Zanimivo vprasanje?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ojla!

Poznavalci, da vidim.

Imam zavarovana stekla in luci + polni kasko.

V primeru, da mi poci zadnja sipa (ki je, btw, plasticna), iz katerega naslova gre zamenjava? Je mozno, da cenilec sprozi filozofsko debato kaj je steklo in kaj ne?

In se: ce je zadnje steklo tako trapasto vgrajeno, da je za zamenjavo potrebna tudi streha, kako resiti to zagato?

Pa da ne bo pomote: kljub obilici zavarovanja mocno upam, da ostane vse v enem kosu (rad imam tako, kot je naredila tovarna.press), nimam namena izigravat cesarkoli.

LP,
PIC

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
ce imas iz zavarovano kombinacijo , gre iz kombinacije je pa odvisno pod kakimi pogoji nekatere zavarovalnice dajejo popust na kombinacije stekla in tu si potem primoran zamenjati po njihovih pogojih, njihov servis in cenejse neoriginalno steklo.

Drugače pa zamenjava na uradnem servisu. Zavarovalnica plača vse, če je pri tem potrebno menjati tudi ostalo kot si povedal in montaža drugače ni mozna pa se menja tudi ostalo.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.219
1.724
113
40
Heh...v pogojih piše...zavarovanje standardno vgrajenega stekla....tvoja zadnja šipa je standardno oz. serijsko vgrajena, ni pa steklo. Moje mnenje je, da nebi smelo bit problemov....je pa zanimiva zadeva
smirk-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Če je steklo dobavljivo posebej, potem sigurno ne bo krita cela streha.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Predvidevam, da gre za kabriolet? Pri platnenih strehah je ena caka - zavarovalnica ti obračuna amortizacijo strehe in prizna preostalo vrednost. Se pravi bi v tvojem primeru moral del stroškov nove strehe nositi sam, odvisno od starosti avtomobila.

B.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Predvidevam, da gre za kabriolet? Pri platnenih strehah je ena caka - zavarovalnica ti obračuna amortizacijo strehe in prizna preostalo vrednost. Se pravi bi v tvojem primeru moral del stroškov nove strehe nositi sam, odvisno od starosti avtomobila.

B.

Meni se je tudi zdelo da bo ta računica
smile-1.gif

Vprašanje kako je izvedljivo to v praksi.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:

B.

Potem isto velja, ce ti ukradejo alu platisce? Ce moras menjati blatnik, luc? Ker vse na avtu je staro. In streha je do trenutka, ko ti jo en butelj prereze, 100% OK.

In kaksna je ta amortizacija? Streha kosta 3 jurjev evorv, avto je star 5+ let?

LP,
PIC

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Moj nasvet.

Ce ti bojo sesul jo, gres ocenit, popravljati na enem izmed pogodbenih servisov in odpeljes avto na servis in basta.
Ne vtikuj se ne podrobnosti in nebodo se vtikali vate.

Torej, steklo razbito - > cenilec poslika -> poveš kater servis bos ( obvezno takega da imajo na naročilnico) -> odpeljes na servis in se dogovoris za prevzem .

Ostalo se ne vtikaj,pa bodo menjali tudi streho ce bo treba.

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Moj nasvet.

Ce ti bojo sesul jo, gres ocenit, popravljati na enem izmed pogodbenih servisov in odpeljes avto na servis in basta.
Ne vtikuj se ne podrobnosti in nebodo se vtikali vate.

Torej, steklo razbito - > cenilec poslika -> poveš kater servis bos ( obvezno takega da imajo na naročilnico) -> odpeljes na servis in se dogovoris za prevzem .

Ostalo se ne vtikaj,pa bodo menjali tudi streho ce bo treba.

tocno tko

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Citat:

Potem isto velja, ce ti ukradejo alu platisce? Ce moras menjati blatnik, luc? Ker vse na avtu je staro. In streha je do trenutka, ko ti jo en butelj prereze, 100% OK.

In kaksna je ta amortizacija? Streha kosta 3 jurjev evorv, avto je star 5+ let?

To je odvisno od zavarovalnice, nekatere res v določenih primerih upoštevajo amortizacijo pri platiščih, blatnikih... ampak večina ne. To pa ne velja za stvari, ki se že po logiki "obrabljajo" - npr. gume ali platnena streha. Navsezadnje tudi če ti ukradejo avto, ne boš dobil povrnjene vrednosti novega vozila, kot se ti npr. zgodi pri razbitem steklu.

Kakšne točne so stopnje in za kaj veljajo se pozanimaj na svoji zavarovalnici, Jaz sem se pred časom zanimal za nakup roadsterja in me je Cifra opozoril na obračun amortizacije za platneno streho (vsaj pri Triglavu). Za trdno zložljivo streho pa bojda amortizacije ne obračunajo.

