Zamrzovalna omara - Kondenz

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Na cca 4 leta stari skrinji znamke mislim, da Coolstar s 4 predali je začel na vratih nastajati kondenz in to tako zelo, da kar konkretno teče od nje.
Mal sem na hitro pogledal in tesnila vrat kot vse kaže niso problem, skrinja tudi drugačle deluje povsem v redu, ampak s časom jo bo pobrala rja.
Sam sumim, da je popustila izolacija znotraj vrat, ampak neke uporabne informacije nisem uspel dobit še nikjer. Kondenzira celotna spodnja 3/4 vrat.
Glede na to, da je bila sicer cca 170€ bodo šli v nakup nove, če se ne bo dalo uspešno poservisirati, ker je že izven garancije.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Če se ti to dogaja v zadnjih 2h tedni je to posledica velike zračne vlage v kombinaciji z relativno visko temperaturo zraka. Skrinja bo oddajala mraz in na stenah/vratih bo VEDNO bolj mraz kot pa je okoliški zrak, v določenih pogojih lahko tako tam zrak kondenzira. Sem recimo tudi sam opazil podoben pojav pri A+++ zmrzovalniku v zadnjem tednu (ne teče ravno voda je pa na občutek stranica "vlažna").

Edit: a vlaga ti nastaja na zunajem delu vrat ali znotraj?

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Na zunanji strani vrat, v kletnih prostorih starejše zgradbe in naša mama pač zganja mal panike. In to se do sedaj naj nebi dogajalo, tudi pri prejšnji, ki je po 30 letih doživela menjavo. Se mi pa vseeno zdi čudno, ker pod njo nastaja kar konkretna luža.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Sej pravim, zadnja dva tedna je bila vlaga izredno visoka pri precej visokih temperaturah. Če upoštevaš da tak zrak pride v klet ki ima verjetno par stopinj manj bo kondenziral na tistem kar je mrzlo, in najbolj mrzla stvar je zmrzovalnik ker je v njem -20C tako da bo pojav kondenza tudi najbolj občuten.

Preveri pa če gre 100% za kondenz, če je luža spodaj lahko tudi kaj drugega fali. Če drugače hladi ok je lahko tesnilo fuč, ampak to vizualno vidiš takoj. A ima zmrzovalnik "no frost" funkcijo?