Zakrite ženske na slo dokumentih?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Spominjam se, da je pred nekaj leti v javnosti potekala živahna debata, ali je primerno, da so ženske na slikah v dokumentih zakrite ali ne v smislu pokrivala na glavi in to iz verskih razlogov. Tedaj to ni bilo dovoljeno, izjema s pokrivali na glavah pa so bile starejše osebe, pri katerih gre za vsakdanjo nošo. Nekako tako je bila dikcija, pišem po spominu, torej nekje v stilu stare mamice s podeželja s kmečko ruto na glavi. Dbeata se je sčasoma umirila in vse tiho je bilo glede tega. Nič ni kazalo, da bi se kaj spreminjalo na tem področju. Torej, pokrival na glavi, razen prej omenjene izjeme, pač ne.

Se je pa očitno zadeva odvila nekako daleč od oči javnosti, skozi zadnja vrata, saj se ne spomnim, da bi bilo v kakšnem mediju objavljeno, da se po novem ženske lahko po lasišču zakrivajo, je pa to sedaj očitno dovoljeno. Sem namreč ravno iskal navodila za fotkanje, saj se ena znanka ravno sedaj namerava fotkati za dokumente in sem ji hotel podati navodila za takšno sliko in glej ga zlomka! Zkarivanje las iz verskih razlogov je dovoljeno!

http://www.mnz.gov.si/fileadmin/mnz.gov.si/pageuploads/SOJ/word/PRIMERNA_FOTOGRAFIJA.pdf

V katerem grmu tiči zajec? V tem, da je zadeva očitno šla čisto mimo javnosti, kar je zelo nesorazmerno z javno debato, ki je svojčaš potekala o tem. Je dovoljeno? V redu, naj bo, ampak pošteno bi bilo, da se javnost glede na prej omenjeno s tem tudi seznani. Hvala.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.778
6.553
113
Jaz vem samo za debato glede zakrivanja obraza. Kar je še vedno prepovedano.

tony

Guru
23. jul 2007
9.801
1.575
113
Zelene kljukice na desni nisi videl...
zmaga.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Saj če ženska v javnosti stalno nosi ruto, je tako ali tako bolje, da je tudi na sliki v dokumentu z ruto.
Stevie Wonder ima po moje v pasaportu sliko s sončnimi očali
smile-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
A si uvozil kako šiptarko sem gor, da te zanima?

BTW, kateri so ti posebni primeri, določeni v veljavnih predpisih?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Je naredil, ampak njegov izdelek ne ustreza predpisom in zdej gre z navodili v roki. Ampak mislim da vsi vemo, da to ni bistvo topica. Razen tebe pa eazya.
grin1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sramota za fotografa. to sem sam doživel oz vem za dva taka primera. pa kaj k tok računajo 4 slikce, če jih še narest ne znajo.

ne primerjaj me z zelenim. on zna ta pravila na pamet. tko k ti očenaš.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.980
40
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
V katerem grmu tiči zajec? V tem, da je zadeva očitno šla čisto mimo javnosti, kar je zelo nesorazmerno z javno debato, ki je svojčaš potekala o tem. Je dovoljeno? V redu, naj bo, ampak pošteno bi bilo, da se javnost glede na prej omenjeno s tem tudi seznani. Hvala.

Zajec tici v grmu algoritmov za prepoznavo obraza (zato so za dokumente, vsaj vecino, sedaj zahtevane "arestantske slike", brez nasmeha ali bohnedej prevec nagnjene glave). To je to. Nobene druge silne "zarote" ni; tole, kar si pripopal, pa je staro ze nekaj let in je tudi na internetu bilo dostopno (domnevam, da od uvedbe EU/RFID/biometricnih dokumentov, ne da se mi iskat
smile-1.gif
).

erikson

Guru
25. avg 2007
22.778
6.553
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sramota za fotografa. to sem sam doživel oz vem za dva taka primera. pa kaj k tok računajo 4 slikce, če jih še narest ne znajo.
ne primerjaj me z zelenim. on zna ta pravila na pamet. tko k ti očenaš.
To je res čudno, vsi fotografi že leta točno vedo, kako morajo narediti, da je v redu.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Sem se slikal za osebno pred kratkim...pa sem moral bit nenasmejan in resen...zdaj pa ko grem čez mejo me pa gledajo kot kriminalca.