko - po izobraževanje ali kaj podobnega.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Hmmm.... malo poglejmo tole, nekako mi ni jasno s temi 10% povišanja:

1. Račun nezavezanca za 100 EUR - zaslužiš 100 EUR in strošek tvojega kupca je tudi 100 EUR
2. Račun zavezanca za 100 EUR + 20 EUR DDV, torej 120 EUR - zaslužiš 100 EUR, državi plačaš 20 EUR po obračunu DDV, kupec ima še vedno stroška 100 EUR, DDV pa si bo odbijal (20 EUR) in mu ga po obračunu DDV povrne država - z zamikom max 90 dni!
3. podražitev - 110 EUR + 22 EUR DDV - torej zaslužiš več (10 EUR), plačaš več DDV (+2 EUR) in za kupca si za 10 EUR dražji (večji strošek), poračuna si edino lahko 2 EUR davka več, ki ga itak plača tebi.

A se motim ?

Če dobro razumem sistem DDV, si za kupca isti strošek, če si zavezanec za DDV ali nisi, edino na vstopni DDV čaka 90 dni, da si ga poračuna!

Nazadnje urejeno:

teccna

Pripravnik
3. avg 2007
46
0
6
Accord je čisto pravilno razložil zadevo.

Razlika, ki bi Tebi kaj pomenila pa je:

- če postaneš DDV zavezanec imaš več administracije (ddv obračuni) oz več plačaš za računovodstvo
- če bi kupoval 'večje' stvari (npr. opremo ali podobno), bi si lahko odbijal vstopni DDV, kar bi zate pomenilo nižji strošek

ps na vstopni ddv ne čakaš 90 dni, ampak ga (v večini primerov) poračunaš z izstopnim ddv-jem že v tekočem mesecu ...

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Itak da se v večini primerov poračuna v istem mesecu, razen če... kar pa nima veze s tem, o čem teče debata tule.

Zadevo sem razložil bolj preprosto in s predpostavko radirka, svinčnik ipd.

Če pa misli iti v nabavo opreme večje vrednosti pa se definitivno izplača registrirati za zavezanca, sploh ko je na meji 25k EUR.

V takih primeri, ko je "vstopnega" DDV več kot "izstopnega" pa se lahko teoretično na vračilo DDV-ja čaka tudi tam do 90 dni.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
"Accord" ima popolnoma prav... Le pri prometu pazi, ker se ne gleda koledarsko leto ampak zadnjih 12 mesecev in dosti jih poznam, ki jim je ušlo "črez"

Sam se zadnja tri leta delal kot nezavezanec. Letos pa sem moral vstopiti v "sistem".... s strahom kaj bo....Res je malce več dela, predvsem pa tiste stvari, ki sem jih prej prelagal in delal na koncu leta imam letos vse sproti poštimane, ker ddv se oddaja mesečno. Dostikrat pa lahko "skriješ" in poračunaš še kakšno drugo stvar...
Jst ko potegnem črto bi sedaj ko sem probal vstopil že prej....

l.p.

frido

Pripravnik
2. sep 2007
43
0
6
www.bitlab.si
Tudi neplačila niso takšen problem, ker se lahko odločiš za poslovanje, da ne plačaš ddv na izstavljen račun ampak na prejeto plačilo (kako se temu strokovno reče ne vem). Je pa res, da si v tem primeru tudi vstopnega (v primeru, če imaš pri dobavitelju zamik plačila) ne moreš obračunat preden račun plačaš. Ampak pri tebi je očitno to zaradi majhnih materialnih stroškov, vseeno.