Zavarovanje avta proti kraji?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Je možno pri kateri zavarovalnici zavarovati avto proti kraji zgolj kot neki delni kasko ali nekaj takega?

Namreč kasko se ne splača zaradi starosti vozila in posledično nizki vrednosti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Mogoče ne ravno ukradel, ampak lahko bi se kak "đanki" spravil iskat kak euro in naredil več škode z samim vlomom.

Zadnje čase je tudi prišlo do porasta romunov v naših krajih.

Brskam malce po straneh zavarovalnic, pa povsod tak, da se ne znajdem najbolj ven, pa brez cen, zato sem vprašal tule, mogoče se najde kak agent, ki bi s prve roke povedal, ker če bom klical, mi bodo potem na dom pošiljali agente, kar pa bo zguba časa
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Tole, kar ima ZAV MB, pa ni ravno uporabno, tatvina pride v poštev samo, če se uporabi kateri od kasko paketov, opcija delnega kaska pa ni možna, če prav berem tabelo. Delni kasko je možen samo divjad, stekla, etc...

Ni mi jasno, v čem je finta teh kaskov oz zakaj so tako dragi. Saj, če pride popravilo več, kot sam avto, se potem oceni totalka, ali ne?

In če imam avto vreden 2500 eur, ni logika da je letna premija za kasko 400 eur, madona. Torej, da se premija računa na vrednost novega avta. Mogoče za voze stare par let še to drži vodo, ne pa za stare karjole.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Mogoče ne ravno ukradel, ampak lahko bi se kak "đanki" spravil iskat kak euro in naredil več škode z samim vlomom.
Kaj zdaj rabiš v resnici? Krajo ali vandalizem? Lahko skleneš splošni kasko z 8% franšizo (kjer se za naravne, element. nesreče in vandalizem franšiza ne obračunava, ampak je v celoti krito) + delni kasko kraja. Da boš imel pokrito to, kar te dejansko skrbi ... tako to delamo pri Generali.

Delni kasko KRAJA, brez splošnega kaska ni možno skleniti menda pri nobeni zavarovalnici.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
ZM ima Kasko 5 plus zavarovanje za osebna vozila, stara med 5 in 12 let (od datuma prve registracije).
cene pa so divje zato, ker dobiš nov del ne pa starega. in pri starih kištah je praktično takoj totalka, ker so recimo nova vrata več vredna od cele kište

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ja, za popravila razumem, ampak pri kraji ni nič za popravljat, se dobi kar cash
smile-1.gif

Če na hitro izračunamo...pri nas je bilo leta 2010 ukradenih 596 vozil, registriranih pa 1.3mio, torej so šanse, da ti ga ukradejo 0.05%, torej bi morala biti premija nekje tu, pa je daleč od tega
wink-1.gif

Kakorkoli...če razumem cene ali ne, to moje premije spremenilo ne bo
wink-1.gif

Pbutec, dejansko me muči samo to, ker imam avto vedno zunaj, torej ni v garaži in se bojim, da bi lahko kak nepridiprav iskal kaj v avtu. Da bi ga dejansko ukradli je verjetno zelo malo možnosti, ker niti ni tak model, ampak če se nekdo loti krast nekaj iz njega, bo naredil veliko škode že s samim vlomom. Da bi takšno škodo krilo kaj drugega, kot kraja, pa nisem vedel.

PS, čakam na info od agenta, ampak med tem sem se vseeno hotel pozanimati tu...

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če na hitro izračunamo...pri nas je bilo leta 2010 ukradenih 596 vozil, registriranih pa 1.3mio, torej so šanse, da ti ga ukradejo 0.05%, torej bi morala biti premija nekje tu, pa je daleč od tega
wink-1.gif
Tega ne razumem najbolj. Za novo vozilo (letnik 2013) po eurotaxu vredno 10.000eur, te pride kraja okrog 40eur. To je 10x več kot je razmerje ukradenih/registriranih vozil, ampak to je za zavarovalnico nepomemben podatek, saj se tarifa določa predvsem na razmerje ukradenih/zavarovanih vozil.
smirk-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Za novo vozilo (letnik 2013) po eurotaxu vredno 10.000eur, te pride kraja okrog 40eur.
smirk-1.gif

Ja no, in zakaj potem ne more biti lepo delni kasko samo za krajo...pa bi pač prišlo to 40 eur, še vedno bi imele zav velik plus, jaz bi dal komot na leto 40 eur za krajo, pa je avto vreden 2500
wink-1.gif

Če pa si grem zdaj delat izračune, pa me pride nekje v vrednosti tretjine vozila, kar je velik nesmisel, pa me niti malo ne gane to, da imam potem kasko in tudi lastno neumnost krito, ker mi ne pride nič prav to
smile-1.gif

Ti praviš, da si nekje iz štajerskega konca, ne?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ravno zato, ker te precej bolj skrbi kraja kot toča. Kljub temu da veš, da je 100x večja verjetnost, da ti toča razbije avto, kot da ti avto ukradejo. Ko nekoga nek navidez nemogoč dogodek preveč skrbi, imajo zavarovalnice hitro varovalke. Ti kasko paketi so z nameni tako narejeni.

