Zakaj pride do oksidiranega vezja ?

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
To se je zgodilo pri 1 mesec stari nokiji 3110c. Na servisu (Teleray) so rekli, da je tel. padel v vodo oz. prisel v stik s tekocino, tako da garancija ne velja. Ceprav lastnik pravi, da mu tel. ni nikoli prisel v stik z vodo... Pa pustimo probleme z garancijo, zanima me mnjenje, kako lahko do tega pride...

Telefon sem dobil v roke jaz, malo sem spucal kontakte, in ker se ni hotel polniti, sem pogledal okrog modula za polnjenje in pod "kovinskim pokrovckom" zagledal precej oksidirano vezje (priloga).

Po ciscenju s cistilnim alkoholom telefon zopet dela normalno (vsaj zaenkrat), me pa zanima (pa ne zaradi garancije), kako lahko do tega pride, ce tel. ni prisel v stik s tekocino... Je morda "spustil" duso kak element (ceprav elektrolitov ni videt), ali to naredi vlaga v zraku ?
Sodelavec je imel podobno izkusnjo (tudi Nokia), vendar so njemu oksidirali kontakti ob vticnici za polnjenje - to je se sprejemljivo, ce imas tel. npr. v zepu, ko se potis...

Ampak v mojem primeru je korozija le v predelu na sliki, ostali kontakti in elementi izven "kovinske skatlice" so nedotaknjeni... Ostalih skatlic se mi ni zdelo potrebno odpirat, ker mi delujejo precej krhke in ostale funkcije telefona delujejo normalno...

Tnx & LP
Andrej
434232-Vezje_oksidirano.jpg

Priponke

• 434232-Vezje_oksidirano.jpg
    434232-Vezje_oksidirano.jpg
    48,1 KB · Ogledi: 340

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Evo točno zarad tega je sestri "crknla" 5200(kasneje sem jo zaradi tega prodal po delih).
Telefon je bil solidno ohranjen.. Pazila je da ni prišel v kontakt s tekočino, a na Teleray-u so rekli da je vlaga prišla notri. Pomoje to "šalabajzarstvo" pri nokiji.. Včasih niso imeli takih problemov pa so z določenimi modeli celo plavali

Nazadnje urejeno:
22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
pomojem so razlog potne roke in ker je elektronika občutljiva lahko na določenih delih kakšen element oksidira, enako je z indikatorji na baterijah, na mojem w800i je že dve leti rdeče obarvana pa telefon deluje bpLPWWY

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To bi lahko povzrocili tudi agresivni hlapi. Telefon, ki ne bi bil nikoli direktno izpostavljen tekocini, bi lahko v prostoru, kjer je denimo precej HCl (slabo zaprta embalaza), oksidiral, ker tista zadeva pridno hlapi. Isto bi se seveda zgodilo drugim kovinskim predmetom v prostoru (pipam, kljukam na oknih in vratih, itd.), tako da bi bil razlog precej ociten.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Malo sem razmisljal tudi v smeri kondenzacije, npr. prides iz enega full mrzlega prostora (npr. hladilnice) ven na vrocino... In se mobitel dobesedno spoti...
Mislim pa, da bi Nokia lahko vsaj polakirala vezje, da bi se takim odpovedim (vsaj malo) izognili ...

Tarja

Pripravnik
5. jun 2008
161
0
16
Ljubljana
lahko da je blo vlažno zarad dežja....
Sam kako pa dokažeš na servisu, da je šlo za rečmo švicanje rok?

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Ja zgleda da ne mores, vsaj na Telerayu ne. Ker baje garancija ne velja, ce je oksidirano vezje - te takoj obtozijo, da je prisel mobitel v stik s tekocino, pa ce tudi je le 1 mesec star. Garancija ti potem propade. Ne vem, zakaj Nokia vezij ne lakira - s tem bi se 90% takih problemov izognili...

Je imel sodelavec podoben problem, njemu je tudi niso priznali. Ce se kao pritozis, ti oni kot dokaz po posti posljejo sprintano fotografijo (podobno kot sem jo jaz objavil)...

