Zavarovanje hiše- Hrvaška

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Ima kdo izkušnje? Katero priporočate? Kaj se splača vzeti? Vrednotenje nepremičnine?
Zavarovalo bi se za(toča,burja,požar,kraja,vandalizem)...
Me pa zanima ena zadeva (oz 2)
primer1: iz sosedove strehe mi padejo strešniki zaradi burje(kar se je že zgodilo), no sosed nima zavarovano(da bi popravljal se mu je.be). Kakor razumem v tem primeru dam vlogo na zavarovalnico oni izplačajo škodo(popravilo) za naprej se ukvarjajo sami.

Primer 2: Ograja(lesena na kovinski konstrukciji), da mi jo podre(veter ali vandalizem): rezulatat isti kot pri 1. primeru(dam vlogo itd)

lp

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Kar se tiče kritij in višine premij je najbolje da vzpostaviš kontakt s katero od hrvaških zavarovalnic.

Glede tistih dveh primerov je pa tako, da v prvem primeru, ker sosed nima zavarovano (in posledično zraven nima zavarovane odgovornosti iz posesti zgradbe in zemljišča) boš ti oddal vlogo na zavarovalnico za brezveze, saj bo zahtevek zavrnjen, na voljo ti ostane zasebni dogovor o poplačilu škode ali pa tožba. V drugem primeru pa boš za podrto ograjo dobil izplačilo, če le-to seveda imaš zavarovano proti riziku, ki se je zgodil oz. se lahko zgodi (vihar/vandalizem).

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Potem dejansko v prvem primeru mi ne pomaga nobeno zavarovanje? Tudi če mi pade njegova streha na mojo(govorim teoretično ter malo bolj napihjeno
smile-1.gif
)? Če sosed nima zavarovano jaz potegnem takrat?

hvala

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.773
15.836
113
Žal je tako ja, oz. tako kot je napisal Pbutec- če gre za vihar, dobiš povrnjeno škodo iz lastnega zavarovanja, če gre pa za manjši vetrič oz. navadno burjo, ki odpihne bolj slabo pritrjene strešnike slabo vzdrževane strehe pa žal ne.

Zadeva je nekako do neke mere primerljiva s teoretičnim izlivom vode iz stanovanja nad tvojim, posledično imaš ti moker strop pa morda še kaj. Če ima sedaj zgornji lastnik stanovanje zavarovano, dobiš iz naslova odgovornosti povrnjeno škodo na lastnem stanovanju, če pa tega nima pa se ponovno lahko dogovoriš zgolj za osebno poravnavo ali pa se greš tožarit. Tvoje zavarovanje ne obsega tujih nepremičnin pa čeprav tamkajšnji škodni dogodek vpliva tudi na tvojo nepremičnino. Torej podobno kot v tvojem primeru s strešniki, s tem, da si ti v tem primeru na boljšem, če pride do viharja (ki je lepo definiran po zavarovalniških pogojih kot veter s hitrostjo najmanj 17,2m na sekundo ali 62km na uro).