Zakaj radiator ne greje

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Po izpraznjenem in ponovno napolnjenem sistemu za ogrevanje se mi drugi radiator v kopalnici nikakor noče zagreti. Nižji radiator je normalno vroč "lojtra" pa povsem mrzla, čeprav v oba pride voda po isti cevi. V "lojtri" je normalen pritisk, ko pa sem skozi pipico za odzračevanje izpustil približno 4-5 litrov vode, se je radiator segrel, vendar je toplota prišla po cevi, ki naj bi bila odvodna. Krogotok tople vode vseeno ni stekel, tako da se je kasneje radiator ohladil. Za lažjo predstavo prilagam nekaj slik. Ima mogoče kdo kakšno razlago, saj je pred izpustom vse delovalo brez težav.

lp

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Še vedno je nekje v radiatorju/cevi zračni žep. Sliši se trapasto, a smo zadeve že reševali tudi z odvijanjem in privijanjem matice pri ventilu in podobno.

Pa ventil lojtre je zih odprt?

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Ventilov se nisem niti dotikal, šele potem, ko radiator ni grel sem poskušal z odvijanjem\privijanjem a brez uspeha. Kako se rešiti zračnega žepa? Z odzračevalnikom na vrhu ne gre- sem že poskusil.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Pa saj ti pravim, jaz sem samo zijal ko je vodovodar odvil SPODNJO matico (na riklaufu) in spustil zrak ven - ko bi moral po vsaki logiki zrak sam od sebe uiti na vrh radiatorja, pa ni.

Probaj še 1x na pipici ajnliftati, morda je že kaj prebrodlalo.

Pa pritisk v sistemu, je v redu? Mrbit je to zgornja kopalnica (lepa, btw) in najvišji radiator?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ali iz slik prav vidim da mora iti na lojtri topla voda za ventilom najprej nekaj 10 cm navzdol
confused-1.gif
in potem navzgor?? Ali je to pravilni priklop ( na lojtre se ne spoznam parv dobro)?

Tu bi že znal biti vzrok tvojih težav. Cirkulacije ne vzpostavi zaradi zračnega žepa v tej fajfi

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.715
3.330
113
Poskusi najprej odzračiti lojtro na dovodu tople vode v njo, rahlo odvij matico takoj za ventilom, najbrž je tukaj ujet zrak.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Ali iz slik prav vidim da mora iti na lojtri topla voda za ventilom najprej nekaj 10 cm navzdol
confused-1.gif
in potem navzgor?? Ali je to pravilni priklop ( na lojtre se ne spoznam parv dobro)?

Tu bi že znal biti vzrok tvojih težav. Cirkulacije ne vzpostavi zaradi zračnega žepa v tej fajfi

Res mora topla voda od ventila prvo navzdol in to ne za 10cm temveč 30-40cm. Pred adaptacijo kopalnice pred nekaj leti je bil na istem mestu klasičen radiator, po zamenjavi pa napeljave nisem spreminjal. Vendar, kot sem že omenil pred tremi dnevi je vse delalo bp. Bom pa popoldan poskusil z odvijanji posameznimi matic, da vidim, če je res kje zrak. Zakaj črpalka ne potisne zraka naprej, saj je ta radiator res najvišje v celi hiši?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Zračni žep je premočna ovira, vode ne kroži s tako močjo da bi ga premagala. Ko boš pa zračni žep odstranil se bo pa cirkulacija normalno spet vzpostavila.

Odvij matico pri ventilu, pa ne preveč, samo toliko da ti zrak ven sikne in potem malo vode zraven, pa bo.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Nedelujoč radiator je lahko tudi samo "mrtva" veja. Zapri delujoče pa še kakšnega pa bo morda potegnilo še na drugi radiator. To velikokrat pomaga.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Nedelujoč radiator je lahko tudi samo "mrtva" veja. Zapri delujoče pa še kakšnega pa bo morda potegnilo še na drugi radiator. To velikokrat pomaga.

To sem poskusil, ne dela.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Cel dan sem bil v službi, tako da sem poskusil šele pred eno uro. Da skrajšam. Na koncu sem vzel francoza, odvil matico, ki je na sliki označena rdeče, naredil poplavo v kopalnici, očitno pa je bilo vmes tudi nekaj zraka, tako da radiator greje. Ne 100% pa vendarle. Jutri bom preko matice(barva je šla k vragu) še enkrat izpustil zrak in mislim, da smo zmagali.
cheer.gif

Hvala za pomoč.

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Pred leti, ko mi je vodovodar priklapljal podoben radiator ge je prej z vodo napolnil (s plastično cevjo), nato pa priklopil in nato še prezračil in to ravno zaradi tega, da naj bi se v celoti napolnil z vodo. Od takrat je vse OK.

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Kakšne pa imaš odzračevalne lončke?Jaz sem isto odzračevala in spušala ven vodo in zrak,vendar dokler nisem zamenjala lončkov ni bilo uspeha.

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Ne vem kakšne lončke misliš, ampak vseeno ti kaj dosti ne morem pomagati, ker mi je vse poštimal vodovodar.
Se pa spomnem, da je radiator prej napolnil z vodo predvsem (kot je povedal) zaradi težav pri odzračevanja teh radiatorjev s prečnimi cevmi.

LP