B.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Moji stranki so ukradli aluplatišče (komplet kolo). Dobil je krito novo ekvivalentno aluplatišče in gumo.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Hmm, tole se mi zdi v nasprotju z vašimi (predvidevam, da delaš za Generali?) zav. pogoji. Glede na to, da gre za krajo, se po mojem smiselno uporablja 10. člen pogojev za zavarovanje AK (copy-paste iz generali.si)

(1) Škoda, ki jo krije zavarovanje, se ugotavlja v primeru:
1) uničenja ali izginitve stvari: po vrednosti zavarovane stvari na dan ugotavljanja višine škode, zmanjšane za tržno vrednost rešenih ostankov zavarovane stvari, upoštevajoč stanje te stvari neposredno pred zavarovalnim primerom. Za ugotavIjanje višine škode je odločilna nabavna vrednost nove zavarovane stvari na dan ugotavljanja višine škode, zmanjšana za izgubljeno vrednost zaradi tehnične izrabljenosti (amortizacije). Amortizacija se ugotavlja na podlagi starosti zavarovane stvari, prevoženih kilometrov in splošnega stanja zavarovane stvari ob upoštevanju ustreznih meril;

B.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Pri Generali je itak razlika, kaj pišejo agentje po tem forumu in med dejanskim stanjem.

Ko jih dobimo na limanice, se izgovarjajo na neizkušenost. Tudi na enem drugem forumu se isto dogaja.
grims-1.gif

S posamičnimi zgodbami brez imen nakazujejo na pravilo, ki pa to ni.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
No, jaz bi bil tule malo bolj previden. Če so mu škodo izplačali, je mogoče res dobil krito novo platišče in gumo (če ne celo kak euro več?). Priporočene maloprodajne cene tule PRECEJ odstopajo od dejanskih cen, sploh če stegneš jezik za kak popust. Navsezadnje celo Petrol v "sezoni" ponuja 34% popusta na redne cene, če plačaš z Magno. Imaš pa marsikateri večji servis, ki "nateguje" s priporočeno ceno in zavarovalnica pač vzame to.

Druga možnost pa je, da res spada med "neizkušene" in mu pogoji niso poznani. Bo že sam povedal, ko se oglasi.
smile-1.gif

B.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Saj ni napisal koliko staro je bilo platišče in guma. Za novo ali malo rabljeno seveda novo.

Res pa je, da dobiš pri nakupu gum in platišč 30-35% popusta, ob škodi pa cenilec jemlje novonabavno vrednost v trgovini zmanjšano za obrabo in kaj lahko se dogodi, da dobi več kot je pa dal zanjo.

In tu je point te zgodbe,

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Fant je prišel cenit škodo. Cenilec je napisal ekvivalentno platišče in pnevmatiko.
Šel je k vulkanizerju, kjer so mu izdelali predračun, škodni center je predloženi predračun odobril in fant je rešil škodo brez kakšnega problema. Dobil je novo platišče in gumo brez kakšnih doplačil zaradi amortizacije ali česa podobnega.

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Hmm, tole se mi zdi v nasprotju z vašimi (predvidevam, da delaš za Generali?) zav. pogoji. Glede na to, da gre za krajo, se po mojem smiselno uporablja 10. člen pogojev za zavarovanje AK (copy-paste iz generali.si)

(1) Škoda, ki jo krije zavarovanje, se ugotavlja v primeru:
1) uničenja ali izginitve stvari: po vrednosti zavarovane stvari na dan ugotavljanja višine škode, zmanjšane za tržno vrednost rešenih ostankov zavarovane stvari, upoštevajoč stanje te stvari neposredno pred zavarovalnim primerom. Za ugotavIjanje višine škode je odločilna nabavna vrednost nove zavarovane stvari na dan ugotavljanja višine škode, zmanjšana za izgubljeno vrednost zaradi tehnične izrabljenosti (amortizacije). Amortizacija se ugotavlja na podlagi starosti zavarovane stvari, prevoženih kilometrov in splošnega stanja zavarovane stvari ob upoštevanju ustreznih meril;

B.

Mislim, da je tvoje tolmačenje neustrezno.

Zavarovana stvar je osebni avto, kateri ni bil uničen v dogodku (kraji). Očitno je cenilec uporabil drugi odstavek navedenega 10. člena pogojev, škodo reševal kot delno, ter jo zato plačal v celoti, stranki v prid.

Kakšenkrat je potrebno zadevo pogledati v celoti jih ne iztrgati iz celote, ter šele nato podajati zaključke.

Zaradi takih tolmačenj, kot je tvoje pa lahko nastanejo težave, še posebej če jih predstavljaš laikom, kateri ne bodo preverjali pogojev ampak bodo verjeli napisanemu!

Ob takih namigovanjih bi lahko pomislil celo na to, da ste nekateri nevoščljivi, če so škode korektno izplačane ne glede na to pri kateri zavarovalnici se škoda rešuje ter je oškodovanec očitno zadovoljen z zavarovalnino.

LP

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Demagogija.
evil.gif

Še vedno ne vemo podatka o starosti platišča in gume. Tudi pri ostalih zavarovalnicah lahko napišemo, da je bilo plačilo izvršeno v celoti, kar bi bilo lahko celo res ob prej navedeni predpostavki in če odgovora ni pač predvidevamo, da je šlo za nov komplet.