Koliko pa je nova nabavna vrednost avta? Kasko z 8% franšizo + kraja te ne pride več kot 2% novonabavne vrednosti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Če se ne motim okoli 25.000 EUR, je pa avto 2005 letnik.

Bom sicer točno preveril na polici, ampak to je potem vseeno 500 eur, če sem pravilno računal
wink-1.gif

Avto pa trenutno, po eurotaxu, vreden 2500 eur, kar nekako ne drži vode
smile-1.gif

SimonJ

Pripravnik
3. jan 2013
32
0
6
Ne bo se ti ga splačalo zavarovati proti kraji.

Zakaj bi 7 let star avto sploh zavaroval, sploh če je nov vreden samo 25.000€?
Je to kakšna rariteta?

Vprašanje še, če se ti sploh splača kaksen kasko....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
No, saj sem potem povedal, da bi mi v bistvu prišla prav samo neka opcija "vandalizma" ali če kaj takega obstaja, torej škoda, ki bi jo lahko kdo povzročil s samim vlomom v avto, do danes sem namreč mislil, da je to krito zgolj v primeru "Kraja".

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.831
113
Ammmm.....čist tko za info - vandalizem je objestno dejanje tretje osebe, kar pomeni recimo risanje po avtu s ključi, odbijanje ogledal s kijem in podobne stvari, pod krajo pa se šteje kraja avtomobila ali pa kakšnega dela avtomobila. In če bi ti recimo razbili steklo ali poškodovali vrata, zato da ti potem recimo odmontirajo airbage / armaturko / u name it, ti pa bi imel samo splošni kasko z vandalizmom, bi ti zavarovalnica znala kaj komplicirat, ni pa nujno.... To je sedaj podobna fora kot da imaš zavarovano hišo pred požarom, pred potresom pa ne, nato pa pride do potresa zaradi česar pride v hiši do kratkega stika, kateri povzroči požar. Ti sedaj imaš zavarovan požar, potresa pa ne ampak do ognja je prišlo zaradi škode, katero je povzročil potres. Če ima cenilec slab dan, imaš lahko nato resne probleme.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.831
113
Evo kot primer, copy/paste iz pogojev Generali Zavarovalnice:

Citat:
14) objestno dejanje tretjih oseb, kot so na primer udarci, odrgnine
in lom delov predmeta zavarovanja;
Iz naslova objestnih dejanj tretjih oseb so krite škode kjer ne pride do tatvine predmeta zavarovanja, njegovih sestavnih delov ali predmetov, ki se nahajajo v njem (npr. tatvina osebnih predmetov v vozilu);

Citat:
Kombinacija kraja
Krite so škode na vozilu:
a) zaradi tatvine, vlomske in roparske tatvine, ropa ter protipravnega
odvzema vozila;
b) zaradi tatvine delov vozila, orodja, pribora, rezervnih delov in
naprav in sicer le, če so v času tatvine pritrjeni na vozilu ali zaklenjeni
v vozilu;
c) ki so posledica prometne nesreče nastale po izvršeni tatvini,
vlomski ali roparski tatvini, ropu in protipravnem odvzemu vozila.
Zavarovanje krije tudi stroške menjave ključavnic na vozilu kot
posledica tatvine avtomobilskih ključev oziroma tatvine elektronske
naprave za odklepanje vrat in zagon motorja vozila.
Nevarnosti iz te točke niso krite, če je storilec oseba, ki se po teh
pogojih šteje za upravičenega uporabnika.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.831
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Oh my god...

Bo potrebno tole ob piru predebatirat, ni druge
wink-1.gif

Jpjp. Kot sem ti že povedal, najbolje je prekalkulirati vse opcije in se potem sam odločiš, kakšno kritje si boš kupil za določen denar in posledično ali sprejel določen riziko nase in malo privarčeval (oz. ne, če pride do škode) ali pa boš plačal kakšen evro ali 4 več ter mirno spal
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Še en problem...

Če nimam kaska, lahko na kak način uveljavim zavarovanje za primer ko mi maček pokrampa pleh? nisem ziher ampak zgleda kot maček, kje...nekje okoli "blokov" al kak bi reko temu...javni parkplac v glavnem