Bi pa lahko v takem primeru oni telefon usposobili, ne da ti ga samo vrnejo, ces da je popravilo nemogoce. Ce sem ga jaz uposobil, bi ga lahko tudi oni - sprejemljivo bi bilo edino to, da bi rekli: za zdaj deluje, vendar vam garancija ne velja vec, ker je vezje oksidirano...

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Ja zgleda da ne mores, vsaj na Telerayu ne. Ker baje garancija ne velja, ce je oksidirano vezje - te takoj obtozijo, da je prisel mobitel v stik s tekocino, pa ce tudi je le 1 mesec star. Garancija ti potem propade. Ne vem, zakaj Nokia vezij ne lakira - s tem bi se 90% takih problemov izognili...

Ne bi se izgonili problemom... ker bi indikator vseeno pokazal prisotnost vlage...

Citat:
Je imel sodelavec podoben problem, njemu je tudi niso priznali. Ce se kao pritozis, ti oni kot dokaz po posti posljejo sprintano fotografijo (podobno kot sem jo jaz objavil)...

Bi pa lahko v takem primeru oni telefon usposobili, ne da ti ga samo vrnejo, ces da je popravilo nemogoce. Ce sem ga jaz uposobil, bi ga lahko tudi oni - sprejemljivo bi bilo edino to, da bi rekli: za zdaj deluje, vendar vam garancija ne velja vec, ker je vezje oksidirano...

Oni morajo za svoje popravilo dat garancijo... in v takih primerih je enostavno ne mores dat... ker lahko bo delal se pet let... lahko bo pa po enem mesecu spet problem...

Ti to delas tako, da pac spucas, zaracunas... in pol ce se pojavi se enkrat pac spet naredis isto... ce se pa ne pojavi, pa je imel tisti pac sreco
smile-1.gif
Pooblasceni servis pa ima s strani principala strozja merila...

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Verjamem, da ne morejo dati garancije, zato sem tudi v prvem postu rekel, da pustimo debato o garanciji... Je pa moje mnjenje, da bi lahko garancijo prekinili, telefon pa vseeno usposobili na zeljo stranke (prvic zastonj, naslednjic pa recimo ne vec). Iz usluznosti do stranke...

Delam v fabriki, kjer projektiramo in izdelujemo vezja za industrijsko elektroniko in imamo tocno dolocene predpise (standardi, ki dolocajo tudi premaze,...), kaj vse mora tiskanina prestat preden crkne - temperaturne šoke, vibracije, slano meglo,... Zato se cudim, da je tiskanina mobilnika brez vsakrsne zascite.
Sicer tocno ne bi znal ocenit, koliko bi premaz doprinesel k ceni telefona, vendar vec kot 0.5 do 1 eur gotovo ne.

Je pa res, n miljonov prodanih telefonov pomnozeno z 1 eur je n miljonov prisparanih evrov...

Drugace pa se s popravili telefonov ne ukvarjam. Ce vsake pol leta komu od zlahte usposobim telefon mu to naredim đabe (btw ta nokia je od svaka)...

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Odvisno od uporabljenega zascitnega premaza, pa od velikosti in kompliciranosti vezja, ...
Pri miljonski kolicini telefonov bi Nokio stalo to recimo 0.5 do 1 eur na komad polakiranega vezja, lahko tudi se manj (vstevsi stroske strojev, mask, laka, dodatnih zaposlenih,...). To je tako zelo groba ocena na ocke...

Da bi sam to delal skoraj ne pride v postev, ker moras vse razdret, tudi kovinske pokrovcke na vezju,... Polakirat tudi ne mores celotnega vezja, ker so na vezju predeli (npr. kontakti za mikrofon, napajalnik,...), ki ne smejo bit polakirani.

Komponente v pc-ju (npr. motherboard) tudi niso polakirane, vendar je pc bolj ali manj stalno v enakih pogojih in se stalno "zraci"...

Nazadnje urejeno:

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Edn je reku, da so mu poslali fotografijo... Če sam ne razstaviš telefona-kako veš, da je fotografija od tvojega telefona
grims-1.gif
?

Btw, zaradi takih in podobnih problemov jaz vedno na servisu rečem, nej mi telefon pred mano razstavjo, pa da napiše na dobavnico, da telefon ni prišel v stik z vlago... In ni nikoli problemov s temu.
tongue-1.gif