zamuda pri dobavi novega avta

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
torej, pri uradnem trgovcu sem naročil avto ter v prid ugodne cene plačal cca 1/2 cene novega vozila.
avto naj bi dobil po dveh mesecih, v drugi polovici septembra, kar je pisalo na ponudbi, po kateri sem plačal.

ker avta še vedno ni, niti mi trgovec noče povedati (če ga slučajno presenetim z ne moje številke) kaj točno se z avtom dogaja in kje je, se ne oglasi na telefon in ne pokliče nazaj (kar me še najbolj raspeezdi) me zanima kaj lahko storim, da mu bo spanje vsaj malce moteno?

ali lahko zahtevam kak dodaten popust, morebiti povrnitev škode za čas brez vozila (vozilo je/bo službeno, v lasti podjetja)?

je imel kdo od vas izkušnje s čim takim in kako je sebi v prid to čimbolj izkoristil??

ker da bi še vedno čakal na avto in ga potem ves vesel ponižno prevzel mi ni, saj so taki časi po moje minili...

l.p.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Za kot začetek,mi ni jasno zakaj 50% pologa takoj, nameč ponavadi se da le neko aro v vrednosti cca 10% ali manj.

Kot 2, če si jim ti nakazal 50% denarja,se mora ta znesek po zakonu tudi nekaj obrestovati.Glede na to da ti avto več kot očitno zamuja,imas tudi opcijo da odstopis od pogodbe in dobis nazaj 50% x 2 .

Pa svetujem ti, da poklices direktorja,ampak se predhodno odloči,ali hoces denar ali bos cakal na avto.
Potem pa se pogovarjaj najprej...od brezplačnega servisa,slabe reklame...etc...

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik elo pravi:
torej, pri uradnem trgovcu sem naročil avto ter v prid ugodne cene plačal cca 1/2 cene novega vozila.
avto naj bi dobil po dveh mesecih, v drugi polovici septembra, kar je pisalo na ponudbi, po kateri sem plačal.

ker avta še vedno ni, niti mi trgovec noče povedati (če ga slučajno presenetim z ne moje številke) kaj točno se z avtom dogaja in kje je, se ne oglasi na telefon in ne pokliče nazaj (kar me še najbolj raspeezdi) me zanima kaj lahko storim, da mu bo spanje vsaj malce moteno?

ali lahko zahtevam kak dodaten popust, morebiti povrnitev škode za čas brez vozila (vozilo je/bo službeno, v lasti podjetja)?

je imel kdo od vas izkušnje s čim takim in kako je sebi v prid to čimbolj izkoristil??

ker da bi še vedno čakal na avto in ga potem ves vesel ponižno prevzel mi ni, saj so taki časi po moje minili...

l.p.

ali gre za forda? imas v rokah kaksno pogodbo z datumom dobave?

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik elo pravi:
l.p.
V bistvu jim ne moreš nič, razen tega, da odstopiš od pogodbe.
Iz prve roke poznam dva taka primera (Opel in VW) in v obeh primerih se je malo bolj ostro pogovorilo s prodajalcem/vodjo salona in v obeh primerih se je potem za čas zamude dobilo nadomestno vozilo, ki je bilo enakega modela kot naročeni avto.

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
ksz..

jaz tudi poznam en primer, kjer je stranka dobila nadomestno vozilo za čas dobave drugega vozila isto prek firme! Model nerabi bit enak, lahko je kakšen drug tudi, razen če so utemeljene zahteve za večje vozilo!

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
OPEL?
Prijatelj je tudi imel narocenega pa enaka pesem (tudi na firmo)
Na koncu jih je poslal v 3 krasne.
d055.gif
Res pa da ni placal se nic ker je hotel star avto tam pustiti.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik elo pravi:
ne, ni ford!

vse kar imam je ponudba, po kateri je vse plačano.

hmm po ponudbi si šel nakazovat polovico vrednosti avtomobila...huh, torej nimaš nobene pogodbe v roki, kar zna bit velik problem.

Sicer so pa pogodbe zmeraj tako nastavljene, da prodajalec lahko enkrat prestavi rok dobave, saj se včasih zgodi, da trgovcu tovarna prestavi produkcijo, ker recimo dobavitelji niso uspeli dobaviti določenih komponent.

Edino kaj mi tu smrdi, da ti noče povedat zakaj avto zamuja. Ponavadi se te zadeve strankam razloži in pismo tudi pokaže.

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Ponavadi se te zadeve strankam razloži in pismo tudi pokaže.
S pričakuje ja...Če se niti ne oglašajo ti to, kot bodočemu lastniku lahko kar dosti pove! Jaz osebno tam nebi kupil nič več, dokler svojega odnosa nebi konkretno izboljšali, napisal bi celo pismo direktoju oz. poslovodji, da sem bil nezadovoljen!

