Žar propan / butan

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Smo kupili plinski žar v Italiji in piše na specifikacijah "propan 30mbar". Kako je s tem, je treba za to kupit posebno jeklenko oz. menjat regulator če bi hoteli gor uporabljat "zelene" jeklenke z butanom? Trgovec nas ni nič posebej opozoril, zato sprašujem preden naredimo eksplozijo
evil.gif
.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Jeklenka nima nobene veze. Če je notri taprav plin in 30mb regulator je vse ok.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Propan jemljem za svoj Q320 Weber, ker gori bolj čisto in bolj vroče, kar pozimi prav pride. V plinarni ga narocim namesto butana, ko pridem zamenjat jeklenko!
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik creep pravi:
Smo kupili plinski žar v Italiji in piše na specifikacijah "propan 30mbar". Kako je s tem, je treba za to kupit posebno jeklenko oz. menjat regulator če bi hoteli gor uporabljat "zelene" jeklenke z butanom? Trgovec nas ni nič posebej opozoril, zato sprašujem preden naredimo eksplozijo
evil.gif
.

pazi samo da imaš pravi regulator. pri tebi ni problem ker je v Sloveniji standard 30mbar...tako da samo jeklenka regulator pa gasa

tudi če bi dal 50mbar regulator gor (standard Avstrija, nemcija,) nebi bilo eksplozije, samo bolj bi ti gorelo, ker so pri 30 mbar večje šobe na gorilniku kot pri 50 mbar

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Propan jemljem za svoj Q320 Weber, ker gori bolj čisto in bolj vroče, kar pozimi prav pride. V plinarni ga narocim namesto butana, ko pridem zamenjat jeklenko!
smile-1.gif

Propan ima nižjo kurilno vrednost, pozimi pa "gori" ker se uplinja tudi pri nižjih temperaturah.

Generalno pa je za žar vseeno, čisti propan ali mešanca. Tudi D in A imata 30 mbar standard - vsaj pri avtodomih in prikolicah.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
smile-1.gif

Propan ima nižjo kurilno vrednost, pozimi pa "gori" ker se uplinja tudi pri nižjih temperaturah.

Generalno pa je za žar vseeno, čisti propan ali mešanca. Tudi D in A imata 30 mbar standard - vsaj pri avtodomih in prikolicah.

pri žarih pa ne...tam je 50 mbar...in tudi pri vseh prikolicah nimajo 30 mbar, ker imajo po svojih camp forumih miljardo vprašanja glede predelave...sicer pa ni nobenega problema...nemški regulator dela na naših jeklenkah, še adapterja ne rabiš, samo tesnilo daš vmes, ker drugače ga nimajo

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
ksz

Rabim adapter za plin iz Slo jeklenke na kanadski žar, navoj na kanadski strani je 13mm 11,5 med navoji. Kakšne imam opcije, na mixiju sm že gledal, najbolje da grem kar tja.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
ksz

Rabim adapter za plin iz Slo jeklenke na kanadski žar, navoj na kanadski strani je 13mm 11,5 med navoji. Kakšne imam opcije, na mixiju sm že gledal, najbolje da grem kar tja.

jaz nebi kompliciral :D mixi in je to to, jaz sem hudo zadovoljen s svojim adapterjem

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Nimam v spominu....ampak a niso bile ene polemiko okrog tujih regulatorjev? Daj slikaj tablico na žaru in pojdi s temi podatki vmes še v plinarno. Mehanika ni problem, samo da ni še noter kaj drugače.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Mislim, da so to lažne informacije slovenskih distributerjev, ki kao opravijo "predelavo", da ne vrže v luft to v Sloveniji. Seveda je za to 800€ razlike v ceni.
crazy1.gif

Bom slikal regulator, samo jaz ne vidim nobenih pomislekov. Regulator je original gor in piše nič šarit, za natural gas piše v knjigici drug tlak in tako menjava regulatorja iz 25 na mislim da 30 mbar.

Pomoje rabim predzadnji artikel na strani (116) : http://www.gasfachfrau.de/1eng_grilladapter.html + nemški adapter pa bi šlo.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Mislim, da so to lažne informacije slovenskih distributerjev, ki kao opravijo "predelavo", da ne vrže v luft to v Sloveniji. Seveda je za to 800€ razlike v ceni.
crazy1.gif

Bom slikal regulator, samo jaz ne vidim nobenih pomislekov. Regulator je original gor in piše nič šarit, za natural gas piše v knjigici drug tlak in tako menjava regulatorja iz 25 na mislim da 30 mbar.

Pomoje rabim predzadnji artikel na strani (116) : http://www.gasfachfrau.de/1eng_grilladapter.html + nemški adapter pa bi šlo.

točno tak, to distributerji zavajajo in nakladajo...pusti original regulator, natakni adapter in gasa...enako se naredil jaz in privarčeval 400 EUR..."predelava" je samo v velikosti šob, ki so različne za različne tlake, tvoj ima šobe za 25 ali 30 mbar in to je to. Shit bo edino ko ti bo regulator crkno :D boš mogo v Kanado po njega

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Za popi***. Še vedno nimam pravega kosa, tudi dva gas profija iz nemčije sta me napotila na angleže.

Še bo šlo nekaj mailov da zrihtam.
jezen.gif