Zalogovnik, krmiljenje obtočne črpalke preko WIFI

mickeycek

Fizikalc
2. jun 2011
234
59
28
Zanima me če obstaja obtočna črpalka ki bi jo krmilil preko telefona, da v času ko me ni doma voda iz zalogovnika ne bi krožila ampak bi recimo nastavil urnik oz. vključil uro ali dve pred prihodom domov.

Nazadnje urejeno:

mickeycek

Fizikalc
2. jun 2011
234
59
28
Mislil sem bol v smeri, da bi dal v hiši en sobni termostat (wifi), in tega zvezal tako da bi vklapljal/izklapljal termostat pri zalogovniku, tako da bi, ko bi v hiši temperatura padla pod željeno, bi se vključil - posledično vključil termostat pri zalogovniku - le ta bi se pa vključil samo v primeru če je zalogovnik ogret.

Mislite da bi šlo tako?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
To kar ti rabiš omogoča vsak "ogrevalni kontroler" .. ne vem zakaj bi se ti ukvarjal s tem kdaj ti kakšna črpalka dela in kdaj ne, to je stvar avtomatike. Če imaš zalogovnik in neko sodobno peč itak imaš nek kontroler na peči, drugače niti ne deluje.

Se pravi kdaj ti ogreva in kdaj ne določa samo in edino termostat, ta pa ima natanko 1 drat do ogrevalnega kontrolerja ki mu pove ali se rabi gretja ali ne. Termostatov s podporo online upravljanja dobiš pa danes en kup, od renome znamk ogrevalne tehnike do poceni kitajcev.

• Všeč mi je
Reactions: B81

mickeycek

Fizikalc
2. jun 2011
234
59
28
Če zvežem samo sobni termostat (ali kot praviš "ogrevalni kontroler") na obtočno črpalko od zalogovnika, potem ko bo temperatura v hiši padla, bo vključil obtočno črpalko, ampak če bo zalogovnik ohlajen oz. se bo ohladil, bo črpalka še vedno delala "v prazno". Torej bi moral zvezati da morata oba pogoja štimati (zalogovnik ogret in hiša pod nastavljeno temperaturo). Ali razumem kaj narobe?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Ogrevalni kontroler (regulator ogrevanja) je elektronski krmilnik ki je pri peči in krmili črpalke, mešalne in obvodne ventile glede na nastavljeno logiko in potrebe. Stvar nima direktno povezave s termostatom, ima pa vhod za termostat (ali več njih) in tako "ve" kakšne potrebe imaš pri ogrevanju prostorov (pobira pa poleg tega še podatke s temperaturnih tipal pa pri bolj naprednih tipih ogrevanja še z vremenskih napovedi ipd.). Še nisem videl novega sistema ogrevanja ki nebi imel tega vključenega, to se montira zadnjih 20 let povsod.

Pa tudi 20+ let nazaj so obstajali cevni termostati (tista oranžna ali bež stvar z številčnico in "vzmetno" montažo na cev) ki so imeli NC/NO izhod in so sposobni krmilit vod vzporedno s hišnim termostatom. Po domače povedano če v peči ni bila dovolj visoka temperatura ni odprlo črpalke tudi če si termostat odprl v prostoru.

Skratka če prav razumemem ti hočeš reč da imaš zalogovnik skozi katerega črpalka vleče voda ne glede na njegovo temperaturo in ob ustreznimi pogoji teče mrzla voda naokrog? Tole je zelo malo verjetno, konekoncev s čim greješ ta zalogovnik in kako se upravlja temperatura tega?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Utisevalec
Premalo je vhodnih podatkov.
Recimo moja slovaška peč nima nobene pameti za ogrevanje hiše. Še varovanje povratka nima.
Ima pa lambdo, belimo pogone.... To pa zna nastavljat

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Sej večinoma regulatorji niso del peči, čeprav elektronsko krmiljene večinoma imajo nekaj dodatnih kanalov za upravljanej teh stvari in se da preproste kroge nastavljat na pečeh samih. Imaš pa potem zunanje regulatorje, recimo seltronovi so včasih bili popularni. Kako je sedaj niti ne vem ker se ne spuščam več v te zadeve ker mi kurilnica deluje ok. Vsekakor pa elektronika danes zna vse in ne vem zakaj bi neke mehanske termostate prevezoval in direktno krmilil črpalke.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.330
113
Jaz sem npr., ko sem delal talno gretje direkt iz peči na drva zaporedno vezal dva termostata. Iz regulacije ogravanja CMP25(seltron) gre elektrika za črpalko najprej na termostat s pogojem, da ne vklopi črpalke dokler ni na cevi 40 stopinj (preprečeno nepotrebno kroženje vode in ohlajanje peči) za njim pa je vezan še termostat na dvižnem vodu, ki izklopi črpalko, če bi se slučajno regulaciji strgalo in bi začela spuščati v talno več kot 60 stopinj. Tudi takrat se črpalka izklopi, voda pa čez 1 nadstropje nima toliko termosifonskega dviga, da bi premagala 700 metrov cevi talnega gretja. V zadnjih nekaj letih nobene težave s to konfiguracijo.

Drugače pa odpiralcu teme, oglej si malo Sonoff stikala, ki jih lahko krmiliš preko telefona ali časovno, če te ne zanima prava regulacija ogrevanja.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.574
1.160
113
Rabiš dva termostata, vezano zaporedno na črpalko:
- prostorski, ki da na ON, če temp prostora pade pod 21°C
- na zalogovniku, tipalo prilepljeno na vrhu, ki da na ON, če je temp višja od 45°C

Če je to mogoče. Potem imaš možnost le enega termostata v okviru tvoje sedanje regulacije, ki vrti črpalko le nad 45°C na vrhu zalogovnika, želeni prostor pa reguliraš s kakšnim Netatmo WiFi radiatorskim termostatom.

Tako nekako jaz vidim možnosti. Vse skupaj bi jaz drugače rešil z dobro namensko vremensko regulacijo v izogib baterijam in pozabljanju nastavljanja preko aplikacij.