Zaseka

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Na netu je vse polno receptov, rad bi pa kakega iz prakse.

Tega še nisem delal, pa bi letos reskiral 2-3 kile slanine.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ne mu vrjet
nč mu ne verjem, dokler ne da za zrtezke, mu nič ne vrjem.
Jest si jo prvoščim pr Štajnbirtu u loki, dobra, ja tud več kot to

lp D
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Ne mu vrjet
nč mu ne verjem, dokler ne da za zrtezke, mu nič ne vrjem.
Jest si jo prvoščim pr Štajnbirtu u loki, dobra, ja tud več kot to

lp D

Jst jo kupujem v gostilni podrošt naprej od Železnikov, pri zalem logu, malo pred klacem za sorico in je res noro dobra. Gorenci zgleda vejo, kako se stvari streže
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
Vzamem lep trd špeh ,oziroma slanino ( po 24 urah ,ko smo prašiča zaklali) ,vsak kos natrem s soljo ,vmes pa dam nekaj strokov česna .Vsak dan špeh obračam -to delam pet dni .Potem slanino obarim- to naredim tako , da zavrem vodo in slanino z česnom vred pustim deset minut vreti .Potem slanini dobro odcedimo in jo do suhega zbrišemo , nato slanino zmeljemo , dobro pregnetemo in po potrebi še solimo.Lahko pa tudi slanino predem jo obarimo damo za nekaj ur v dim
 

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
pri nas delamo iz surovega špeha.ga pustimo 2 tedna v pacu v začimbah sol,poper,koriander,česen.
gledamo da ima špeh na sebi čim več mesa.po pacanju ga damo v dim in ko je dimljen zmeljemo in če je potrebno dodamo sol in poper.če je mesa na špehu premalo vzamem kos prekajenega mesa in ga zraven zmeljemo ter premešamo oziroma pregnetemo.
 

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
Lepe kose slanine operemo, nato jih damo kuhat tako dolgo, da dolgo vilico zlahka zabodemo v slanino. Nato jih odcedimo in pustimo ohladiti (najbolje čez noč). Drugi dan jo zrežemo na trakove, ki jih posolimo in zmeljemo. Ko vlagam slanino v dežo, jo dobro premešam(je že zaseka), dobro, dobro natlačim, da ni vmes zraka, nato pa po vrhu še posolim. Ko je meso tudi nared, pa zaseko vzamem ven in meso dobro zatlačim s preostalo zaseko. Tašča me je naučila, da mora zaseka dobro "dihtati", ne sme biti vmes zraka.
 

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
908
153
43
KSZ

špeh - trdi, tisti s hrbta, damo v mrzlo vodo, da potegne še kakšne ostanke od krvi in rdeče barve. Špeh pustimo viseti, da je suh.
Potem ga nasolimo in pustimo v bani ležati cca 3-4 dni.
Potem špeh obesimo na podstrešje, kjer ga sušimo kakih 45-60 dni, odvisno od vremena.
Špeh nato zmeljemo, pregnetemo in to je to.

Lp,