zakaj ne sme v likalnik samo destilirana voda??

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Kot že naslov pove...
Imamo nov likalnik in piše, naj uporabljamo kar vodo iz pipe, če je pa zelo trda (kar pri nas je), pa naj se naredi mešanica navadne in destilirane vode 50:50. Spodaj povdarjeno piše, naj se ne uporablja samo destilirana voda.
Zakaj???
Likalnik ima seveda "anti-calc" funkcijo, ampak pri naši vodi nastane kamen praktično na vsaki površini, kamor pade le ena kapljica vode iz pipe, tako da v to funkcijo nekako ne verjamem najbolj.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.987
357
83
tam ko se terc po tori rola
To mi pa ni čisto jasno... Mogoče napaka pri prevodu. Ker destilirana je brez apnenca, iz pipe pa ga ima vsaj nekaj. Zato tudi tista funkcija samočiščenja. Mogoče je mišljeno, da naj se ne uporablja samo iz pipe, če je izredno trda, z mnogo apnenca. Kaj pa v drugem jeziku -piše isto...?

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
smile-1.gif
Sem tudi jaz na to pomislila, ampak v drugih jezikih piše enako. Ker meni tudi ni najbolj logično.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Verjetno sistem segrevanja vode predvideva njeno prevodnost, čista destilirana voda pa zaradi odsotnosti ionov ni prevodna.
Lahko pa je tudi samo za kakšno indikacijo, ali alarm z zaustavitvijo ko vode zmanjka.
Samo ugibam, ker ne poznam načina delovanja tega likalnika.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Moje laično opažanje je, da mi likalnik samo z destilirano vodo "kaplja". Če pa natočim samo vodo iz pipe (ki je tudi pri nas kar trda), pa iz spodnjih luknjic med likanjem nič ne kaplja, ampak samo para šiba ven.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Kaplja ker je tesnilna gumica trda ali obložena s kamnom.
Destilirana voda, ali pa bogata z apnencem, pri kaplanju ni razlike - obe kapljata ali pa ne.

Tudi to, da ne bi smel uporabljati destilirane vode je neumnost.
Verjetno napaka - pisati bi moralo, da ni potrebno uporabljati destilirane vode, ne pa ni dovoljeno.
Takšnih napak je v navodilih kar precej - pišejo jih običajno tisti, ki naprave nikoli niso videli od blizu.

LP

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Če daješ samo destilirano bo zadeva predolgo delovala. Kdo pa bo potem kupil najnovejši model, če stari ne crkne
evil.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Saj pravim, nisem strokovnjak kot ti, mi pa google z ehow na hitrico vrže ven tole:

"Wrong Water

Some irons are engineered to use tap water instead of distilled water. Rowenta irons, for example, will spit and leak if filled with 100 percent distilled water. If the available tap water has a very high concentration of minerals in it, often called "hard water," Rowenta recommends diluting the tap water by 50 percent with distilled water."

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.987
357
83
tam ko se terc po tori rola
Verjetno res napaka pri prevodu.
Še danes se nasmejem ob misli, kako so prevajali bajkerske filme. Na primer, se dva pogovarjata, pa eden pravi ''I have an old Indian''. Prevajalček pa je prevedel ''Imam starega Indijanca''... Seveda se pravi prevod glasi ''Imam starega Indiana''. Reč je namreč o Big Chiefu. Ameriški moto firmi Indian.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@motofrik: vsega očitno nisi prebral:
Citat:
Uporabnik roseanne pravi:
smile-1.gif
Sem tudi jaz na to pomislila, ampak v drugih jezikih piše enako. Ker meni tudi ni najbolj logično.
Torej so krivi lahko le še sestavljavci navodil proizvajalca...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz. V mojih navodilih (tefal) piše, da je najboljše uporabljati vodo iz sušilnika, ker je brez kamna. Če ni druga, pa tudi vodo iz pipe, ima anti-calc.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Ker se je v likalnik nekaj časa nalivala voda iz pipe, se zaradi vodnega kamna ne da več špricat.
grin1.gif
S čim naj to odmašim? Probal sem s kisom pa ni efekta.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Sej maš calgon za pralne stroje....

Cilit bang...

Ben Cromis....

Podobne teme