Žar ponev (indukcija)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Sem v fazi nakupa žar ponve, ki mora delovati na indukciji. Zaenkrat imam nagledano tole: https://www.mimovrste.com/ponve/tefal-zar-ponev-talent-pro-26-26-cm

Kakšne so bistvene razlike med to na linku, navadno litoželezno in takšno s keramičnim premazom? Gledano iz vidika čiščenja, prijemanja hrane med pečenjem in predvideno življensko dobo (beri: odpornost na praske).

V je torej "fora" tega Titanijevega premaza? Predvidevam da je to zamenjava za teflon.
 
razlika ta ponev vs litoželezna je tudi v temperaturi v pečici. litoželezelezno lahk nabiješ kolkr te je volj a tle maš omejitev 175 C.

ta je alu in je v nasprotju z litoželeznim lažja. Na litoželezno ne moreš dat zaščitne prevleke, ta pa ma premaz + titanove delce, je pa namest teflona at co. Bi pa jaz na tvojem mestu, v kolikor boš to nabavu, si pregeldal kaj okrog tega premaza. Recimo če ga lahk z ostrim predmetom poškoduješ ali je odporen tud na te zadeve (da ga recimo lahk čistiš z žičnato gobico itd), ter v primeru da je poškododvan - da ma raze ali je zadeva za v smeti ali ne.

litoželezne zadeve se recimo komot čistijo z žičnato gobico, za te novodobne zadeve no te velja. pa tudi to je majčkn čudno v pečici max 175 C plin jih ma pa recimo 400 C. Očitno je hec tudi v samem prevajanju toplote in površina ponve le - te glih najbolj ne prenaša. katere litoželezne pa si mel ogledane, glede na to da jih omenjaš?
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pri litoželeznih nimam nič konkretnega nagledanega. Sem pa jih zasledil v tej temi: https://www.alter.si/tabla/showflat.php?Number=1840584&page=0

Tukaj vem da nimam kaj za zgrešit. Je pa pač potrebno vzeti v zakup da se hrana prijema in da je ponev težje očistiti.

Zato pa tukaj sprašujem, če ima slučajno kdo kakšne izkušnje z žar ponvami s prevleko (kot recimo tisti Tefalov).
 

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Nimam litoželezne ponve imam pa litoželezni vok

naredil točno tako kot
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
vsako litoželezno ponev moraš nejprej preparirat:: sprat z milnico, celo premazat z oljem in jo pečt po priporočili prozivajalca... v mojem primeru je to dvakrat po 1uro...


presenečen
shocked-1.gif
prime se nič oz minimalno

v največ primerih vok po uporabi samo obrišem z papirjem
 
Citat:
Uporabnik logistik pravi:
Nimam litoželezne ponve imam pa litoželezni vok

naredil točno tako kot
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
vsako litoželezno ponev moraš nejprej preparirat:: sprat z milnico, celo premazat z oljem in jo pečt po priporočili prozivajalca... v mojem primeru je to dvakrat po 1uro...


presenečen
shocked-1.gif
prime se nič oz minimalno

v največ primerih vok po uporabi samo obrišem z papirjem

kdaj ni kje si ga pa nabavu če ni skrivnost?
 

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
UUUUUU

Dobil sem ga za darilo ene 5-6 let nazaj

Mislim, da sem nekaj podobnega 1x videl v merkurju. Pa konkretno je težek če ti bo kaj pomagalo

Zelo je podoben temu
klik
 

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
upam, da veš....

Kadar je posoda segreta, da je za uporabo jo ne boš smel nikoli prijeti za ročo brez zaščitne rokavice ;D
 

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
zmaga.gif


Jaz ko bom menjal piskre bodo zagotovo AMC

Moja mama že 30 let kuha v njej pa je še vedno kot nova.
1x sem v loncu za juho upepeljil juho in meso v njej
redface-1.gif
posodo samo spoliral še danes služi svojemu namenu bp.
 

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Mislim, da je še vedno doživljenska garancija + vrjetno kakovostna izdelava+ kakovostna kovina
+ ena roča ni odpadla v 30 letih +merilniki temp že vedno nič uničeni + neki javljalnik temp še vedno dela pa nikoli ni nihče menjal baterije,...

Švercali smo jo iz italije se spomnem kot danes
hysterical-1.gif


- peklensko draga stvar
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Fissler profi serija so tudi zelo kvalitetni lonci, nimam pripomb.

Kar se tiče starejše posode, so pa fotra enkrat pred leti nasrali za Zepter in se ni izkazala za kvalitetno, ni več pokrovke s celim ročajem v celi zbirki.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik logistik pravi:
Mislim, da je še vedno doživljenska garancija + vrjetno kakovostna izdelava+ kakovostna kovina
+ ena roča ni odpadla v 30 letih +merilniki temp že vedno nič uničeni + neki javljalnik temp še vedno dela pa nikoli ni nihče menjal baterije,...

Švercali smo jo iz italije se spomnem kot danes
hysterical-1.gif


- peklensko draga stvar

AMC ni več tisto, kar je bila pred 30 leti. Ali so bili predragi ali pa postali požrešni in uporabljajo cenejše materiale, ki seveda niso tako kakovostni.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Iščem visoko ponev, s fi-jem 28-30 cm, tako da pride notri kar nekaj zrezkov z omako. Pri teh večjih fičjih imam zelo slabe izkušnje, ker se pogosto na sredini ponve dno ukrivi navzgor in rata ponev potem polurporabna.

Iščem nekaj s konkretnim dnom, ne vem pa še kateri material vzeti. Keramiko, jeklo? Ne bi rad, da se v enem letu vse spraska že..

Za lažjo predstavo, nekaj takega:

 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
ksz...

Nabavil žar ponev (iz linka na prvem postu). Je zelo težka (1,7 kg), dno je precej debelo. Na spodnji strani ima fi 20cm izbočeno površino za stik s štedilnikom. Ponev po odstavitvi iz štedilnika še zelo dolgo drži toploto, hrana se ne prijema, čiščenje je super.