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.892
101
63
mb+ -20km
KSZ
ce si jim placal 50% vnaprej na osnovi ponudbe,ne vem kako bo naprej,vem pa ce bi mel POGODBO,ti lahko odstopis
od nje, ker se oni niso drzali izdobavnih rokov ti pripada ves tvoj denar plus 10% od vrednosti avta(kupnine).
zakonsko se steje ara samo 10%,tud ce si ti dal 50% are.to vem,ker ko smo eno hiso kupovali,smo kot aro dali takrat
30000 eur vnaprej po pogodbi(cena hise 150000eur),vmes si je lastnik premislil(btw je bla ena mocna firma).pa smo pol preko odvetnika iztrli svojih 30000 plus 15000(10%kupnine)pa smo tud mislili,da bomo dobili 30000 krat 2.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.243
4.801
113
ksz...

Sem kupoval pugeota par let nazaj, pa se je dobava malo zavlekla, pa sem bil že zelo jezen, plačal sem cca 5% are...
Potem sem pa prebral zadnjo stran ponudbe/predračuba, po tistih pogojih se je prodajalec dobro zavaroval, dobavo bi lahko zavlačeval celo 3 ali 4 mesece, v primeru pa da jaz prekinem pogodbo, pa plačam nevekoliko že procentov kupnine...

Oglasi se v salonu se lepo pogovori, zahtevaj brezplačno nadomestno vozilo... obstaja pa več načinov teženja, lahko vsak dan hodiš tja težit kos os stranke... če misliš da je to edini način...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
zakonsko se steje ara samo 10%,tud ce si ti dal 50% are.to vem,ker ko smo eno hiso kupovali,smo kot aro dali takrat
30000 eur vnaprej po pogodbi(cena hise 150000eur),vmes si je lastnik premislil(btw je bla ena mocna firma).pa smo pol preko odvetnika iztrli svojih 30000 plus 15000(10%kupnine)pa smo tud mislili,da bomo dobili 30000 krat 2.

Če ste imeli vse črno na belem so vas nategnili. Obligacijski zakonik namreč ne določa točnega zneska are. Določa samo, da mora ta biti "primerna". In če ste vi plačali 30% are, bi jo morali dobiti 30%*2 nazaj. Ob predpostavki, da je bilo vse napisano tako, kot mora biti.

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Še nekaj iz obligacijskega zakonika!

Neizpolnitev pogodbe

65. člen

(1) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro.
(2) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro, sme druga stranka po lastni izbiri zahtevati bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are.
(3) Kadar druga stranka zahteva izpolnitev pogodbe, ima vselej tudi pravico do povrnitve škode, ki jo ima zaradi zamude.
(4) Sodišče sme na zahtevo zainteresirane stranke zmanjšati pretirano veliko aro.

Vendar, če si plačal po ponudbi je nekaj drugega... Jaz sicer nisem pravnik, ampak nekaj pojma vseeno imam o teh stvareh! Kaj maš to prav na firmo ali sp?

Še nekaj iz OZ glede ponudbe!

Ponudba

22. člen

(1) Ponudba je določeni osebi dan predlog za sklenitev pogodbe, ki vsebuje vse bistvene sestavine pogodbe, tako da bi se z njegovim sprejemom pogodba lahko sklenila.
(2) Če sta pogodbeni stranki po doseženem soglasju o bistvenih sestavinah pogodbe pustili kakšne stranske točke za kasneje, se šteje pogodba za sklenjeno, stranske točke pa uredi, če sama pogodbenika ne dosežeta soglasja o njih, sodišče, ki pri tem upošteva prejšnja pogajanja, prakso vzpostavljeno med strankama in običaje.
(3) Predlog naslovljen nedoločenemu številu oseb, ki vsebuje vse bistvene sestavine, se šteje kot vabilo k dajanju ponudb, če iz okoliščin ne izhaja drugače.

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.892
101
63
mb+ -20km
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:

Če ste imeli vse črno na belem so vas nategnili. Obligacijski zakonik namreč ne določa točnega zneska are. Določa samo, da mora ta biti "primerna". In če ste vi plačali 30% are, bi jo morali dobiti 30%*2 nazaj. Ob predpostavki, da je bilo vse napisano tako, kot mora biti.
vse zakonsko crno na belem,je pa to blo cca 4 leta nazaj,edino ce se je zakon kaj spremenil...

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Hehe, tudi jaz sem mislil da gre za Forda, ampak mislim da se gre za Peugeota...

Mislim, da prodajalci nočejo priznati da imajo daljše dobavne roke kot jih navedejo, ker potem bi se vsak obrnil pa kupil drugje, kjer bi se zlagali, pa potem zamujali in dostavili enako kot bi itak že prvi prodajalec...

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Poznam en primer, kjer se je šlo za toyoto! Stranka je raje pustila bivših 100k are, kot pa da se jezi...Škoda živcev je rekla
uf-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Primer tega kako se do stranke obnasa! Lansko leto sem pri Autocommercu kupil novega Fiata. Rok dobave 1 mesec.. ok ni problema recem nakar, me po treh tednih poklice "moj" prodajalec (ne vodja salona!) in pravi, da bo avto zamudil dva dni in mi ponudil ze takrat prav taksno nadomestno vozilo!! Iz firbca sem sprejel ponudbo in se vozil z njim dokler nisem dobil svojega, le to je prislo s tocno dvodnevno zamudo.

cheer.gif
Fiat je zakon