Zaposlitev v enoosebni d.o.o.: Vaše izkušnje

NoviC

Pripravnik
11. jun 2008
278
0
16
Zanimejo me konkretne izkušnje, ki jih imate pri zaposlitvi v enoosebni d.o.o. - kjer ste hkrati edini lastniki in ste zaposleni v taki d.o.o.

Se je možno zaposliti kot v več osebni d.o.o. ali je zadeva bolj podoba zaposlitvi v s.p.?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Žal drugo.
Je pa odvisno od Zavoda na katerem se prijavljaš, saj ponekod niso natančni. V Ljubljani sem moral jaz uslužbenki celo za večosebni doo vse argumentirati, pa še potem je preverila pri šefici.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Tudi mene je takoj vprašal kako in kaj in sem se nato moral zaposliti pod šifro 040.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Elegantna rešitev je vstop drugega družbenika z min. kapitalom.

Čeprav je res, da so stvari odvisne od birokrata do birokrata. Po drugi strani so tudi pričakovane spremembe - ze dolgo se govori o tistih na bolje (možna zaposlitev), zadnje čase tudi o onih drugih ("plačo" oz davke in prispevke naj bi določila država, ne glede na izplačilo minimalca).

Ampak to so vse ugibanja. Zaenkrat je najboljša opcija v prvem odstavku.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Zadnje čase prijavljajo v zavarovanje vse kar pod šifro 040. Dokler boš izplačeval višji bruto kot najnižje pokojninske osnove ne bo nobenih problemov ali si boš izplačeval plačo ali plačeval prispeke + plačilo za poslvodenje.

Se mi je zgodilo zadnjič ko se je izpolnjeval M4, da so na ZPIZ-u rekli, direktno da jih ima večina (tistih, ki so zavarovani po šifri 040), kar obično plačo. Torej naj bo bruto višji od najnižje pokojninske osnove pa bo o.k. ali bo plača ali poslovodenje.

Glede tega kaj se ti bolj splača in kaj ne si pa sam malo preračunaj.

NoviC

Pripravnik
11. jun 2008
278
0
16
Koliko pa je prispevkov če si zaposlen preko 040? Sem slišal da okoli 330 eur. Če si zaposlen preko 040 si torej plačaš prispevke (okoli 320 eur) plus plačilo po pogodbi o poslovodenju. to drži?

Npr če je plačilo po pogodbi o poslovodenju 1000 eur bruto koliko je potem izplačilo neto na trr direktorja, ki je samozaposlen v d.o.o.? Se teh 1000 eur obdavči kot npr plačilo avtorske?

Lahko samozaposleni v d.o.o. prosto razpolaga z denarjem na trr od d.o.o. (enako kot s.p. prosto razpolaga z denarjem od s.p. ki je na trr od s.p.)?

kako pa je glede obdavčitve dobička v d.o.o. kjer je samo en samozaposleni? Je enako po lestvicah kot pri s.p. (lestive glede na dobiček) ali je fiksno v višini 20% kot ga imajo "klasični d.o.o."...?

lp

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
ne, d.o.o. je d.o.o. ne glede na to kako si zaposlen...nisi s.p in z davčnega vidika je vse enako kot pri "pravih" d.o.o.

Izplačilo gre v vsakem primeru v tvojo dohodnino. S prispevki pa ne vem kako je...jaz sem zaposlen pod 01 (čeprav sem solastnik, bil 1 leto direktor in edini zaposlen). Sodelavca (drugi solastnik) so zaposlili pod 040 brez da bi kdorkoli kaj vprašal. Oba dobivava plačo, računovodstvo pa pravi da v praksi noben ne upošteva kako si zaposlen, samo da je plača več kot minimalec (oz. več kot je tistih 780 ali kolk je). Nama se zdi pač to najbolj enostavno...plača, pa je (pa še na banki ne komplicirajo če rabiš kak kredit ali kaj podobnega, imaš pač redno plačo). Mogoče da bi kaj prihranil pri prispevkih ampak dvomim da obstaja taka luknja, potem bi vsi bili 040.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Tu je pomembno, ali je ta lastnik istočasno tudi direktor in če ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.