Zakaj žarnica eksplodira?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Točno tako mi je razneslo včeraj, ko sem prižgal luč:

Philips_reflektorska_arnica_EW.jpg

Mimogrede je vrglo ven še varovalko.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Ugibam...
Stik v žarnici(odletela varovalka), uparitev kovine, posledično naraste pritisk in steklo poči

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.098
16.270
113
Ne vem od kje imam v spominu, da naj bi žarnice pokale zaradi pregrevanja stekla na določenem mestu v kolikor jih preveč prijemaš s prsti ter s tem puščaš gor mastne odtise. To sem večinoma poslušal o žarnicah za avtomobilske luči samo bi znalo biti kaj na tem tudi za ostale. Ali pa je vse skupaj zgolj urbana legenda
grin1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tisto drži, vendar je tu v bistvu "dvojna žarnica". Ona tavroča je v notranjosti, tista je halogenska. Tako da prstna maščoba v tem primeru ne more biti kriva.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Žarnica je napolnjena z žlahtnim plinom. Če zaradi slabega tesnenja vanjo pride zrak potem pride do intenzivne oksidacije in pospešenega uparjanje Wolframa iz katerega je sestavljena žarina spirala. Wolframove para povečajo pritisk v stekleni bučki in ta poči. Ko je razneslo bučko je verjetno počil tudi stekleni del, skozi katerega gre dovod elektrike do žarilne spirale in posledično je nastal kratek stik.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Poglej poglej, kajne da je tudi Teleks lahko konstruktiven!
smile-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Kaksnim zlahtnim plinom so napolnjene? Te poceni so vakuumske, ostalo pa imas nekaj prav..
Atmosferski tlak je 1 kg/cm2. Če bi bil v njej vakuum misliš, da bi to tisto tanko steklo zdržalo
stupid-1.gif

PS- si videl kdaj razbit ekran CRT televizorja? Tam je bil notri vakuum, steklo pa debelo tam 1 cm.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Poglej poglej, kajne da je tudi Teleks lahko konstruktiven!
smile-1.gif
Vsi moji prispevki so konstruktivni, a nekateri jim zaradi ideologije nočete verjeti. Se pa bom trudil še naprej, mogoče pa koga s poti totalitarnosti spravim na pot demokracije
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Argon je notri.

Teleks, drži se tehnike. Prijateljski nasvet. Politika ni zate (kot tudi zame ne). Postanejo vsi nervozni, potem je pa cel hudir.
hysterical-1.gif

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Včasih, če se bo še kdo spomnil, smo se šli elektroniko še na lampe. Problem je pač kisik - v notranjost elektronke so dodali malce magnezija ter steklo zatalili. Nato so tisto mesto z magnezijem segreli s plamenom (skozi steklo seveda), da se je magnezij vžgal in s tem porabil kisik v notranjosti elektronke. Kar poglejte kako staro lampo, ima nekje na dnu tisti kovinski flek od izgorjenega magnezija.
Tudi navadne žarnice so bile včasih na ta način delane. Potem so jih nekje v 70. letih začeli filati z argonom.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Sicer je pa elektronka v anolognem svetu še vedno mercedes.
smirk-1.gif
Za avdio - neprecenljivo.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.497
5.790
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Kaksnim zlahtnim plinom so napolnjene? Te poceni so vakuumske, ostalo pa imas nekaj prav..
Atmosferski tlak je 1 kg/cm2. Če bi bil v njej vakuum misliš, da bi to tisto tanko steklo zdržalo
stupid-1.gif

primi dlam navadno jajco. In stisni kolko moreš. enakomerno brez točkovnih pritiskov. Ni teorije da jo zlomiš.
Enako je z žarnico. Ker je lepo okrogla se si pritiski lepo porazdelijo in zato zdrži.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Kot zmeraj nekaj na pamet -dobro, da obstaja net, da se lahko taki pametnjakoviči še kaj naučijo...pa napisal sem navadne, ne halogenke ipd..
Poglej, problem je kisik. Če tega odstranimo je lahko tudi vakuum. Problem pri vakuumu je, da je izparevanje Wolframa izrazitejše. in s tem življenska doba krajša. Zaradi tega se bučka napolni z žlahntnim plinom.

Če potegnem rezime- v rdeči megli imate vakuumske žarnice, mi v demokraciji pa žarnice polnjene z žlahtnim plinom. Srečen
evil.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
primi dlam navadno jajco. In stisni kolko moreš. enakomerno brez točkovnih pritiskov. Ni teorije da jo zlomiš.
Enako je z žarnico. Ker je lepo okrogla se si pritiski lepo porazdelijo in zato zdrži.
Obstaja natezna in tlačna trdnost stekla. Ustrezno debelo steklo v obliki krogle zagotovo zdrži zračni pritisk, če je vakum v njem. Malo tanjše pač ne več. Podobno je z jajcem. Jaz ga mogoče ne bi razbil, kakšen Gatto pa zagotovo. Saj zato pa je razlika med prvo in drugo razrednimi državljani.
evil.gif

Nazadnje urejeno: